Napustila državnu službu, pa bez plana i strategije izgradila uspješan lanac slastičarni

Autor: Poslovni.hr , 20. lipanj 2015. u 12:27
Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Danas je u “Torte i to” zaposleno 40 osoba raznih struka, za pečenje torti i kolača – od ekonomista do tekstilnih tehničara.

Martina Bračić vlasnica je poznate slastičarnice “Torte i to” i jedna od začetnica trenda pečenja torti od sira, a posao je pokrenula bez plana i strategije, piše Women in Adria.

Martina je nakon studija politologije upisala magisterij na Europskim studijima u Londonu, za koji je dobila stipendiju. Nakon magisterija radila je četiri godine kao viša savjetnica u međunarodnoj vojnoj suradnji u Ministarstvu obrane. Iako kaže kako joj je posao bio dobar, kao i radno okruženje, ipak se zasitila posla u državnoj upravi te se željela baviti nečim novim i kreativnijim.

Kako je bila vješta u pečenju torte od sira, koju su svi prijatelji obožavali, odlučila se početi baviti pečenjem torti. Nakon porodiljnog dopusta 2005. godine, kada joj je dijete napunilo godinu dana, na poslu je uzela neplaćeno kako bi započela s novim biznisom.

Martina kaže kako nije imala nikakav poslovni plan, niti je ulagala u marketing, reklama je bila sama torta i preporuke. Spontani inicijalni marketinški potez je bio da je prvo dijelila torte besplatno, kako bi ih ljudi probali.

U početku poslovanja, Martina je sve sama radila, i pekla, i razvozila torte. U brizi za jednogodišnje dijete pomagao joj je muž, koji ima svoj posao i Martini je pomagao samo oko financijskog dijela.

Radila je od 6 ujutro do kasno u noć, a prijelomni trenutak je bio kada je shvatila da tri mjeseca nije vidjela kćer kako se budi ujutro. Tada je počela polako zapošljavati ljude.

Danas je u “Torte i to” zaposleno 40 osoba raznih struka, za pečenje torti i kolača – od ekonomista do tekstilnih tehničara. Svi se oni obučavaju kada počnu raditi kod Martine jer je dobre i pouzdane ljude teško naći. U firmi Martina njeguje opuštene odnose, jer kako kaže “ne zna se derati”, ali zasada sve odlično funkcionira, a većina zaposlenika radi kod nje godinama.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo!

New Report

Close