Hrvatski LNG terminal – uspješan predvodnik u povlačenju bespovratnih sredstava EU fondova

Autor: Sponzorirani članak , 20. rujan 2016. u 14:42
FOTO: Press

Tvrtka LNG Hrvatska d.o.o. za izradu dokumentacije uspješno je do sada iz CEF fonda (instrument za povezivanje s Europom) u maksimalnom 50-postotnom iznosu ostvarila sredstva u iznosu od 4,9 milijuna eura za izradu
sljedeće dokumentacije: pravno i financijsko savjetovanje, FEED, glavni projekt, natječajna dokumentacija za EPC i dokumentacija za elektroenergetski sustav.

Matej Zovkić, direktor korporativnog komuniciranja koji i koordinira apliciranje sredstava iz EU fondova, ističe kako se radi o vrlo složenim procedurama koje zahtijevaju predan rad i višemjesečan trud, međutim položaj i status LNG terminala Krk na razini Europske unije nam i daje zadaću da iskoristimo sva moguća raspoloživa sredstva koja možemo ostvariti iz bespovratnih fondova EU. Nadalje, Zovkić ističe kako nam je to i jedna od zadaća da kao članica Europske unije koristimo fondove posebno za projekte od regionalne i europske važnosti kakav je upravo LNG terminal Krk.

 

Ovdje se radi o sredstvima dobivenima na pozivu CEF Energy-2014. Isto tako, tvrtka LNG Hrvatska d.o.o. prijavila je aplikaciju i na poziv CEF Energy-2015-1, gdje je koordinacijski odbor dao pozitivno mišljenje na prijedlog tvrtke za sufinanciranje laboratorijskih i terenskih ispitivanja i studije za pripremu izvješća za projekt izgradnje LNG terminala Krk.

Studije obuhvaćaju geološke,hidrografske, geotehničke, geofizičke, seizmološke i arheološke istražne studije. Za navedenestudije odobren je maksimalan iznos od 50 % bespovratnog sufinanciranja, odnosno 550.000 eura.

Tvrtka LNG Hrvatska d.o.o nastavila je kontinuirano i u 2016. godini aplicirati za dodjelu bespovratnih sredstava EU fondova iz područja energetike. Mogućnosti apliciranja na CEF fondove Europske unije prethodilo je
uvrštavanje projekta izgradnje LNG terminala na listu projekata od zajedničkog interesa. Europska komisija je 18. studenog 2015. godine usvojila popis od 195 ključnih energetskih infrastrukturnih projekata, a koji također uključuje LNG terminal na otoku Krku. Ovi projekti će pomoći u ostvarivanju energetskih i klimatskih ciljeva Europe i čine temelje energetske strategije EU. Novi popis projekata je ažurirani popis PCI projekata koji su bili usvojeni u listopadu 2013.

Projekti – poznati kao projekti od zajedničkog interesa (PCI) – će omogućiti postupno jačanje energetske zajednice integrirajući tržišta energije u Europi, diversifikacijom izvora energije i prometnih pravaca.

Jedan od glavnih uvjeta da se projekt nalazi na listi od zajedničkog interesa jest da ispunjava nekoliko kriterija:

1. doprinosi integraciji tržišta prirodnog plina i daljnjoj konkurenciji
2. povećava sigurnost opskrbe prirodnog plina
3. smanjuje emisiju CO₂.

Također, projekt LNG terminal u Republici Hrvatskoj uvršten je na listu Europske strategije energetske sigurnosti.

Ova strategija predstavlja čvrstu strategiju koja promiče otpornost na kratkoročne poremećaje opskrbe energije te dugoročno smanjuje ovisnost o drugim energentima, postojećim dobavljačima energenata i postojećim energetskim pravcima.

Projekt je uvršten na listu Europske strategije energetske sigurnosti kao jedan od ključnih projekata s posebnim naglaskom na doprinos u područjima sigurnosti opskrbe te diversifikacije opskrbnih pravaca u regiji.
 

New Report

Close