Novi trendovi u kontrolingu – kontroling i održivi razvoj

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2016. u 15:22
Foto: Altius

Pred nama je 9. Altiusova kontroling konferencija

Jedna od naših najvećih stručnjakinja za kontroling, mr. sc. Andreja Švigir odgovara na pitanja o novim trendovima u kontrolingu i njegovom povezivanju s društveno odgovornim poslovanjem. 

Promjene koje se događaju na području upravljanja nikada nisu bile brže. One i pred kontroling stavljaju nove izazove. Kontroling je već odavno prestao biti pratiteljem samo operativnih ciljeva. On se danas sve više usmjerava prema održivom razvoju i postaje konzultant menadžmenta za ostvarivanje dugoročnih ciljeva. Zahtjevi za transparentnošću poslovanja od sustava izvještavanja traže određivanje ne samo financijskih, već i nefinancijskih KPI–eva. To za kontrolere znači da je vrijeme integriranog izvještavanja ispred nas. Iz svega navednog možemo zaključiti – pred kontrolerima je novo doba!

1. Deveta Altiusova kontroling konferencija je ispred nas. Altius je poznat po pomicanju kontrolerskih granica. Što ste nam pripremili ove godine?

Tema naše ovogodišnje konferencije koja će se održati 11. svibnja u hotelu Westin govori o ulozi kontrolinga u izgradnji održivog razvoja i kreiranju društveno odgovornog poslovanja. Naime, društveno odgovorno poslovanje postaje imperativ modernog upravljanja bez kojeg će ostvarivanje kratkoročnih, ali i dugoročnih ciljeva biti nemoguće. Uloga kontrolinga u tom kontekstu je da potiče menadžment u njihovom ostvarivanju.  Dolazi novo kontrolersko doba koja za kontrolere znači razvoj integriranog sustava izvještavanja. Ovak sustav izvještavanja osim financijskih uključuje i nefinancijske performanse poduzeća koje često nije lako izmjerit i vrednovat.

2. Spomenuli ste nefinancijsko izvještavanje. O čemu se radi?

Od 1. siječnja 2017. godine svi subjekti od javnog interesa imaju zakonsku obvezu sastavljati nefinancijske izvještaje. Međutim, iz Direktive EU se može jasno iščitati kako se sva, a ne samo velika poduzeća potiču da objavljuju nefinacijske informacije. U suprotnom teško će ostvarivati suradnju s poduzećima koja njeguju upravljanje temeljeno na održivom razvoju i koja potiču društveno odgovorno poslovanje. Objavljivanje nefinancijskih informacija ukazuje na način na koji poduzeća ostvaruju svoje rezultate. Interesantna činjenica za kontroling je da se u tom kontekstu trebaju kreirati nefinancijski KPI praćenja uspješnosti poslovanja što će za kontrolere biti pravi izazov. Razvija je jedan potpuno novi sustav izvještavanja koji se zove integrirano izvještavanje. o njemu će govoriti naša uvažena profesorica s riječkog sveučilišta prof.dr.sc. Neda Vitezić

3. Razvijaju li se standardi kontrolinga u tom smjeru? Što o tome kaže IGC krovna organizacija kontrolera?

Standardi kontrolinga se još uvijek ne razvijaju u tom smjeru, ali to je nešto o čemu se intenzivno raspravlja. Međutim, važno je napomenuti da je IGC kreirao model procesa kontrolinga koji uključuje strateške ciljeve, prognoziranje, kontroling projekata i investicija te kontroling R&D funkcije. Ovi procesi ukazuju na dugoročnu usmjerenost kontrolinga što je važna činjenica. Takva usmjerenost u pravilu rezultira održivim razvojem koji teži ostvarivanju dugoročnih ciljeve. Poduzeće od takve poslovne politike ima mnoštvo nematerijalnih koristi za koje kontroling u ovom trenutku pronalazi načine praćenja i mjerenja.

6. Jedna od predavačica na vašoj konferenciji je i Sabina Škrtić, bivša pomoćnica ministra gospodarstva?

Da, kolegica Škrtić će govoriti o KPI-ovima koji se definiraju kod upravljanja ljudskim resursima. Odnos prema zaposlenicima jedan je od aspekata društveno odgovornog poslovanja, ali i velika kontrolerska tema. S njom se uvijek susrećemo na samom kraju naših projekata uvođenja kontrolinga. Mi u kontrolingu kažemo da je nemoguće upravljati onime što ne mjerimo. Upravo zbog toga se svakom sektoru u poduzeću kao i njegovim zaposlenicima definiraju pokazatelji uspješnosti putem kojih se mjeri učinkovitost njihovog rada. Ovakav način upravljanja biznisom ponekad nije dobro prihvaćen. Ljudi, naime često pružaju otpor ideji mjerenja učinkovitosti svog rada. Međutim, ako želimo napredovati, ostvarivati ciljeve i uspješne rezultate tada je ovo put koje nije moguće zaobići.

7. Kakav kontroling treba današnjim menadžerima?

Treba im prije svega kontroling koji se neće ponašati oportunistički, već onaj koji će imati stručne hrabrosti kuditi kada je to potrebno, ali i hvaliti kada je to potrebno. Treba nam kontroling koji će biti navigator prema dugoročnim ciljevima i održivom razvoju. Što je još važnije treba nam i takav menadžment.

8. Ove godine na konferenciji će sudjelovati brojni stručnjaci iz domaćih i stranih poduzeća Neka od njih su perjanice hrvatskog gospodarstva.  

