Brački poduzetnik zarađuje na prodaji kamena turistima

Autor: Darko Bičak , 07. travanj 2015. u 22:00
Turisti traže sitnije artikle napravljene od bračkog kamena/Tino Jurić/PIXELL

Dvoumivši se između profesije klesara i pomorca, Pjero Caglević odlučio se za kamen te pokrenuo biznis.

Brački kamen je jedan od najznačajnijh brendova toga srednjedalmatinskoga otoka te gotovo da i nema turista koji posjeti neku destinaciju na otoku, a da nije sa sobom kući ponio neki kameni suvenir. To je već davno prepoznao i Pjero Caglević, klesar iz Supetra koji već sedam godina ima i malu suvenirnicu na rivi najvećeg grada na Braču. 

Nova suvenirnica
Štoviše, ove godine se otvara i nova suvenirnica koja će za razliku od postojeće, koja je više veći štand neko klasični lokal, biti u reprezentativnom prostoru u zgradi uz samo crkvu u povijesnoj jezgri Supetra. "Rođeni sam Bračanin i klesarstvo mi je, uz more, oduvijek bilo u krvi. Iako se moja obitelj nije bavila klesarstvom, naš prvi susjed je bio upravo u tome. Kada sam se morao odlučiti za srednju školu, dvoumio sam između pomorca i klesara. Izabrao sam klesarsku školu u obližnjim Pučišćima", kaže o svojem interesu za ovaj obrt Caglević.

 

6-8mjeseci

traje turistička sezona za bračke kamenoklesare

Nakon završetka školovanja zanat je klesao u većoj klesarskoj tvrtki koja se bavila svima, od građevinskih radova, spomenika do suvenira. "Poslije nekog vremena shvatio sam da imam neki posebni odnos s bračkim kamenom i da to može biti moj život. Krenuo sam u privatni biznis 2008. godine. Početak je bio težak. Otvorio sam štand neznajući ništa o potražnji na tržištu. Prve godine radio sam samo tri mjeseca. Osluškujući tržište, naredne godine sam se prilagodio tržištu i zahtjevima turista koji su tražili veći asortiman sitnijih suvenira", prisjeća se Caglević. Dodaje da mu je veliki uspjeh bio što je uspio unajmiti štand na dobroj lokaciji na supetarskoj rivi s velikim protokom ljudi.

Kako je u početku bio jedini zaposleno u svojoj tvrtki, morao je tijekom ljeta stalno biti uz štand, a to se pokazao kao puni pogodak jer mu je glavna reklama postala to što je svoje suvenire izrađivao na licu mjesta. "Lupanje i klesanje kamena je izazavalo interes znatiželjnih turista, a samim tim se povećala i prodaja. Ubrzo sam uzeo nekoliko sezonskih radnika, a sezona mi se produžila na šest do sedam mjeseci. Ove godine planiram da nas bude ukupno šest, četiri radnika u prodaji te ja i još jedan radnik proizvodnji", navodi brački klesar. Nova suvenirnica u prikladnijem prostoru za izvansezonsku ponudu će mu dodatno produžiti sezonu. Iako ni sada ne očekuje da će raditi njegov lokal čitavu godinu, biti će prilagođen da ga može otvoriti svakog trenutka ukoliko se za to pokaže potreba. 

Unikatni alat
Pjero Caglević kaže da je sve o biznisu naučio iz vlastitog iskustva, metodom pokušaja i pogreške.  U prvo vrijeme jesam obavljao i knjigovodstvene poslove, no kasnije se to pokazalo kao nemoguća misija. Stalno ulaže i unapređuje proizvodnju, a većina njegovih alata je unikatna, baš kao i njegove rukotvorine."Naši kameni suveniri sadrže dio Brača i sve što taj otok može dati. To su borove šume, pjesma cvrćaka i kosića, more koje udara o stijene i na kraju taj bijeli brački kamen, najbjeliji na svijetu, izvađen iz dubine Brača. Obrađen u svoj svojoj ljepoti i sjaju svakome daje i dio sebe", kaže Pjero.

Globalna prisutnost

Fasada Bijele kuće u Washingtonu

Još od antičkih vremena u kamenolomima otoka Brača, najpoznatiji je kod mjesta Pučišća, vadio se kamen kojim su se gradile znamenite građevine. Na hrvatskome prostoru najpoznatije su Dioklecijanova carska palača u Splitu, Šibenska katedrala svetog Jakova i Trogirska katedrala. Od bračkog kamena su izgrađene mnoge svjetski poznate građevine među kojima su najpoznatije Bijela kuća u Washingtonu te zgrade Parlamenta u Beču i Budimpešti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve ste dobro napisali, ali je izostala GLAVNA INFORMACIJA.

Kamen je ČIJI ? Zar BRAČKI KAMEN smije svatko tko želi, iskopati, KLESATI I PRODAVATI NA ŠTANDU…..?

Pa, turistima će prodati najkvalitetniju hrvatsku SIROVINU, koju crpi
bez plaćanja POREZA NA KONCESIJU i prodaje bogatstvo naže zemlje,

a fakat mu je jedini problem- šro nema veći ŠTAND na boljoj poziciji.

Treba mu odmah poslati POREZNU ISSPEKCIJU I ZABRANITI EKSPLOATACIJU
kamena s Brača , bez plaćanja KONCESIJE …i isto takko FISKALIZIRATI
SVAKU BLAGAJNU I ČEKIĆ , kojim tucka milijune!

New Report

Close