Slovenci u hrvatske startupe uložili pola milijuna kuna

Pet naših startupa dobilo je vrijedan novac za poslovanje od slovenske tvrtke/FOTOLIA Pet naših startupa dobilo je vrijedan novac za poslovanje od slovenske tvrtke/FOTOLIA

ABC Accelerator osim u Sloveniji prisutan u Njemačkoj, SAD-u, a širi se i u Indiju.

Slovenski ABC Accelerator lani je u tri hrvatska startupa uložio više od 300 tisuća kuna, a ukupno dosad u njih pet više od pola milijuna kuna.

Urška Jež, suosnivačica ABC Acceleratora i direktorica za Sloveniju kaže da se nada da će u 2017. biti još prisutniji u hrvatskom startup ekosustavu. "Surađujemo sa ZIP-om, Sveučilištem u Rijeci, STEPRI tehnološkim parkom, CRANE-om, Zagreb Connectom, podržali smo EBAN Winter University u Zagrebu te radimo s nekoliko drugih institucije u Dubrovniku, Osijeku i Zagrebu", kaže Jež.

ABC Accelerator je najbržerastuća tvrtka iz jadranske regije koja gradi poslovnu infrastrukturu za startupe. U Ljubljani se ABC sastoji od coworking prostora, VC fonda i virtualnog inkubatora. Najveći slovenski akcelerator lani se proširio u Njemačku otvorivši u Münchenu svoju podružnicu. Jedini je regionalni startup akcelerator koji je izravno prisutan u Silicijskoj dolini, a u idućih mjesec i pol dana otvorit će svoju podružnicu u Bangaloreu u Indiji. Iako se veličina u ovakvom poslu ne mjeri prostorom koji zauzima, zanimljivo je da u Ljubljani ABC Accelerator ima 12 tisuća kvadrata, u Munchenu 10 tisuća, a u Silicijskoj dolini 13 tisuća kvadrata poslovnog prostora.

Jež kaže da im je ključno vjerovati osnivačima i da u njihovu startupu prepoznaju veliki potencijal. Lani je ABC uložio u hrvatske startupe Canelio, Vyoocam i Peep, a godinu prije u Pointme i Moggy. "Pomažemo im u razvoju proizvoda, ali i prodaje", zaključuje Jež.

Komentari (1)
  • DoNotReply
    DoNotReply 8:28 22.3.2017.

    10k eura u prosjeku. Kako se ovi uopce mogu zvat akceleratorom? Pa to je manje od preseed angel investicije

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve