Zagreb osniva fond za investiranje u startupe

Autor: Bernard Ivezić , 16. listopad 2014. u 09:39
Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb, i gradonačelnik Milan Bandić/Marko Prpić/PIXSELL

Grad Zagreb planira osnovati vlastiti fond za ulaganja u startupe, doznaje Poslovni dnevnik. Već se izrađuje studija o najboljem modelu.

Grad Zagreb planira osnovati vlastiti fond za ulaganja u startupe, doznaje Poslovni dnevnik. Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb je na predstavljanju rezultata projekta "Europska mreža gradova za poticajnije poduzetničko okruženje" (Euc4biz) izjavio da se studija već radi.

Cilj je napraviti novi financijski instrument na lokalnoj razini koji bi podupirao startupe iz Tehnološkog parka Zagreb u daljnjem razvoju. Inicijalno se za to planira nekoliko milijuna kuna."Do kraja godine bit će gotova studija koja će pokazati koji je najbolji model za takav financijski instrument, znači hoće li to biti fond, zaklada ili nešto treće, ali želja nam je da bude operativan već 2015.", kaže Šesnić. Novac planira uložiti grad, a tražila bi se i sredstva iz Europskog investicijskog fonda pa sve do VC fondova i poslovnih anđela."Naravno, ukoliko i privatni kapital bude zainteresiran", kaže. Navodi da imaju dobru suradnju s Hamag-Bicrom, koji predstavlja most prema EIB-u, te da projekt podupiru gradonačelnik Milan Bandić i njegova zamjenica Sandra Švaljek. "Zagreb želi nastaviti razvijati inovativno poduzetništvo, a poduzetnicima početnicima glavni je problem nedostatak izvora financiranja i zato želimo napraviti novi instrument koji bi se kasnije punio i novcem proizašlim iz uspjeha financiranih startupa", kaže Šesnić.

Tu potrebu potvrdila je inicijativa Bandića i Švaljek da se iz gradskog proračuna ove godine osigura 10 milijuna kuna za potpore budućim poduzetnicima.Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo tvrdi da je s poticajima od 25.000 kuna po projektu osnovano 400 tvrtki u kojima je otvoreno više od 600 radnih mjesta: "Očekujemo da će ih više od 80% preživjeti prvu godinu." Marko Helfrih, voditelj projekta Euc4biz kaže da europski gradovi teže novoj reindustrijalizaciji kroz poticanje inovativnog poduzetništva. Rezultati istraživanja među poduzetnicima u sedam gradova, među inima u Zagrebu, Varšavi i Riminiju, pokazali su da je tek manji dio poduzetnika dobro informiran o potporama na gradskoj razini. "Tako je 60 posto ispitanih izjavilo da nisu dovoljno informirani, a jednak postotak tvrdi i da potpore ne odgovaraju njihovim potrebama", kaže Helfrih. Poduzetnici imaju jednostavne i konkretne zahtjeve. Očekuju potpore pri izvozu, jedinstveni portal sa svim informacijama i da se nove poduzetnike u prve dvije godine oslobodi poreza. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Očekujemo da će ih više od 80% preživjeti prvu godinu.” – to bi bio presedan, jer je dokazano da 40% novoosnovanih firmi prodadne u prvoj godini, a 80% PROPADNE do 5. godine. Pa sad vi dijelite lovu sakom i kapom. Statistika sto se tice startup-ova je jos gora…10% prezivi prvu godinu, a od tih 10% je samo jedan visoko profitabilan.

New Report

Close