Uređaj koji plastične vrećice pretvara u naftu

Autor: Marta Duić , 13. listopad 2014. u 13:28
Cijena uređaja je oko 10 tisuća američkih dolara, a proizvođači ga namjeravaju prilagoditi kućnoj uporabi

Uređaj koji prodaje korporacija Blest zagrijava i pretvara plastiku u plin koji se hladi u sustavu cijevi, gdje se pare kondenziraju u sirovu naftu.

Svima nam je poznato da su plastične vrećice veliki neprijatelj okoliša. Za njihovu razgradnju su potrebne stotine godina, a da bi ih se proizvelo koristi se nafta.

Nepotrebno je napominjati kako je zbog očitih negativnih efekata na okoliš diljem svijeta smanjena ili zabranjena uporaba i proizvodnja plastičnih vrećica. Kalifornija je odnedavno prva američka savezna država koja je zabranila plastične vrećice. Ova mjera će se početi provoditi od srpnja iduće godine kada će plastične vrećice za jednokratnu uporabu biti zabranjene u trgovinama prehrane i ljekarnama, a u ostalim trgovinama zabrana se očekuje godinu dana kasnije.Stručnjaci za okoliš tvrde da će se za potpuno rješenje problema vrećica morati uložiti dugogodišnji napori.

Čak i da se u čitavom svijetu u isto vrijeme zabrani proizvodnja i upotreba plastičnih vrećica problem ne bi bio riješen u potpunosti. Ako se tome doda vrlo dugo vrijeme potrebno za njihovu razgradnju, mnogi su postali svjesni kako rješenje ovog problema doista neće biti ni lako ni jeftino.Međutim, japanski inovator Akinori Ito konstruirao je uređaj koji plastične vrećice pretvara u gorivo, a da pritom nema emisije ugljikovog dioksida. Istovremeno misleći na očuvanje okoliša i rješavanje problema plastičnih vrećica došao je do te inovacije. Tako, uređaj koji prodaje korporacija Blest zagrijava i pretvara plastiku u plin koji putuje u sustav cijevi, gdje se pare hlade i kondenziraju u sirovu naftu. Uz samo još jedan korak prerade tako proizvedena nafta postaje benzin.

Ovaj vrlo učinkovit uređaj može preraditi dva kilograma plastike (uključujući i polietilen, polistiren i polipropilen) u jednu litru nafte koristeći pritom samo jedan kilovat struje. Osnovna prednost uređaja je mogućnost da teško razgradiva plastika brže ili čak potpuno nestane s ulica i odlagališta otpada. Cijena je japanskog uređaja oko 10 tisuća dolara, a proizvođači namjeravaju smanjiti troškove proizvodnje i time ga prilagoditi kućnoj uporabi. Očekuje se da će se cijena "gutača vrećica" smanjiti u skladu s povećanjem uporabe i potražnje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ako ćemo gledati tri koraka unaprijed eto sad triba skupljati kese i plastiku izgleda da to više vridi nego zlato

New Report

Close