Domišljato i poduzetno: Mladi Slavonac otvorio prvi praseći butik i ide mu odlično

Autor: Poslovni.hr , 12. studeni 2016. u 12:26
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Prasci se peku u krušnoj peći i na ražnju na Barićevu imanju u Ivankovu, gdje se istovremeno može peći deset prasaca. Takvu uslugu do sada na tom području nitko nije nudio.

Vinkovci su dobili Praseći butik. Zahvaljujući domišljatom i poduzetnom stočaru, 32-godišnjem Alenu Bariću iz Ivankova, koji je uvidio nedostatak takve ponude na tržištu, jedinstveni butik u Hrvatskoj kupcima svakodnevno nudi razne vrste pečene prasetine, piše Glas Slavonije.

Barić se stočarstvom bavi od malih nogu, a svinjogojstvo je obiteljska tradicija, koju je naslijedio od djeda i oca i sada tu ljubav nastoji prenijeti na svoje sinove. Na imanju je impresivan broj od 150 ovaca, 200 krmača, po 500 tovljenika u turnusu, a godišnje proizvedu i othrane čak 2500 prasaca. Stoku prodaju jednom velikom trgovačkom lancu i okolnim mesnicama, no trenutačnom cijenom nisu zadovoljni i jedva uspijevaju pokriti troškove, a ono što ostane dostatno je za puko preživljavanje.

Alen je nedavno odlučio napraviti i korak dalje, upustiti se u novi poslovni pothvat i građanima omogućiti da, kada požele jesti kvalitetno i domaće meso, odu u butik i kupe kilogram pečene prasetine. Prasci se peku u krušnoj peći i na ražnju na Barićevu imanju u Ivankovu, gdje se istovremeno može peći deset prasaca. Takvu uslugu do sada na tom području nitko nije nudio. A brojni Slavonci imaju naviku vrućom prasetinom i janjetinom s ražnja počastiti se u susjednoj Bosni, uglavnom na Lončarima, gdje se uz magistralnu cestu Orašje – Tuzla svakodnevno okreću deseci praščića i janjića.

Alen do kraja mjeseca najavljuje otvaranje Prasećeg butika u Osijeku, koji će, za razliku od Vinkovaca, dobiti i dodatan sadržaj – Sandwich bar od prasetine, po uzoru na originalnu priču u Ukrajini.

Za sada se, kaže, u novootvorenom butiku prosječno proda jedno prase dnevno, no Vinkovčani sve više dolaze i zanimanje iz dana u dan raste.

– Ja tu ne očekujem neku zaradu. Bitno mi je da u butiku prodajem dio svoje prasadi iz vlastite proizvodnje, da si radnici zarade za plaću i da smo na pozitivnoj nuli. O tome najbolje govori i cijena od 70 kuna za kilogram pečene domaće prasetine, što je jeftinije nego u Bosni – kaže. Puno veća očekivanja Barić ima od Osijeka, studentskoga grada, u koji će donijeti nešto novo, jer da ga, kaže, posjeti samo jedan posto građana koji ondje žive, bit će prezadovoljan.

Komentirajte prvi

New Report

Close