Iz ljubavi prema sportu trojica studenata pokrenula uspješan internetski startup

Autor: Marta Duić , 12. ožujak 2015. u 22:00
Osnivači internetske stranice Sportme.eu/Goran Jakuš/PIXSELLl

Sportme je inovativni i jedini takav sustav u Hrvatskoj, a najveći problem je educirati tržište o novom načinu poslovanja i novom proizvodu, kažu osnivači.

Trojicu studenata i prijatelja od osnovnoškolskih dana, Andriju Barića, Filipa Zelića i Tina Šuškovića povezuje sport, ambicioznost i spremnost za prihvaćanja rizika.

Ideja o pokretanju startupa rodila se zbog problema s kojima su se kao aktivni sportaši susretali pri rezervaciji i dogovaranju termina sportskih aktivnosti. Odlučili su se pojednostaviti taj "posao" te su u travnju 2013. pokrenuli Sportme.eu, internetski sustav za kupnju sportskih usluga i rezervaciju terena koje je sportski centar ponudio korisnicima. Sustav vam omogućava da digitalizirate i jednostavnije upravljate poslovanjem te povezuje sportske centre, sportske trenere i korisnike, a pritom svakom pruža dodanu vrijednost. Sportski centri na sustavu otvaraju vlastiti profil na kojem informiraju korisnike o svim informacijama vezanim uz centar te prikazuju sve sportske usluge i terene koje pružaju.

Korisnici koriste sustav tako da izaberu željenu lokaciju, sport te odrede dodatne varijable, a sustav im na temelju njihovih uvjeta ponudi sve sportske centre koji pružaju traženu sportsku uslugu i zadovoljavaju zadane parametre. Svi korisnici otvaraju osobni profil prilikom prve rezervacije putem sustava te su im omogućene dodane vrijednosti poput usluga – pronađi partnera/ekipu, sportska statistika, loyalty program. Još jedna prednost je u tome što na određenim koracima u procesu rezervacije, sustav kupcu nudi mogućnost angažiranja trenera. Treneri biraju sve sportske centre u sustavu u kojima imaju mogućnost voditi treningem a pri tome direktnu korist imaju sportski centri koji više ne trebaju imati nužno osoblje koje će tu uslugu obavljati.

Ipak unatoč prednostima, problema ima. "Sportme je inovativni i jedini ovakav sustav u Hrvatskoj, a najveći problem je educirati tržište o novom načinu poslovanja i novom proizvodu. Drugi važan problem se pokazuje u informatičkoj i internetskoj pismenosti voditelja i radnika sportskih centara", požalio se Tin Šušković. Nakon istraživanja tržišta u travnju i potvrde da je tržištu takav sustav potreban, u rujnu 2013. godine pustili su prvu testnu verziju sustava u suradnji s 10 sportskih centara.

Cilj je bio testirati funkcionalnost sustava i prilagoditi ga kako bi mogao odgovarati svakom sportskom centru. "Ukupno nas je šest u timu s pet stalno zaposlenih. U 2015. godini planiramo uključiti u posao potencijalne partnere koji izrađuju ili prodaju proizvode komplementarne sportskim uslugama i aktivnostima koje korisnici rezerviraju putem našeg sustava", kaže Šušković. Prije nekoliko mjeseci, točnije u studenom izašla je nova, redizajnirana verzija sustava sa 120 sportskih centara, prvom sportskom društvenom mrežom za korisnike te zasebnom platformom za osobne trenere.

Ulaganje za budućnost
Osnivači su raznolikog obrazovnog profila – Filip Zelić student je programskog inženjerstva na Algebri, Andrija Barić magistar ekonomije koji je nastavio obrazovanje na doktorskom studiju, a Tino Šušković stručni specijalist ekonomije i apsolvent na međunarodnom sveučilištu za diplomaciju i međunarodne odnose.  Andrija igra košarku i tenis, Filip se bavi plivanjem i nogomet, a Tino košarkom i borilačkim vještinama. Tvrde kako ih je zajednička ljubav prema sportu dodatno povezala i motivirala da započnu svoju startup priču. Kako kažu od početka ove startup priče do danas ukupno su uložili više od 650.000 kuna, a u Sportme.eu trenutno ima pet stalno zaposlenih te dvoje pripravnika.

Zbog stalnih ulaganja u tvrtku bilježe kontinuirani rast aktivnih korisnika, sportskih centara, ponude usluga i rezervacija. "Od početka smo se oslonili samo na sebe s obzirom na to da je malo tko vjerovao u naše ideje i postupke. Početkom studenog 2014. dobili smo pozivnicu za sudjelovanje na web summitu u Dublinu gdje nam je Google poklonio 10.000 dolara vrijednosti za korištenje njihovog servera. U 2015. se planiramo prijaviti na natječaje od strane EU fondova za mlade poduzetnike. Nekako nam je najbliže područje EU i regije, ali kroz sljedećih godinu dana ćemo razviti proizvod koji će se moći implementirati na svako tržište", ponosno tvrdi Šušković.

Komentirajte prvi

New Report

Close