Jakna koja se prilagođava temperaturi tijela i okoline

Autor: Marta Duić , 30. travanj 2015. u 15:01
Interes za jaknu pokazale su velike kompanije čiji bi zaposlenici trebali nositi takvu odjeću, kao i proizvođači tkanina i odjeće

Zagrebački tim planira u Hrvatskoj pokrenuti komercijalnu proizvodnju inteligentne odjeće.

Za realizaciju inteligentnog odjevnog predmeta s adaptivnim termoizolacijskim svojstvima bio je potreban tim s multidisciplinarnim znanjima.

Zbog toga je na njemu radila skupina sveučilišnih profesora sa širokim spektrom znanja. Tim čine Dubravko Rogale, Snježana Firšt Rogale, Gojko Nikolić i Zvonko Dragčević iz Zavoda za odjevnu tehnologiju Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Članovi tima imaju više od 20 patenata, od toga pet na području inteligentne odjeće, a među njima je i inteligentna jakna. Kako kažu, pri odabiru teme za doktorsku disertaciju javila se ideja o izradi inteligentnog predmeta koji će aktivno štititi korisnika od hladnoće, a koji po svojim obilježjima nadmašuje konvencionalnu odjeću i poprima aktivan karakter s elementima umjetne inteligencije.

"Odabrali smo inteligentnu odjeću koja može podešavati svoja termoizolacijska svojstva ovisno o stupnju hladnoće okoliša i o fizičkoj aktivnosti nositelja", kažu Dubravko Rogale i Snježana Firšt Rogale. Njihova inteligentna odjeća s adaptivnom termičkom zaštitom registrira stanja u okolišu i tjelesnu toplinu osobe koja je nosi te se automatski prilagođava temperaturnim promjenama na način da se automatski postavljaju optimalna termoizolacijska svojstva. Osmišljena je i komunikacija između tehničkih podsustava ugrađenih unutar odjevnog predmeta, komunikacija između osobe koja je nosi i odjevnog predmeta, te komunikacija između mikrokontrolerskog sustava ugrađenog u odjeću i vanjskog računala koje može biti priključeno na mrežu i internet.

"Interes su pokazale velike kompanije čiji bi zaposlenici trebali nositi takvu vrstu odjeće, kao i proizvođači tkanina i odjeće", kaže Snježana Firšt Rogale. Njihov je plan napraviti nultu proizvodnu seriju koja će se ispitati u ekstremnim uvjetima i tako dokazati njezinu uporabnu vrijednost te izuzetne karakteristike. "Time bi dobili povjerenje i potporu korisnika i proizvođača tkanina i opreme za takvu vrstu odjeće, čime bi mogla započeti komercijalna proizvodnja inteligentne odjeće u našoj zemlji s visokim izvoznim potencijalima", poručili su Dubravko Rogale i Snježana Firšt Rogale. 

Komentirajte prvi

New Report

Close