Što treba poduzeti? U idućih pet godina dovesti 100 tisuća stranih studenata

Foto: Željko Lukunić / Pixsell Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Najmoćniji poslodavci na Summitu 100 najavili nove poteze i zadatke za političare.

Najmoćniji poslodavci koji zapošljavaju više od stotine tisuća ljudi, političari, bankari, europski dužnosnici okupili su se u Portorožu oko inicijative Summit 100, kako bi poslali poruku da regija mora raditi zajednički kako bi iskoristila potencijal u investicijskom smislu, ali i kako bi našla svoju poziciju, a ne postala podružnica velikih europskih tvrtki. 

Kako piše Večernji list, u zaključcima koji su saželi dva dana intenzivnih razgovora i poslovnih pregovora poduzetnici su političarima dali niz zadataka. U sektoru turizma traže manji PDV i subvencije. Popunjenost hotela u regiji je 40 do 50 posto bez obzira na to radi li se o Ljubljani, Zagrebu ili Beogradu. Zato predlažu obraćanje umirovljenicima za produžetak sezone, razvoj lječilišnog turizma te projekt Balkan. PDV u regiji za turizam iznosi od 7 do 13 posto i trebalo bi ga dodatno smanjiti te tražiti subvencije da bi se osigurala ulaganja, kažu poduzetnici. 

Ideja je poduzetnika, također,  da u idućih pet godina dovedu 100.000 stranih studenata u regiju kojima bi se studij naplaćivao. Za to je potreban konzorcij regionalnih lidera u obrazovanju i mogućnost nostrifikacije diploma, kooperacija s međunarodnim sveučilištima i marketing baziran na tome. Treba se obraćati Bliskom i Dalekom Istoku i fokusirati se na medicinu i inženjering. Poduzetnici iz sektora digitalizacije govorili su o digitalnom potpisu i mikroplaćanjima s obzirom na to da za njih ne postoji platforma. 

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve