STEMI do prvih milijun kuna u manje od 60 minuta

Autor: Bernard Ivezić , 28. studeni 2019. u 22:01
Marin Trošelj, direktor STEMI-ja/Matija Habljak/PIXSELL

Prezentacija nove Funderbeam SEE kampanje, koja traje mjesec dana, još nije bila gotova, a riječki ‘edtech’ startup već je primio 154.000 eura.

Hrvatski startup STEMI u manje od sat vremena prikupio je više od milijun kuna kapitala (154.000 eura) za širenje poslovanja u SAD i Njemačku.

Kampanja grupnog investiranja na Funderbeamu SEE za riječki edukacijsko-tehnološki (edtech) startup STEMI, koji se proslavio s prvim hrvatskim edukacijskim robotom Hexapodom, time je postavila novi investicijski rekord u Hrvatskoj. Dosad nikome na platformi, koju zajednički vode estonski Funderbeam i Zagrebačka burza, nije uspjelo tako brzo doći do prvog milijuna.

STEMI je k tome, postavivši skroman mjesečni cilj od 2,25 milijuna kuna (300.000 eura) premašio i polovicu minimalnog kapitala za uspješno zaključenje ove runde financiranja. Marin Trošelj, suosnivač i direktor STEMI-ja kaže da će u slučaju veće potražnje kampanju povećati. "Mi nudimo 6,25 do 10 posto udjela u STEMI-ju za ulog od 300-500 tisuća eura", kaže Trošelj.

U svojoj je prezentaciji na ZSE-u otkrio nekoliko činjenica koje bi mogle objasniti interes ulagača. Osim što mu je novi ključni proizvod s kojim ide u širenje, licencije za STEM education as a service, uspješno testiran u SAD-u, naveo je da mu je tržište u SAD-u i EU čak 360.000 škola. Partnera u novoj niši već ima u SAD-u i upravo je pred potpisivanjem ugovora s partnerom u Njemačkoj.

Nadalje, riječki STEMI u prezentaciji investitorima naveo je i munjevit rast prihoda i profitabilnosti. U 2020. godini STEMI očekuje 1,6 milijuna kuna prihoda, godinu kasnije 13,5 milijuna, a 2022. uz prihod od 39,9 milijuna kuna očekuje i da će prvi put poslovati s profitom. Godinu kasnije prihod bi trebao skočiti iznad 90 milijuna, a 2024. na 213,6 mil. kuna. STEMI ide u izravnu tržišnu utakmicu s danskim Legom. "U obrazovanju u srednjim školama bolje smo pozicionirani od Lega, nudimo više, imamo uspješan pilot te potražnju", kaže Trošelj.

Komentirajte prvi

New Report

Close