V-pump – praktično i jednostavno rješenje za bicikliste

Autor: Marta Duić , 08. travanj 2015. u 08:30
Ručka i kraj osovine aluminijske pumpe imaju najjače magnete koji sprečavaju da se pumpa otvori u vožnji

Tvrtka Local Motors iz Arizone želi razviti proizvodni proces i distribuirati V-pump na američkom tržištu.

Dosta često mi padaju na pamet ideje kako nešto unaprijediti, estetski i funkcionalno. Bicikl je, ako uračunamo energiju utrošenu u proizvodnju, najmanji zagađivač od svih prijevoznih sredstava. Energetski je najučinkovitiji, najjeftinije je realno prijevozno sredstvo, a svaki mali korak koji ga čini praktičnijim je dobro prihvaćen na tržištu. Dobar je osjećaj biti dijelom te priče", pohvalio se Tomislav Veltruski, inovator koji je izmislio V-pump.

Prisjeća se kako mu je na pamet pala ova inovacija, naime, shvatio je da mu je pumpa potrebna zbog ventila koji su propustili dosta zraka iz zračnica zbog dužeg stajanja, ali tad je već krenuo u vožnju i pumpa mu nije bila pri ruci. Spojio je dvije praktične funkcije na biciklu, nogar i pumpu te dobio V-pump. "Prvi korak je bio skiciranje i izrada osnovnog digitalnog 3D modela. Drugi je korak, nakon što su konstrukcijski uvjeti bili zadovoljeni, bio finalni dizajn proizvoda koji sam zaštitio u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, nakon čega sam krenuo u dogovore za izradu prototipa s tvrtkom Evolve, koja mi je pomogla s tehničkom dokumentacijom proizvoda", kaže Veltruski.

Nosač pumpe/nogara je gumirani utor koji se prilagođava različitim oblicima kostura bicikla te se može montirati i na zadnji dio kod kotača. Pumpa će biti izrađena od eloksirane (prešane) cijevi aluminija visoke čvrstoće u kojoj će biti dvije kompresijske komore za zrak kako bi dimenzije odgovarale osovini nogara, a skidat će se pritiskom na dva osigurača. Ručka i kraj osovine pumpe imaju najjače magnete koji sprečavaju da se pumpa otvori u vožnji.

Nakon nagrade na Zaba natječaju "Moja prilika" čeka ga razvoj plana proizvodnje, marketinga i distribucije na svjetsko tržište. "Samo na europskom tržištu godišnje se proda više od 20 milijuna bicikla tako da će nam korektan marketing i na globalnoj razini jamčiti uspjeh. Tvrtka Local Motors iz Arizone izrazila je želju za razvojem proizvodnog procesa, alata, kalupa i distribucije V-pumpa na američko tržište. Kroz komunikaciju s distributerima i proizvođačima sportske opreme probat ćemo ući i na europsko tržište", kaže  Veltruski.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Tomislave , puno sreće i uzmi dobrog pravnika- da te zaštiti u svim potencijalnim ugovorima.+, tako da i dobro zaradiš na ovoj izvrsnoj ideji!

Lijepe vijesti, sve najbolje našima da uspiju!

New Report

Close