U svom kućnom laboratoriju proizvodi tri vrste craft piva

Autor: Lucija Špiljak , 27. ožujak 2019. u 22:01
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Klara Gelo na fakultetu se ‘zaljubila’ u proces proizvodnje piva pa se odlučila sama okušati u tome.

Ne razmišljam o odlasku van, smatram da svoj puni potencijal mogu ostvariti u Hrvatskoj. Treba biti uporan, ulagati u svoje obrazovanje i imati malu dozu odvažnosti, kaže Klara Gelo, odlična studentica pete godine diplomskog studija Prehrambenog inženjerstva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Naime, Klara u Zaprešiću već dvije godine u slobodno vrijeme proizvodi pivo u svom malom kućnom laboratoriju, a do danas je proizvela čak tri različita okusa.

Premda prije upisa na fakultet nije bila ljubiteljica piva, nakon kolegija o njegovoj proizvodnji, fascinirana raznim stilovima i sitnicama koje utječu na okus, počela je proučavati dodatnu literaturu o pivu i procesu proizvodnje. Klara je odlučila znanje primijeniti u praksi stoga je kupila opremu za proizvodnju uz pomoć stipendije, s obzirom na to da je riječ o poduzetnoj studentici koja je u deset posto najboljih na svom smjeru.

Prvo pivo na štednjaku

“Tijekom studiranja dobivala sam stipendiju radi izvrsnog uspjeha koju sam odlučila uložiti u nešto korisno, a to je bila oprema za proizvodnju. Dio novca od stipendije i studentskih poslova trošila sam na putovanja i tako sam počela isprobavati piva iz drugih zemalja”, priča nam mlada pivarka.

Proces proizvodnje sastoji se, kaže, od nekoliko koraka: ukomljavanje, cijeđenje, kuhanje, hlađenje i aeriranje ohmeljenje sladovine. Zatim slijedi glavno vrenje u kojem je glavna zvijezda kvasac, a tada dobijemo mlado pivo koje potom ide na doviranje, odnosno odležavanje, objašnjava Klara.

“Cijeli postupak proizvodnje traje otprilike mjesec dana. Proizvodnju sam započela u kuhinji na štednjaku i sa svakom novom šaržom nešto sam pokušala poboljšati i nadograditi. Već u drugom kuhanju kupila sam opremu što mi je olakšalo kuhanje. Kada jednom krenete s proizvodnjom i kada vam to predstavlja veliku strast, jednostavno uđete u taj jedan vrtlog iz kojeg teško možete izaći; imate potrebu stalnog poboljšavanja, ulaganja i sve većeg truda. Pri degustaciji su mi pomogli prijatelji, obitelj, ali i profesori na fakultetu od kojih sam dobivala pohvale, ali i konstruktivne kritike. Upoznala sam dosta ljudi iz svijeta craft pivarstva koji su prepoznali moj trud i dobru tehniku kuhanja”, priča nam Klara i dodaje da se prvo zaljubila u proizvodnju, a tek onda u pivo.

“Kod proizvodnje mi se najviše sviđa što postoji milijun parametara koji utječu na završni proizvod, što mi predstavlja veliki izazov. Trenutačno pivo proizvodim i dalje doma gdje sam cijeli kat prenamijenila u mali laboratorij, ali je sad to puno sofisticiranija oprema”, kaže Klara. Trenutačno u ponudi ima tri vrste: pivo The First Lady punog okusa i jače gorčine, zatim pitko ljetno pivo Teenage Dream te Green Fantasy standardne jačine.

Usavršavanje recepata

Do sada je, kaže, kuhala samo ‘ale’ piva, tj. piva gornjeg vrenja koje i sama preferira, no planira proizvoditi i ‘lager’ piva. “Dosta eksperimentiram s novim i čudnim okusima, ali baza su mi standardna piva koja većina ljudi, pa i ja sama, više preferira. Ne znam točan broj koliko sam dosad piva proizvela, ali samo odlična piva dobiju ime i njih kuham više puta da standardiziram recept. Često je potrebno nekoliko kuhanja i naštimavanja recepta da dobijem pivo koje mi se sviđa. Ona piva koja mi budu dobra, ali ništa posebno, jednostavno ostanu samo broj”, kaže mlada pivarka koja svakim kuhanjem ima sve više zainteresiranih kupaca za njezine proizvode. Pristiglo joj je, kaže, već nekoliko ponuda, no trenutačno je fokusirana na usavršavanje recepata postojećih piva i razvijanje novih.

Osim što sama proizvodi pivo, također je zaslužna i za dizajn. Inspiraciju, kaže, dobiva kada proba pivo, potom promisli koji bi ga naziv najbolje opisao, a s time dolazi i ideja za izradu etiketa. Premda posao oko piva zahtijeva dosta vremena i posvećenosti, nikada nije imala problema s usklađivanjem akademskih obveza i proizvodnje jer, kaže naša sugovornica, potrebno je posložiti prioritete i dobro iskoristiti svaku minutu.

“U budućnosti i dalje planiram proizvoditi pivo. Ne razmišljam o odlasku van, smatram da svoj puni potencijal mogu ostvariti u Hrvatskoj. Treba biti uporan, ulagati u svoje obrazovanje i imati malu dozu odvažnosti. Kao i za sve tako i za proizvodnju piva potrebna je doza talenta, puno truda, marljivosti i prakse. U planu je još puno novih recepata i piva”, zaključuje Klara Gelo.

Komentirajte prvi

New Report

Close