UniCredit našao kupca za poljsku podružnicu?

Autor: Tomislav Pili , 23. kolovoz 2016. u 22:00
Foto: Newpress /IPA/PIXSELL

U Milano na pregovore o kupnji 40 posto udjela u Pekao banci odlazi šef državnog osiguravateljnog diva PZU.

Najveći poljski osiguravatelj PZU – nesuđeni vlasnik Croatia osiguranja – zainteresiran je za kupnju UniCreditova udjela u Pekao banci. Prema navodima upućenih izvora Reutersa koji su htjeli ostati anonimni, u Milano će na pregovore o kupnji tijekom ovog tjedna otići predsjednik Uprave PZU-a Michal Krupinski.

Podsjetimo, talijanski bankovni div izlazi iz vlasništva druge poljske banke po veličini kako bi prikupio novac prijeko potreban za kapitalno osnaživanje teško između osam i devet milijardi eura. Prošlog je mjeseca prodao 10 posto udjela u Pekao banci za 749 milijuna eura. Iako UniCredit namjerava prodati preostalih 40,1 posto udjela, savjetnici su sugerirali kako bi bilo mudrije dio izravno prodati strateškom investitoru, a dio na burzi.

Takva se opcija navodno sviđa i poljskoj vladi koja preko državnog PZU-a pokreće prvi korak u ostvarivanju šire agende, a to je povratak bankarskog sektora u domaće vlasništvo. Inače, 58 posto vlasništva nad poljskim bankama u stranim je rukama. Prodaja dijela dionica putem burze učinila bi cijelu transakciju manje zahtjevnom za vladu u Varšavi.

Naime, PZU raspolaže s gotovinom od 1,84 milijardi dolara, a to nikako neće biti dovoljno za cijeli paket čija se vrijednost procjenjuje na 3,5 milijardi dolara. Osim Pekao banke, PZU je najavio da je zainteresiran i za Polbank u vlasništvu austrijskog Raiffeisena. PZU i UniCredit odbili su komentirate medijske napise.

Komentirajte prvi

New Report

Close