Dok je držao prezentaciju, Mrvoš dobio tri investitora

Autor: Bernard Ivezić , 28. veljača 2017. u 08:11
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Za daljnji razvoj startupa Includea, koji je lansirao pametnu klupu, Ivan Mrvoš traži 400 tisuća eura za što nudi udio od 10% udjela.

Prezentacija mu ponedjeljak nije još bila ni završila, a već imao tri ponude za ulaganje. Tako je započela prva kampanja nekog domaćeg startupa na prvoj hrvatskoj startup burzi Funderbeam SEE-u.

Dvadesetjednogodišnji mladi inovator iz Dalmacije, koji je pametnu klupu pretvorio u tržišno uspješan proizvod, Ivan Mrvoš, na Funderbeam SEE-u pokrenuo je kampanju grupnog investiranja za svoju tvrtku Include iz Solina. Za udio od 10 posto u tvrtci traži investiciju od 400 tisuća eura.

Ivan Mrvoš kaže da mu je cilj brzo rasti kako bi ostao lider, jer na tržištu su se unazad dvije godine pojavila četiri konkurenta. Istiće nisu veliki igrači.
"Svi konkurenti zajedno lani nisu uspjeli prodati klupa koliko smo ih prodali mi, ali ne želim gubiti vrijeme već pojačati prodaju, marketing i proizvodnju kako bi osigurao daljnji brzi rast i to je ono za što mi treba investicija", kaže Mrvoš.

Dodaje da ima i nove proizvode koji su trenutačno u fazi testiranja. No, o kakvim je proizvodima riječ, nije želio detaljnije govoriti. Tvrtka Include je u prvoj godini poslovanja, 2015. imala prihod od 274,3 tisuće kuna i neto dobit od 58,5 tisuća kuna. Godinu kasnije prihod je narastao na 1,4 milijuna kuna. Nastavi li rasti istim tempom ove će se godine upeterostručiti. Naime, 2015. Mrvoševa tvrtka prodala je 25 kupa, godinu kasnije 130, a ove godine, istiće, već sada će ih prodati više od 650. Cilj mu je proširiti prodaju sa gradova i općina na hotele, aerodrome i marine, kako u Hrvatskoj tako i u inozetmstvu.

"Ovo doba godine nije najbolje za našu prodaju, ali je potražnja tolika da radimo u tri smjene i oni najbolji prodajni mjeseci su tek pred nama. K tome, planiramo dalje širiti prisutnost po postojećih tri kontinenta i deset država odakle dolaze naši kupci", kaže Mrvoš.

Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze, koja je zajedno s estonskim Funderbeamom stvorila prvu hrvatsku startup burzu kaže da sada u Hrvatskoj napokon imamo alternativno tržište kapitala koje je namijenjeno startupima. "Vjerujem da je ovo perspektivan biznis", kaže Gažić.

Urmas Peiker, jedan od osnivača Funderbeama istiće da će se ulaganja u Include kao i u ostale hrvatske startupe raditi preko posebnih tvrtki, koje će Funderbeam za tu namijenju osnovati u Estoniji.
"Voljeli bi da smo to mogli napraviti u cijelosti u Hrvatskoj, a u Estoniji je sjedeći na Includeovoj pametnoj klupi registracija nove tvrtke može napraviti u 20 minuta dok ovdje to baš i nije tako", kaže Peiker, koji dodaje da im je cilj surađivati i s drugim burzama u regiji.

Pojašnjava da vođenje svake investicijske kampanje na Funderbeamu vodi vodeći investitor, koji su oni posebno provjerili. U slučaju Includea to je suosnivačica HUB385, predsjednica Nadzornog odbora Proficia i bivša direktorica T-Coma Ivana Šoljan. Ona kaže da je prije pokretanja kampanje obavila preliminarne razgovore s nekolicinom investitora te da u startu očekuje još desetak investicija.
"Osobno sam krenula s prijedlogom za investiciju od 30 tisuća eura. Cilj nam je da skupimo najmanje 250 tisuća eura, u što ne sumnjam da ćemo ostvariti. No, voljela bih da dosegnemo maksimalan iznos od 400 tisuća eura, znači 10 posto udjela u tvrtci", kaže Šoljan.

Navodi da je važno da investicijska zajednica u Hrvatskoj prepozna značaj ulaganja u startupe.

"Ovo je jedini način da mlade, perspektivne poduzetnike poput Ivana Mrvoša zadržimo u Hrvatskoj. On već ima ponude za investicije i mimo Funderbeam SEE-a, ali svi su ga tražili da iseli poslovanja izvan domovine što nije želio", zaključuje Šoljan.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ajme koliko pravopisnih pogrešaka. Ovo “istiće” bode ko igla u oko 🙂

New Report

Close