Uz Lipapromet dizalice u Rijeci i Puli postale turističke atrakcije

Autor: Darko Bičak , 02. svibanj 2016. u 22:00
Autor projekta osvjetljenja riječkih dizalica je dizajner rasvjete Dean Skira čiji se radovi nalaze po cijelome svijetu/Nel Pavletić/PIXSELL

Godišnji prihod od stotinjak milijuna kuna i 50-ak zaposlenih pokazuju strelovit rast ove obiteljske tvrtke.

Zagrebačka tvrtka Lipapromet je jedan od značajnijih igrača na hrvatskom tržištu elektro-opreme, ali isto tako i u inženjerskim uslugama svjetlotehničkih rješenja te sustava za upravljanje u zgradarstvu. Godišnji prihod od stotinjak milijuna kuna i 50-ak zaposlenih pokazuju da je ova, nekad mala obiteljska tvrtka, imala streloviti rast  u odnosu na početke 1991. godine. 

Logistički centar
Kako pojašnjava Mato Lipovac, vlasnik tvrtke, danas se Lipapromet može pohvaliti izuzetno stručnim prodajnim timom, respektabilnim lagerom i fleksibilnom logistikom. "Uspjehu prodajnog tima Lipaprometa pridonosi i potpora inženjera projektnog ureda koji uz savjetodavne usluge nudi usluge projektiranja. Zahvaljujući brojnim zastupstvima i distributerskim ugovorima, dobro opremljenom voznom parku i suradnji s vodećim logističkim tvrtkama, tim Lipaprometa u mogućnosti je udovoljiti najsloženijim zahtjevima partnera", kaže Lipovac.

Danas je srce poslovanja Lipaprometa suvremeni skladišno-logistički prostor od 5000 četvornih metara iz kojeg je u svakom trenutku dostupan široki izbor proizvoda od rasvjete, instalacijskog materijala, sklopne i mrežne opreme, kabela i vodiča, transformatora, portafonije do raznih alata, pribora i mjernih instrumenata. Kako pojašnjavaju u samoj tvrtki, Lipapromet koristi razne metode optimizacije vlastitog lagera kako bi u svakom trenutku adekvatno odgovorio na zahtjeve  kupaca te omogućio promptnu isporuku elektromaterijala na dnevnoj bazi.

U njihovoj bazi referenci je niz projekata rasvjete u poslovnim, javnim i privatnim prostorima. Jedan od najzanimljivijih je svakako onaj u Rijeci kada su osvijetlili lučke dizalice. Radilo se o svečanosti zavšetka projekta obnova dizialica u Luci Rijeka, a na  svakoj je dizalici bilo postavljeno 12 Philips ColorReach Powercore gen2 reflektora s LED izvorima svjetlosti RGB koji imaju mogućnost osvjetljavanja u više boja različitoga intenziteta. 

Industrijska baština
"S obzirom na to da su dizalice udaljene jedna od druge rabio se bežični prijenos podataka u kombinaciji s DMX konverterom i Philips iPlayerom. Svaki reflektor ima svoju jedinstvenu adresu na koju se može pristupiti izravno s računala te se pritom mogu mijenjati boje, efekti i slično. Autor projekta osvjetljenja naš je poznati dizajner rasvjete Dean Skira čiji se radovi nalaze po cijelome svijetu.

Dizalice su dekorativno osvijetljene, imaju posebna svjetla i boje za razne praznike i blagdane pa će time biti mamac za turiste u noćnoj vizuri Rijeke.", kaže Lipovac.  No, to nije bio kraj njihovog bavljenja s dizalicama jer su slični projekt imali i u Puli gdje su osvijetlili Uljanikove dizalice. Svjetleći su divovi plijenili pozornost vizualizacijom boja, a industrijski je dio grada bio pretvoren u noćni teatar. I ovaj projekt je osmislio dizajner Dean Skira čija je specijalnost industrijsko nasljeđe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close