Hrvatske tvrtke strepe od stalnih promjena regulative

Autor: Darko Bičak , 15. siječanj 2016. u 14:21
Allianz je anketirao 800 menadžera/FOTOLIA

U svijetu se poduzetnici najviše boje poremećaja tržišta, hakerskih napada te konkurencije.

Kompanije se globalno suočavaju s promjenjivim spektrom rizika dok im žestoka konkurencija i cyber incidenti predstavljaju najveće nove prijetnje, zaključak je Allianzova barometra rizika u 2016.

Osim toga, stručnjake za rizik i dalje zabrinjavaju uobičajeni industrijski rizici poput zastoja u poslovanju i opskrbnom lancu dok cyber napadi, geopolitička nestabilnost i tehnološki kvarovi predstavljaju nove potencijalne uzročnike zastoja u poslovanju. Anketa je provedena među više od 800 menadžera za upravljanje rizicima i stručnjaka za korporativno osiguranje iz Allianza i međunarodnih kompanija u 40 različitih zemalja. Allianzov barometar rizika, koji se radi već pet godina, po drugi puta u istraživanju uključuje i Hrvatsku, u kojoj najveći rizik za kompanije, konkretno za njih 47 posto, predstavlja rizik kretanja na tržištu.

Nakon toga slijede rizici od promjena zakonodavnog i regulatornog okvira, što je istaknulo 42 posto menadžera te od krađe, prijevare i korupcije, a čega se boji 25% anektiranih. Uz prirodne katastrofe, među top pet rizika na hrvatskoj ljestvici nalaze se i makroekonomski trendovi, prije svega programi štednje te inflacija/deflacija. Kristijan Buk, član Uprave za financije u Allianzu Zagreb, ističe da je ovakav redoslijed odraz trendova i specifične ekonomske situacije na hrvatskome tržištu. Dodaje da i ovo istraživanje ukazuje koliko su stalne promjene zakonodavnog i regulatornog okvira rizične za poslovanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close