Želja nam je bila da na jednom mjestu okupimo sve relevantne stručnjake iz područja kontrolinga. Hrvatska ima izuzetno stručne ljude s bogatom karijerom koji o kontrolingu doista imaju što reći. Jedna od predavačica bit će direktorica kontrolinga i korporativnog računovodstva i poreza iz Podravke, gospođa Senka Laljek. Podravka je jedna od najvažnijih hrvatskih kompanija koja je izrazito usmjerena prema dugoročnosti i održivom razvoju. Tema o kojoj će kolegica Laljek govoriti vezana je uz ostvarivanje održivog rasta kroz poslovna spajanja. Jedno izlaganje će imati kolegica Angelika Brnada direktorica sektora održivog razvoja iz Ine koja će sa sudionicima podijeliti svoje bogato iskustvo u stvaranju ideje održivog razvoja i njegove povezanosti s kontrolingom.

9. Ove godine partner konferencije je Institut za društveno odgovorno poslovanje?

Tako je. Izuzetno nas je obradovala ova suradnja i činjenica da je Institut za društveno odgovorno poslovanje prepoznao važnost kontrolinga u promišljanju održivog razvoja. Kolegica dr.sc. Nikolina Vukić Markota koja je svoj znanstveni rad usmjerila upravo prema ovom važnom području govorit će o razvoju i izgradnji nefinancijskog izvještavanja. Izvještavanje je uvijek u djelokrugu interesa svakog kontrolera. Naime, izvještaji su finalni kontrolerski proizvod po kojem se prepoznaju dobri kontroleri. Uključivanje nefinancijskih informacija u standardne izvještaje koje kontroleri prezentiraju svojim menadžerima bit će važan segment na kojem će se temeljiti i kvaliteta odlučivanje. Jednako tako radu konferencije se pridružio i Poljoprivredni fakultet u Osijeku, prof. dr.sc. Ljubica Ranogajec. Njezina tema – održive kalkulacije u poljoprivredi zasigurno će izazvati veliki interes. Vjerujemo da će mnogima pomoći u prolaženju puta kako kreirati održivu kalkulaciju i poslovanje učiniti profitabilnijim.

10. Prepoznaje li hrvatsko gospodarstvo važnost kontrolinga. Svjedoci smo situacije u našem najvećem koncernu Agrokor.  Što su radili kontroleri u Agrokoru?

Možda je bolje zapitati se što su radili menadžeri u Agrokoru ili što je radio vlasnik Agrokora? Naravno, time nikako ne želimo otkloniti odgovornost kontrolera. Međutim, menadžmentu koji ne želi slušati niti jedan kontroling ne može pomoći. Problem Agrokora puno je dublji, ali svaki se nadovezuje na činjenicu da je kompanija prerasla ideju obiteljskog upravljanja koja se u Agrokoru godinama njegovala. Na žalost menadžment, osobito vlasnici često misle ako su dobro upravljali u jednoj fazi životnog vijeka kompanije da će dobro upravljati u svakoj fazi. Takvo razmišljanje na žalost je početak kraja koji su doživjele mnoge hrvatske kompanije. Unatoč tome, vjerujemo da će Agrokor pronaći put izlaska iz krize u kojoj se našao i mi mu na tom putu želimo puno sreće.

11. Okrenimo se vedrijim temama. A to je Orange Frog. Altius je za Hrvatsku dobio licencu za izvođenje harvardskog programa Orange Frog. O čemu se radi i kakve veze ovaj program ima s kontrolingom?

Da, zadovoljni smo što je Altius dobio ovu vrijednu licencu. Altius je oduvijek njegovao holistički pristup i edukacijama i projektu uvođenja kontrolinga. Orange Frog je program koji priprema pojedince i timove na uvođenje promjena, a uvođenje kontrolinga je sasvim sigurno jedna od njih. I to ne jednostavna. Program se temelji na priči o otoku na kojem u četiri bare žive žabe, međutim jedna je drugačija, jer se lakše prilagođava promjenama i puna je ideja. Ta činjenica joj donosi narančaste pjegice. Kako reagira ona sama, ali i okolina neka ostane tajnom i neka potakne čitatelje da dođu na ovu jedinstvenu radionicu. Ona nam pomaže da stvaramo organizaciju promjena.

12. Konferencija ima humanitarni karakter. Altius i ove godine daruje potrebite. O kome se radi.

Želja našeg tima je živjeti ono što radimo te se ponašati u skladu s idejama koje pronosimo. Mnogi naši klijenti i partneri su nam omogućili da danas budemo ovdje gdje jesmo pa im se i ovom prilikom želimo zahvaliti. Iz mnogih poslovnih odnosa stvorila su se prava prijateljstva. Osim što su naši klijenti učili od nas, i mi smo puno naučili od njih. Zajednički put nas je sve učinio bogatijima.  Sve to nas motivira da uživamo u onom što radimo i da sve dobro koje smo primili od drugh na neki način vratimo u zajednicu. Ove godine će to biti karmelićanke sv. Josipa koje brinu za napuštenu djecu. Tako će jedan dio kotizacije biti namjenjen za školovanje dviju srednjoškolskih djevojčica.

12. I za kraj, što očekujete od ovogodišnje konferencije

Prije svega divno druženje i razmjenu ideja i iskustva. Naravno, želimo kontrolingu dati novu dimenziju postojanja s porukom- nismo tu samo zbog profita već i zbog svega onoga što želimo ostaviti budućim generacijama. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti.     

Više o konferenciji pročitajte OVDJE

Komentirajte prvi

New Report

Close