Poslu u Izraelu nadaju se 53 naše tvrtke, proizvode – imaju

Autor: Darko Bičak , 28. rujan 2017. u 07:50
Izraelski vojni predstavnici s velikim interesom pratili skup/Igor Kralj/PIXSELL

Šestan-Bush razvija kacigu s partnerom iz Izraela, a nadaju se da će tamo plasirati i vlastite proizvode.

Vojno-industrijski kompleks je u značajan dio svakoga nacionalnog gospodarstva, a u državama poput Izraela je i pokretač tehnološkog razvoja te su iskustva tvrtki iz te zemlje, kao i mogućnost suradnje, došla jučer u Zagrebu provjeriti 53 hrvatska poduzetnika.

Naime, Hrvatska gospodarska komora (HGK) je organizirala poslovni susret hrvatskih i izraelskih tvrtki iz obrambene industrije koji je okupio 15 izraelskih kompanija s kojima su hrvatski poduzetnici imali 119 poslovnih razgovora.  Skup nije propustio ni Alojzije Šestan, direktor proizvođača zaštitnih kaciga Šestan Buscha, koji je otkrio da trenutno surađuju s izraelskom kompanijom oko izrade vojne kacige, a da se nadaju i plasmanu njihovih proizvoda na ovom zahtjevnom tržištu.

 

119 poslovnih

razgovora obavile domaće tvrtke s njih 15 pristiglih iz Izraela

Tu je bio osnivač Dok-Inga Vjekoslav Majetić, koji je naglasio kako se hrvatska vojna industrija može pohvaliti kvalitetom proizvoda.  "Imamo se čime pohvaliti i moram reći kako naša vojna oprema zadovoljava i kriterije Države Izrael koji su vrlo visoki. Također raspolažemo opremom za uklanjanje mina što govori o humanitarnom aspektu naše kompanije", istaknuo je Majetić.  Razvoju suradnje s hrvatskim partnerima nada se i direktor izraelske tvrtke RAFAEL, Zvika Zuckerman, koji vidi velike prilike za sinergiju u području proizvodnje navigacijskih sustava i protuzračne obrane, s obzirom na to da se njihova kompanija bavi razvojem sustava koji može presresti rakete i u tome ima vrlo visok postotak uspješnosti.

Skupu u Zagrebu su dodatno na snazi dali ministri obrane Damir Krstičević i Avigdor Lieberman, koji su istaknuli odlične političke, no nedovoljne gospodarske odnose. Krstičević je, kako sam kaže, u posljednjih godinu dana imao čak tri susreta s izraelskim kolegom, a što dovoljno govori o potencijalu za suradnju. Dvije zemlje imaju dobre odnose još od 1990-ih, a na višu razinu su dignuti lani tijekom velikih požara u Izraelu koje su došli gasiti kanaderi iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Iako zasad nema novih momenata u procesu nabavke novih borbenih zrakoplova za naše oružane snage, gdje je jedan od favorita rabljeni F-16 iz Izraela, Krstičević je kazao da proces otvaranja ponuda kreće u utorak te da će se onda znati više. Ravnatelj izraelske agencije za promet oružjem – SIBAT, koja je vezana uz tamošnje Ministarstvo obrane, Ben Baruch, predstavio je izraelsku obrambenu industriju koja se sastoji od 700-injak visokotehnoloških tvrtki. Baruch je istaknuo da Izrael vidi Hrvatsku kao glavnog tehnološkog partnera u regiji te da vidi veliku priliku za izraelske investicije i transfer tehnologije u našu zemlju.

Komentirajte prvi

New Report

Close