‘Izvoz nije stvar izbora, nego pitanje opstanka’

Autor: Darko Bičak , 04. veljača 2018. u 22:01
Ugovore o dodjeli EU novca poduzetnicima je dodijelila resorna ministrica/Jurica Galoić/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva dodijelilo je 14,5 milijuna kuna u programu Internacionalizacija poslovanja MSP sektora.

Izvoz nije stvar izbora nego pitanje opstanka, rečeno je na okruglom stolu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom "EU fondovi i izvoz" u petak u Zagrebu. Marijan Pojatina, direktor tvrtke Olival, koja se bavi proizvodnjom kozmetike, ističe da im je hrvatsko tržište premalo te da su prisiljeni tražiti izlaz u izvozu. 

Malo tržište
"Kad kupujemo sirovine, često smo u nepovoljnoj situaciji jer uzimamo male količine, a što je u pravilu skuplje. Neke linije proizvoda je uopće teško imati rentabilnima samo za tržište od četiri milijuna potencijalnih potrošača. Stoga smo prisiljeni na inovacije, novitete te izvoz", navodi Pojatina.  Miroslav Poljak, član Uprave Končara, navodi da čitava njihova grupa, koja veže maticu, 17 ovisnih te jedno pridruženo društvo, počiva na izvozu.

"Imamo ukupno oko 3700 zaposlenih i godišnji prihod od 2,8 do 3,4 milijarde kuna koje u natpolovičnom iznosu ostvarujemo na inozemnom tržištu. Čak šest naših tvrtki izvozi više od 60 posto svoje ukupne realizacije, a i drugi streme tome", kaže Poljak. Glavni ekonomist Zagrebačke banke Hrvoje Dolenec kaže da je općepoznata stvar da su izvozno orijentirana poduzeća najbolji dio gospodarstva te im je stoga nužnu pružiti svu moguću pomoć da budu što konkurentniji na inozemnim tržištima. "Naša banka, kao uostalom i sve ostale poslovne banke u Hrvatskoj, ulaže puno napora da u suradnji s potpornim institucijama, prije svega s HBOR-om i HAMAG-BICRO-om, osigura što više povoljnih kredita poduzetnicima, a kojima se  na taj način osigurava da iskoriste što više EU fondova te u konačnici budu puno konkurentniji na inozemnom tržištu", rekao je Dolenc.

Ovaj okrugli stol je održan u sklopu svečanosti dodjele ugovora za 23 poduzetnika kojima je Ministarstvo gospodarstva dodijelilo ukupno 14,5 milijuna kuna iz EU fondova u programu Internacionalizacija poslovanja malih i srednjih tvrtki. Martina Dalić, ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, istaknula uje tom prigodom da se tijekom protekle godine značajno intenzivirao postupak dodjele bespovratnih EU sredstava te je tako tijekom 2017. Ministarstvo dodijelilo ukupno 1791 potpora za poduzetnike i  poduzetničku infrastrukturu vrijednih 2,23 milijarde. 

Zadovoljni korisnici
"Posljednje istraživanju koje smo proveli među korisnicima bespovratnih potpora pokazuje da je čak 83 posto poduzetnika istaknulo da su dosadašnji natječaji obuhvatili njihove potrebe, a 79 posto poduzetnika ponovno bi se javilo na natječaje", kazala je Dalić. Konkretno, novac iz ovog programa će tvrtke iskoristiti za jaču prisutnost na inozemnom tržištu kroz odlazak na specijalizirane sajmove i izložbe te promotivne aktivnosti u inozemstvu.  

Bespovratno

Novih 200 milijuna kuna
Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta kazala je kako je Ministarstvo u petak objavilo poziv za bespovratna sredstva za izgradnju i opremanje kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva, u vrijednosti 200 mil. kn, a u narednih deset dana Ministarstvo će objaviti još jedan poziv kojim će se poduzetnicima olakšati procedura ostvarivanja sredstava putem vaučera. Tijekom 2018. Ministarsvo planira natječaje teške ukupno dvije milijarde kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close