Poslovna sigurnost postaje sve značajnija za uspješno poslovanje

Autor: Sponzorirani članak , 26. kolovoz 2016. u 13:00
Foto: foto press

Poznato je da suvremeno poslovanje, neovisno o djelatnosti, iziskuje stalno praćenje tržišta, događanja i promjena, ali i raznih oblika prijetnji koje prate poslovanje.

Poslovni rezultat kao posljedica upravljanja prijetnjama

Poznato je da suvremeno poslovanje, neovisno o djelatnosti, iziskuje stalno praćenje tržišta, događanja i promjena, ali i raznih oblika prijetnji koje prate poslovanje. Prijetnje uključuju svaki pokušaj otuđivanja, oštećenja ili uništenja materijalne i nematerijalne vrijednosti neke tvrtke, od izravnih krađa i/ili oštećenja imovine, preko raznih oblika otuđivanja informacija, poslovne špijunaže, pa do danas sve češćih krađa putem računalnih napada. Uz spomenute prijetnje, svakako valja spomenuti i nestručno, nepažljivo i neodgovorno djelovanje vlastitih zaposlenika.

Sve navedene prijetnje imaju izravan negativan utjecaj na poslovni rezultat tvrtke. No, osim izravnih posljedica koje se odmah prepoznaju postoje i one neizravne posljedice koje imaju jednako negativan utjecaj, npr. gubitak "samo" jednog klijenta kao moguću posljedicu može imati negativnu promidžbu tvrtke, gubitak određenog broja povezanih klijenata, te u konačnici naštetiti značajno ugledu tvrtke.

Menadžer poslovne sigurnosti je osoba zadužena za upravljanje prijetnjama

Učinkovito upravljanje prijetnjama uključuje dobro poznavanje cijelog sustava poslovanja, poznavanje vrsta i posljedica mogućih prijetnji, procjenu značaja i učinka pojedine prijetnje, neprekidno praćenje relevantnih informacija, bliska suradnja s upravom i svim drugim odjelima tvrtke, uvođenje i praćenje primjene sustava zaštite.

Ključ rješenja jest menadžer poslovne sigurnosti, stručnjak čiji je temeljni posao svaki oblik zaštita poslovanja, ljudi, poslovnih procesa, informacija, imovine i drugih vrijednosti.

Danas, skoro svaka veća tvrtka ima zaposlenu osobu ili tim stručnjaka zaduženih za zaštitu poslovanja. Veliki broj tih stručnjaka zaposlenih u gospodarskom sektoru dolazi s prethodnim iskustvom na poslovima javne sigurnosti. No, najčešće samo to iskustvo nije dovoljno da odgovori na sve izazove u području poslovne sigurnosti. U ovo vrijeme stalnih i velikih promjena, pred stručnjacima za poslovnu sigurnost veliki su izazovi, zadaće i očekivanja. Njihov rad i stručnost imaju izravan utjecaj na poslovni rezultat, stoga nedvojbeno postoji potreba za dodatnim obrazovanjem i visokoobrazovanim stručnjacima iz područja poslovne sigurnosti.

Obrazovanje stručnjaka iz područja poslovne sigurnosti u Hrvatskoj

Sveučilište Libertas i ustanova Sigurnost Educa pokrenuli su i izvode preddiplomski studij Menadžment poslovne sigurnosti. Program je nastao po uzoru na priznate međunarodne programe, a sadržajem obveznih i izbornih kolegija obuhvaća znanja i vještine potrebne za obavljanje ovog vrlo zahtjevnog i odgovornog posla. Uz ovakav sveobuhvatan program, posebna pažnja posvećena je izboru predavača, kojih se zahtijevalo praktično iskustvo u gospodarstvu uz akademsko znanje i poznavanje pedagoških metoda. Uz zaposlene stručna predavače, redovito se uključuju i gost-predavači koji su poznati i priznati stručnjaci i top-menadžeri, sve u cilju povezivanja studijskog programa sa stvarnim potrebama gospodarskog sektora.

Više informacija saznajte ovdje.

New Report

Close