U protekle četiri godine potaknuto više od 4 milijarde kuna investicija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2016. u 08:27
Foto: Thinkstock

U Hamag-Bicrou ocjenjuju kako su jamstva postala prvoklasan mehanizam garancije poslovnim bankama i instrument koji poduzetnicima bitno olakšava pregovore s bankama i ostvarivanja financijske podrške.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro) izdala je od 2012. do 2015. godine 1.155 jamstava ukupne vrijednosti 1,26 milijardi kuna, čime je potaknuto više od 4 milijarde kuna investicija, podaci su te agencije, u kojoj podržavaju inicijativu guvernera HNB-a o kreiranja nove garancijske sheme u cilju poticanja kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva."Hamag-Bicro je ostvario značajne rezultate u području jamstvenih programa te se pozicionirao kao bitan partner i suradnik malim i srednjim poduzetnicima. Veseli nas što je guverner HNB-a Boris Vujčić prepoznao jamstva kao koristan instrument financiranja i iskazao inicijativu. Na tragu te iste ideje, Hamag-Bicro radi već godinama i možemo reći kako smo u tom području postigli uspješne rezultate, o čemu svjedoči i kontinuiran odaziv poduzetnika na naše programe te rast odobrenih jamstava", ističu iz Agencije.

Dodaju kako su u cilju unaprjeđenja postojećih usluga za malo i srednje poduzetništvo na raspolaganju guverneru Vujčiću, kao i svim ostalim relevantnim institucijama za razmjenu ideja i stavova, a sve u cilju poboljšanja podrške malom i srednjem poduzetništvu te poticanja još bržeg rasta i razvoja.

Guverner HNB-a nedavno je najavio sastanak s novom Vladom, poslovnim bankarima i europskim financijskim institucijama radi kreiranja nove garancijske sheme u cilju poticanja kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva.

"Idućega mjeseca pozvat ću na sastanak u HNB poslovne banke i novu Vladu da otvorimo mogućnost za pokretanje garancijske sheme za kredite malim i srednjim poduzećima, uz participaciju strukturnih fondova koje Hrvatska povlači iz EU za razvoj malog i srednjeg poduzetništva", najavio je Vujčić prošli tjedan u razgovoru s novinarima na margini Euromoney konferencije u Beču.

Po njegovim riječima, na to mogu ići sredstva Europskog investicijskog fonda (EIF) i Europske investicijske banke (EIB).
 "Ta sredstva mogla bi poslužiti za garanciju vrlo visokog udjela gubitaka po kreditima malim i srednjim poduzećima. Takva shema u ovome trenutku mogla bi učiniti više za rast kredita malim i srednjim poduzećima nego bilo kakvo dodavanje likvidnosti koje već ionako ima previše", ustvrdio je prošli tjedan Vujčić.

Jamstva poduzetnicima olakšavaju pregovore s bankama

U Hamag-Bicrou ocjenjuju kako su jamstva postala prvoklasan mehanizam garancije poslovnim bankama i instrument koji poduzetnicima bitno olakšava pregovore s bankama i ostvarivanja financijske podrške.

Ističu kako je interes i odaziv poduzetnika za jamstva jasno vidljiv i mjerljiv jer je 2012. izdano 162 jamstva ukupne vrijednosti 219 milijuna kuna, čime je izravno inicirana realizacija gotovo 741 milijun kuna investicija. U odnosu na 2011., broj odobrenih jamstava porastao je za 30 posto. U 2013. je izdano 388 jamstava ukupne vrijednosti 425 milijuna kuna,  što je rast od gotovo 100 posto u odnosu na 2012.

U protekle četiri godine, od 2012. do 2015., izdano je 1.155 jamstava ukupne vrijednosti  1,26 milijardi kuna, čime je potaknuto više od 4 milijarde kuna investicija, navode iz Agencije.

Napominju i kako kontinuirano osluškuju promjene na tržištu i potrebe poduzetnika te fleksibilno adaptiraju uvjete poslovanja kako bi poduzetnicima pomogli u savladavanju prepreka.

Tako su, u slučaju jamstava, izmijenili klasifikaciju prema kojoj su poduzetnici početnici do sad bili oni koji posluju do dvije godine, povećavši tu granicu na pet godina. Naime, poduzetnici početnici mogu ostvariti garancije u visini 80 posto glavnice kredita, a oni koji su već etablirani do najviše 50 posto pa su time proširene mogućnost podrške na najuspješnije.

Za program "EU početnik" osigurano i kontra jamstvo EIF-a

Kroz jamstveni program "EU početnik" poduzetnici koji posluju do pet godina mogu realizirati jamstvo od 10 milijuna kuna uz maksimalnu stopu jamstva 80 posto glavnice kredita, a za taj program osigurano je i kontra jamstvo Europskog investicijskog fonda (EIF) za 50 posto iznosa svakog izdanog jamstva, čime je ojačan portfelj Agencije i osigurane uštede u proračunu. U pripremi su i novi oblici suradnje s EIF-om kroz

COSME LGF program, navode iz Agencije.

Program "Rastimo zajedno" za etablirane poduzetnike omogućuje ishođenje jamstva u iznosu do 18 milijuna kuna uz maksimalnu stopu jamstva 50 posto glavnice kredita. U ponudi su i jamstveni programi za poljoprivrednike, energetsku obnovu zgrada javnog sektora i portfeljna jamstva, a radi se i na razvoju novih financijskih instrumenata toga tipa. 

Napominju i kako su pokrenuli model izdavanja jamstva putem pisma namjere, gdje se Agencija pojavljuje u ulozi konzultanta i jača poziciju poduzetnika u situaciji pregovora s bankama. Taj model pokazao se iznimno korisnim kod poduzetnika koji tek kreću u poslovne izazove te je uočen trend rasta primjene pisma namjere iz godine u godinu. 

Malim poduzećima omogućena je podrška i putem mikrokredita s najpovoljnijim kreditnim uvjetima na tržištu, s kamatnom stopom od samo 0,99 posto. Po ovom programu moguće je realizirati kredit od 10.000 do 120.000 kuna na rok otplate do pet godina, uključujući i poček do 6 mjeseci, a kao jedini kolateral tražena je zadužnica.

Taj instrument, ističu iz Agencije, pokazao se idealnim za brzo i efikasno financiranje te kao učinkovit poticaj samozapošljavanja, a putem mikrokredita je omogućeno financiranje otvaranja više od 100 novih tvrtki. 

Za provedbu financijskih instrumenata kroz "Operativni program Konkurentnost i kohezija" bit će osigurano 310 milijuna eura za financijsko razdoblje od 2014. do 2020., od čega je značajan dio predviđen za provedbu jamstvenih programa. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da li je ovo placeni clanak? Jer ako nije onda je sramota za autora. Jamstva Hamag-Bicra su proizvela refinanciranje losih kredita stranih banaka u Hrvatskoj. Dakle strane banke su ispumpale gubitke s t u p i d n o j drzavnoj agenciji. Nacin poticanja “inovativnih” projekata kojih nema je besmisleno i komentirati.

New Report

Close