Studentica informacijskih sustava upoznaje timski rad u Hrvatskoj lutriji

Autor: Marta Duić , 29. listopad 2015. u 22:01
Kristina Ivatović, studentica je treće godine na Fakultetu organizacije i informatike na smjeru informacijski sustavi/PIXSELL

Pronalaženje posla za mlade ljude je veliki problem, a nažalost još većim postaje ako se radi o osobama s invaliditetom, kažu u Hrvatskoj Lutriji.

Kristina Ivatović, studentica je treće godine na Fakultetu organizacije i informatike na smjeru informacijski sustavi. Od sredine srpnja do sredine kolovoza postala je djelom radnog kolektiva Hrvatske Lutrije gdje je u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi obavljala praksu i stekla nove vještine i znanja koji će joj pomoći pri ulasku u poslovni svijet.

"Za bilo kojeg studenta praksa je danas neizmjerno važna, pogotovo za studente s invaliditetom. Mi općenito u životu imamo puno prepreka, a ovaj projekt je sjajan jer nam ih barem malo olakšava", kaže Kristina Ivatović. "Drago nam je da postoje ovakvi projekti i inicijative, a mi dajemo podršku Poslovnom dnevniku koji je uz podršku Ministarstva rada i mirovinskog sustava pokrenuo projekt 'Iskustvo zlata vrijedi'. Važno je proširiti svijest u društvu i pokrenuti pitanje zapošljavanja mladih osoba s invaliditetom, ukazati na sve prepreke s kojima se svakodnevno susreću, a s ovakvim akcijama doprinijeti i pomoći da se osobe s invaliditetom ravnopravno uključe u hrvatsko društvo", smatra Danijel Ferić, predsjednik Uprave Hrvatske Lutrije.

Kako ističe Ferić, Hrvatska Lutrija redovito i uspješno sudjeluje u akcijama za opću dobrobit, a nakon što im je od strane Poslovnog dnevnika još prošle godine ponuđena suradnja u ovom projektu, nisu ni trenutka dvojili da se uključe.  "Pronalaženje posla za mlade ljude je veliki problem, a nažalost još većim postaje ako se radi o osobama s invaliditetom. Vjerujemo da zajedno, uz ovakve projekte, možemo napraviti iskorak prema predrasudama i prema uključivanju osoba s invaliditetom u naše društvo", poručio je Ferić. Ivatović za sebe kaže da su joj interesi oduvijek išli u smjeru programiranja. Za projekt Iskustvo zlata vrijedi je čula još prošle godine i i tada se prijavila, ali nije bila među odabranim studentima za praksu. Ove godine je bila na prezentaciji na svom fakultetu u sklopu Dana karijera.

"Tada dolaze poslodavci i bivši studenti i pričaju o svojim karijerama, daju nam savjete i uče nas kako biti pametniji prilikom traženja posla i prvih poslovnih iskustava. Nisam puno razmišljala, odmah sam se prijavila", kaže Ivatović. Kako tvrdi, od projekta je očekivala upravo ovo što je i dobila. Budući da je na fakultetu praksa očekuje tek na petoj godini, kada studenti cijeli semestar rade samo praksu, ovo su joj bili prvi poslovni koraci. Ivatović je radila u Sektoru marketinga i korporativnih komunikacija, a iz Hrvatske Lutrije kažu da ovisno i prirodi sektora i studentica dobivala radne zadatke, pa se tako upoznala s ciljevima i poslovima sektora te sudjelovala u praktičnom djelu službi unutar sektora. 

Pisanje tekstova
"Iskustvo rada u timu je najbitnija stvar koju sam naučila. Uz to, naučila sam se i boljoj  organizaciji. Ovdje sam iz prve ruke vidjela kako funkcionira Hrvatska Lutrija, što je sve iza mnoštva promotivnih materijala. Budući da radim u sektoru marketinga i korporativnih komunikacija sada znam pozadinu onog što vidimo na televiziji i čitamo u medijima, vidim tko što objavljuje na Facebooku Hrvatske Lutrije, tko piše objave", poručuje Ivatović. Ukratko je opisala svoj posao kao ispomoć u razvoju marketinških aktivnosti.

