Liović: Prvi hrvatski VC fond za startupe vrijedan 40 mil. eura stiže do kraja 2015.

Autor: Bernard Ivezić , 13. studeni 2014. u 22:01
Konferencija Zagreb Connect na ZV-u/Nina Đurđević/PIXSELL

Fond će biti napravljen po modelu JPP-a. Polovicu od 20 mil. eura država želi osigurati zajmom Svjetske banke, pregovori su pri kraju.

Hrvatska će do kraja 2015. dobiti prvi venture capital (VC) fond usmjeren na ulaganja u startupe.

Imat će 40 milijuna eura, odnosno nešto više od 300 milijuna kuna kapitala, što ga čini najvećim VC fondom ne samo u jadranskoj regiji već i u cijeloj JI Europi. Darko Liović, predsjednik agencije Hamag-Bicro, u četvrtak je na konferenciji Zagreb Connect najavio da sve pripreme žele dovršiti do lipnja iduće godine. "Želimo kroz VC fond našim startupima omogućiti ostanak u Hrvatskoj i dati dodatan poticaj ubrzavanju razvoja hrvatskoga startup ekosustava", izjavio je Liović za Poslovni dnevnik. Fond će biti napravljen po modelu javno-privatnog partnerstva. Polovicu od 20 milijuna eura država želi osigurati kroz zajam Svjetske banke. Liović navodi da bi pregovori s bankom mogli biti brzo zaključeni.

 

Liović

Za 2015. rezervirali smo 7 mil. kn za poseban program poticanja investicija poslovnih anđela

Ističe da ostatak novca žele pribaviti iz privatnog sektora. U lipnju žele raspisati javni natječaj za društvo koje bi upravljalo novim fondom. Prema izvorima iz investicijske branše, fond će imati i dio sredstava rezerviran za manje, tzv. sjemenske (seed) investicije. No, Liović to zasad ne može komentirati. "Mogu reći tek da se Hamag-Bicro neće baviti selekcijom projekata za VC fond, već će to raditi društvo koje pobijedi na natječaju, a brojni ostali detalji o VC fondu predmet su razgovora sa Svjetskom bankom", naglašava Liović. Hamag-Bicro želi da novi fond ne pruži startupima samo novac već i kvalitetnu podršku u rastu. S jedne strane to se očekuje od društva koje će upravljati fondom.

Liović objašnjava da na tome radi i država na razvoju gospodarske diplomacije. Hamag-Bicro dogodine će ići u projekt jačanja konzultantskih usluga za izvoz. "Želimo produbiti svijest o nužnosti proboja na inotržište, putem novca iz strukturnih fondova poduprijet ćemo internacionalizaciju poslovanja, stvaranje kontakata u inozemstvu i utjecati na povećanje ponude konzultantskih usluga za izvoznike", kaže Liović. VC fond neće biti jedini novi financijski instrument. Za iduću godinu, navodi, rezervirali su sedam milijuna kuna za poseban program poticanja investicija poslovnih anđela. "Želimo vidjeti više investicija poslovnih anđela, pa ćemo 2015. svaku investiciju poslovnih anđela u domaće startupe do 150 tisuća kuna pratiti s jednakim iznosom koji oni ulože", kaže Liović.  "Startupima koji uspiju naša će se investicija biti zajam, a ako propadnu, tretirat će se kao bespovratna potpora", zaključuje Liović.

Paulo Andrez, EBAN

Gdje su vam iseljenici?

"Portugal je doživio preokret kad je prije sedam godina stvorio vlastiti VC fond. Nije uspjeh da vam dođu investitori iz Njemačke i V. Britanije i odvedu vam startupe", izjavio je na Zagreb Connectu Paulo Andrez, predsjednik europske mreže poslovnih anđela EBAN-a. "Tako financirate Njemačku i Britaniju, zato morate raditi na tome da imate više domaćih investitora", kaže Andrez. Posebno ga je, ističe, iznenadilo što nema iseljenika. "Hrvata u inozemstvu živi koliko i u Hrvatskoj. Oni imaju tvrtke, novac, kontakte, poznaju vas i znaju vaš jezik. Njih morate snažno animirati da ulažu u hrvatske startupe", zaključuje Andrez.

Komentari (2)
Pogledajte sve

U RH nema suvislog R&D tako da VC ni domaci ni strani nema sto raditi. U RH nema ni slobodnog trzista tako da start upovi ako zele rasti moraju od dana 0 izvoziti sto je gotovo nemoguce.

Hrvatska dijaspora je siromasna i needucirana tako da od nje za VC i visoke tehnologije nema koristi.

Za zemlje sa tako niskom tehnoloskom razinom (vidi clanke D.Rodrika i H.J.Changa) ima puno drugih ekonomskih i financijskih mjera koje daju vece rezultate. Kako u RH nema educiranih politicara formiranje VC fonda je puki politicki voluntarizam.

Ahaha Kako im je Andrez lijepo samar opalio. Svidja mi se taj covjek

New Report

Close