Grad u kojem su stasali globalni biznis igrači otvara vrata početnicima

Autor: Darko Bičak , 02. rujan 2015. u 22:00
Ducati komponenti, tvornica koja radi za slavni talijanski brend Ducati energia u Ludbregu posluje već 10 godina/Marinko Jurinec/PIXSELL

Gradonačelnik Dubravko Bilić kaže da je tajna uspjeha u građenju dugotrajnih veza s poduzetnicima i ulagačima, a da se pritom ne zanemaruju potrebe građana.

Grad Ludbreg je jedna od najpropulzivnijih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, čemu svjedoči i niz uspješnih gospodarskih projekata koje su privukli zadnjih godina. Ludbreg zbog svojeg geografskog položaja ima dobre predispozicije za razvoj lokalnog gospodarstva, a jedan je od vodećih izvoznika u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koji je zabilježio porast od 11 posto u 2014. u odnosu na godinu prije.

Istodobno rastu investicije u novu imovinu i to 56,4 posto, dok su plaće zaposlenih kod tamošnjih poduzetnika uvećane  tri posto. Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega, pojašnjava da je tajna uspjeha u građenju dugotrajnih veza s poduzetnicima i potencijalnim ulagačima, a da se pritom ne zanemaruju potrebe građana. "Svi koji žele proizvoditi i ulagati te stvarati novu vrijednost traže sredinu koja im na najbolji način to može omogućiti i koja će prepoznati vrijednost onoga što rade. Ovo područje Hrvatske je upravo takva sredina – kreativna, ugodna i prijateljska prema gospodarstvenicima. To se pokazalo kroz povijest, svi gradovi u okruženju su stara trgovišta, odnosno stari obrtnički centri gdje su ljudi naučili gospodarski živjeti. Ne možemo se pohvaliti da smo veliki i da imamo milijun stanovnika ili aerodrom u blizini. Mi to nemamo, ali imamo osjećaj prepoznavanja dobre ideje, pomaganja njezinu razvitku i stvaranju unutarnje konkurentnosti koja vrti taj kotač", navodi Bilić.

 

35milijuna

eura vrijedna je investicija Lukapsa u nove kapacitete koji će im utrostručiti proizvodnju kapsula

Kao zalog još bolje budućnosti vidi i projekt projekt osnivanja Centra za razvoj poduzetništva (CRP) Ludbreg i poduzetničkog inkubatora u sastavu centra koji će svoja vrata otvoriti ovih dana. Spomenka Škafec, direktorica CRP-a pojašnjava da je ovaj projekt započeo u listopadu 2013.: "U sklopu projekta poduzetnički inkubator dotad neiskorišten društveni dom u Hrastovskom je zamišljen kao mjesto na kojemu bi se pružila podrška poduzetnicima koji počinju poduzetničku karijeru, kao i onima koji dosad nisu na drugi način uspjeli riješiti svoje prostorne probleme da započnu svoju djelatnost".  

Projekt je krenuo s realizacijom u listopadu 2014. Grad je u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta osigurao novac za adaptaciju i uređenje prostora inkubatora, čije je vrijednosti oko 1,1 milijuna kuna. Od toga je Ministarstvo osiguralo gotovo 800 tisuća kuna. Kao i svi ostali poduzetnički inkubatori, i ovaj u Ludbregu je namijenjen smještaju novoosnovanih malih poduzeća koja tek počinju poslovati, onima u fazi razvoja ili pak poduzetnicima koji posluju do maksimalno tri godine, a potrebna im je pomoć u prostoru, infrastrukturi te savjetodavne, konzultantske i administrativne usluge i edukacije.

"Proces inkubacije traje maksimalno pet godina nakon čega poduzetnik izlazi iz inkubatora, a njegovo mjesto zauzima novi poduzetnik početnik. Na ovaj način poduzeća dobivaju potrebnu podršku u pokretanju djelatnosti bez velikih tehničkih i administrativnih troškova, djeluju u poslovnoj atmosferi okruženi drugim poduzećima u nastanku i Centrom za razvoj poduzetništva Ludbreg kao savjetodavnim tijelom. Na taj način sudjeluju u gospodarskom razvoju područja i smanjenju nezaposlenosti u regiji. U novouređene prostore Poduzetničkog inkubatora u Hrastovskom useljeno je troje korisnika, poduzetnika početnika, dok je četvrti u fazi registracije tvrtke", kaže Škafec.

 

11posto

rastao je 2014. izvoz u Ludbregu u odnosu na godinu ranije

Iako nije nastala u ludbreškom inkubatoru, jedna od značajnijih tvrtki u tom gradu je Ducati komponenti koja radi za slavni talijanski brend Ducati energia zadužen za proizvodnju komponenti za motocikle te ostale motore. "U Ludbregu poslujemo 10 godina i svake godine povećavamo proizvodnju, a time i zaposlenost", objašnjava Manuela Biškup, voditeljica prodaje Ducati komponenti. Njihov je cilj da se u taj grad prebaci sklapanje električnog kvadricikla za koji proizvode dijelove, baš kao i za električni bicikl. Prošlu godinu završili su s oko 100 milijuna kuna prihoda i 110 zaposlenih.

Planovi za ovu su zapošljavanje 100-tinjak radnika i rast poslovanja.  Tvornica želatinskih kapsula Lukaps iz Ludbrega je prije osam godina bila pred gašenjem, a danas je treći  po veličini proizvođač kapsula u Europi i širi posao. Preporod je započeo 2007. kada ih je preuzeo indijski ACG, jedan od globalnih lidera u toj vrsti biznisa. Lukaps radi na novim kapacitetima koji će utrostručiti proizvodnju, a završetak investicije se očekuje naredne godine. Trenutno zapošljava 200 ljudi, a nakon 35 milijuna eura vrijednog ulaganja, biti će ih još 50. U Ludbregu posluje i Bomark Pak, najveći proizvođač stretch folije u jugoistočnoj Europi i vodeći distributer ambalažnih proizvoda u Hrvatskoj. Tvrtka više od 75 svoje proizvodnje izveze na inozemno tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close