Osiguranje izvoza je najbolji alat za savladavanje rizika

Autor: Poslovni.hr , 24. kolovoz 2015. u 10:43
Ladislav Artnik, predsjednik Uprave, Foto: PD

U Sloveniji je osiguranje potraživanja uspostavljeno i dobro pokriveno, dok je u Hrvatskoj ta usluga manje poznata te zbog toga za nas predstavlja novi izazov.

SID – Prva kreditna zavarovalnica d.d. vodeće je kreditno osiguravajuće društvo u Sloveniji s timom koji već više od dvadeset godina aktivno sudjeluje u razvoju domaćeg tržišta osiguranja. 

U Sloveniji je osiguranje potraživanja uspostavljeno i dobro pokriveno, dok je u Hrvatskoj ta usluga manje poznata te zbog toga za nas predstavlja novi izazov. Osigurano je preko 15 % cjelokupne svjetske trgovine, a pritom je potrebno uzeti u obzir činjenicu da se veliki dio svjetske trgovine odvija između poduzeća unutar skupina te ih nije moguće osigurati.

Poduzeća obično prodaju robu ili usluge na otvoreni račun, što znači da poslovna potraživanja predstavljaju neosiguranu imovinu. 

Osiguranje potraživanja kod kreditnog osiguravajućeg društva u najvišoj mjeri smanjuje rizike takve vrste jer poduzeću jamči financijsku sigurnost. Poduzeća se mogu osigurati od rizika insolventnosti svojih kupaca (stečaj ili predstečajna nagodba) i produženog kašnjenja s plaćanjem (štetni događaj nastupa u roku od šest mjeseci od dospijeća prve neplaćene fakture). Osim navedenih komercijalnih rizika, moguće je osigurati i političke rizike (ratovi, nemiri, zabrana transfera itd.).

Prema našim iskustvima, izvoznici se obično i u okviru svojih mogućnosti (veći bolje od manjih) dobro pripreme za ulazak na strana tržišta (sektore), budući da su opće informacije relativno lako dostupne. 

Unatoč dobroj pripremi, problem može nastati kada se odnosi u odredišnoj državi, sektoru ili kod potencijalnog kupca kasnije pogoršaju te mogu ugroziti ne samo ulazak na tržište, već ponekad i postojanje samog izvoznika. 

Osiguravajuće društvo Prva kreditna zavarovalnicapomno prati i ocjenjuje rizike pojedinih kupaca, iako je veliki dio aktivnosti također namijenjen praćenju događaja u državi te pojedinim sektorima. 

Zbog toga odgovarajući aranžman osiguranja za izvoznika može biti jedan od najboljih alata za svladavanje rizika. 

Prva kreditna osigurava poslove u više od 100 država – zbog toga izvoznicima preporučujemo da kod nas provjere koji su običaji na tim tržištima (rokovi plaćanja / kašnjenja / instrumenti osiguranja).

Komentirajte prvi

New Report

Close