"Uglavnom sam pisala tekstove, uređivala tablice u Excelu, sortirala tablice sa predstavnicima medijima po kriterijima koji mediji sudjeluju na novinskim konferencijama, sortirala novinare po tome iz kojeg su medija i slično. Budući da sam na takvom studiju i snalazim se programima, išlo mi kao od šale", pohvalila se Ivatović. Uz radno vrijeme od 9 do 15 sati, s time da je petkom radila od kuće, Ivatović kaže da je nakon posla imala dovoljno vremena i učiti za fakultet i pripremati ispite za jesenske rokove. "Nije mi bilo nimalo naporno, dapače. U Hrvatskoj Lutriji ni jedan dan nije isti, svaki dan sam dobivala nove zadatke, a čitava ova praksa mi pruža taj ekonomsko – marketinški segment s kojim do sad nisam bila upoznata  tako da će mi ta nova znanja puno koristiti u budućnosti. Sad vidim što je to stvarno u praksi, upoznala se s puno toga i naučila dosta, a pritom sam i mnoge stvari i prepoznala iz predavanja koja sam imala na fakultetu", kaže Ivatović.  

"Veseli nas što je Kristina postala djelom našeg tima i sjajno se uklopila u naš kolektiv. Izuzetno nam je drago da smo se priključili ovom projektu jer naša znanja i iskustvo možemo prenijeti studentima i omogućiti im da steknu praktična poslovna znanja i vještine kako bi danas, sutra i sami ostvarili što bolje poslovne karijere. Kristina je bila zainteresirana za sve što se kod nas događa i aktivno je sudjelovala u rješavanju zadataka, a svojim vještinama i informatičkim znanjima te spretnim korištenjem računala doprinijela je rješavanju situacija kakvih je uvijek na pretek u marketingu i odnosima s javnošću. Dakle, ono što se očekuje od svakog mladog čovjeka dobili smo od naše kolegice koja je zasigurno sa sobom ponijela pozitivna iskustva iz Hrvatske Lutrije.

Poslovna i ljudska jer se i s te strane uklopila u sredinu i prihvatila naš 'marketingaški' način komuniciranja, komentiranja i debatiranja o poslovnim i običnim ljudskim stvarima", kaže Ferić. Ivatović tvrdi kako bi se i u budućnosti u ovakvom kolektivu snašla bez problema. Hrvatska Lutrija joj je dodijelila  mentoricu koja ju je učila svim potrebnim vještinama i otkrila joj tajne zanata, a i ostali kolege joj konstantno bili na raspolaganju tijekom četiri tjedna prakse u ovom odjelu.

˝Znala sam da neću steći dodatna znanja s polja informatike, ali ovdje sam naučila druge stvari koje će mi sigurno koristiti u budućnosti i mogu reći da je praksa ispunila sva moja očekivanja, štoviše čak me ugodno iznenadila˝, zaključila je Ivatović.  Inače, U Hrvatskoj Lutriji trenutno radi 59 osoba s invaliditetom, a rade na svim poslovima, dakle od prodavača do radnih mjesta unutar različitih Sektora i službi ovisno o mogućnostima i stupnju invaliditeta. ˝U njihovom odnosu prema poslu, shvaćanju obaveza i obavljanju dnevnih zadataka nema razlike između 'zdravih' zaposlenika i onih s invaliditetom. Drago nam je da je zaposlen relativno veliki broj takvih osoba i da im je omogućena ravnopravnost u odnosu na kolege koji nemaju probleme s kojima se invalidi svakodnevno susreću˝, istaknuo je Ferić. 

Humanitarnost prije svega
Hrvatska Lutrija generira značajna financijska sredstva koja redovito uplaćuje u državni proračun za potrebe financiranja programa organizacija koje promiču razvoj sporta, pridonose borbi protiv droga i svih drugih oblika ovisnosti, organizacija koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom, tehničkom kulturom, kulturom, izvaninstitucionalnom naobrazbom, kao i odgojem djece i mladih te onih koje pridonose razvoju civilnog društva. Kako ističe Ferić, osim sredstava koja se izdvajaju zakonskim obvezama, prošle su godine sudjelovali u akcijama koje su od širega društvenog značaja poput projekta 'Za Hrvatsku bez mina' u kojem su cijeli prihod od prodaje srećke 'Kvadrat sreće' uplatili na račun Hrvatskom centru za razminiranje.

Također, uključili su se i u humanitarnu akciju prikupljanja pomoći ugroženom stanovništvu uslijed katastrofalnih poplava koje su pogodile znatna područja naše zemlje. Radi osvješćivanja javnosti o potrebi redovitih pregleda u svrhu prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, sudjelovali su u kampanji 'Zdravlje nije igra na sreću' u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo te Udrugom sve za nju.  "Širok je spektar takvih akcija, a mi ne želimo naš uspjeh u poslovanju mjeriti  samo financijskim rezultatima, nego aktivno sudjelovati u promicanju vrijednosti i unapređenju društva u cijelosti", zaključio je Ferić.

Komentirajte prvi

New Report

Close