Bivši košarkaški reprezentativac ulaže dva milijuna eura u veliku plantažu kod Zadra

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 04. listopad 2016. u 14:00
Zemljište u zadarskom zaleđu prije i u tijeku radova na izgradnji plantaže badema

Cijena investicije u nasade badema je oko dva eura po četvornom metru, a prvi plod je moguće za 2-4 godine.

Bivši košarkaš Cedevite Mate Miliša započeo je u zaleđu Zadra projekt podizanja trajnih nasada i proizvodnje badema na oko 200 hektara površine. Za ovu proizvodnju postoji ogroman potencijal obzirom da Hrvatska za svoje potrebe prozvodi tek oko 20 posto potreba, a velika je potražnja za bademima u svijetu. 

Državno zemljište
Miliša je proteklih dana u javnosti prikazan kao poslovni čovjek koji je na sumnjiv način dobio državnu zemlju na pet natječaja Agencije za poljoprivredno zemljište, no on tvrdi da je na svim natječajima prošao temeljem kvalitetnog gospodarskog programa te da nema ništa sumnjivo u tim natječajima. "Moj gospodarski program i plan podizanja nasada badema je nešto što sam dobro osmislio temeljem potreba tržišta i nedostatka u ovoj proizvodnji u Hrvatskoj. Imam konkretne ponude za prodaju kompletnog uroda badema i to izvan Hrvatske", kaže Miliša kojem je brat, Zoran Miliša, također u poduzetničkim vodama i to na poziciji čelnika RWE-a u Hrvatskoj. Prema podacima Agencije za poljoprivredno zemljište njegova tvrtka Zrno zdravlja prošla je na natječajima za ukupno 171,19 hektara državne zemlje.

 

60kuna

je maksimalna cijena za kilogram badema na tržištu

Zrno zdravlja je kako nam je potvrđeno u Agenciji za poljoprivredno zemljište sudjelovalo na javnom pozivu za državnu zemlju u Skradinu (12,48 ha), Škabrnji (25,28 ha), Benkovcu (70,43 ha), Ninu (48,6 ha) te Stankovcima (14,4 ha). Miliša kaže kako nije dobio zemlju koja je u funkciji nego isključivo zemljište koje je zaraslo u šikaru i potrebna su ogromna ulaganja kako bi se uopće započelo sa sadnjom prvih badema. "Ulaganja u nasade badema kreću se od 1 do 2 eura po metru kvadratnom, ovisno o tome kakva je zemlja. Nitko ne piše o tome koliko je potrebno investirati da se ta zemlja stavi u funkciju proizvodnje jer se radi o kamenitom tlu, ispod pojedinih površina su i kamene ploče i potrebno je jako puno novca da bi se zemlja pripremila za sadnju", ističe. "U iduće dvije do tri godine moja je intencija da zasadim oko 190 hektara badema, a planiram investirati oko 1,5 do 2 milijuna eura. Nešto novca sam već osigurao, dok ću ostatak investicije osigurati iz kredita, a nadam se i da ću nešto novca uspjeti povući iz EU fondova", kaže Miliša.   

Prvi nasad
Dodaje kako u ovom trenutku pod ugovorom za trajne nasade ima 64 hektara zemlje, dakle za te su površine potpisani ugovori i uveden je u posjed i već je započeo s pripremama zemljišta. "Prve sadnice očekujem da ćemo krenuti sadati već krajem studenog i početkom prosinca", otkrio nam je Miliša. Očekuje i da će dobiti odluke i sklopiti ugovore za druge površine za koje je na natječaju pobjedio. Ističe kako na svim lokacijama planira saditi bademe te da je već sada osigurao plasman za buduću proizvodnju i to izvan Hrvatske.

"Hrvatska proizvodi oko 20 posto potreba za bademom, a iako smo nekada bili dobri u toj proizvodnji ona je potpuno zapuštena. Uvjeren sam da će moj projekt donijeti jednu novu kvalitetu i ovoj proizvodnji i ne vidim razloga zbog čega netko smatra da se ja ne bi smio javiti na natječaj za državnu zemlju. Žao mi je što su neki drugi koji su sudjelovali na natječajima nezadovoljni, no budite uvjereni da se sigurno ne bih javljao na natječaj da se radilo o zemlju koju je već netko obrađivao", rekao nam je Miliša. Dodaje kako je u proteklih nekoliko godina slao dopise na adrese čak 12 općina i institucija na području pogodnom za uzgoj badema, u kojim je tražio da se raspišu natječaji za državnu zemlju, no nije nikada dobio odgovore. "Dobio sam državnu zemlju u zakup, no ona nije moje vlasništvu i prema ugovoru država može jednostrano raskinuti ugovore nakon dvije godine, ako ja ne ispunim uvjete iz svog gospodarskog programa. 

Dobra cijena
Da se ne mislim ozbiljno baviti ovim poslom, podići proizvodnju i zaposliti ljude sigurno se ne bi upuštao u ovaj zahtjevan i financijski vrlo skup projekt", kaže Miliša. Dodaje kako je posljednjih nekoliko godina radio na istraživanju tržišta, pravio planove i obilazio teren i ono što javnost ne zna, kako tvrdi, da na nekim ranijim natječjima za državnu zemlju nije prošao. "Kod nas se cijelo vrijeme provlači priča kako imamo ogromne površine koje su zapuštene, a kada netko želi s kvalitetnim programom pokrenuti proizvodnju i zaposliti ljude onda ga napadaju da mu je netko pogodovao", tvrdi Miliša. Prvi urod badema se može očekivati za 2-4 godine, a urod po hektaru je do četiri tone. Tržišna cijena za kilogram badema je 25-60 kuna. 

Globalni lideri

Proizvodnja badema
U svijetu se godšnje proizvode oko dva milijuna tona badema, a tradicionalno su najveći proizvođači bile Italija i Španjolska, a pratili su ih Iran, Maroko i Portugal. No, u posljednjih 10-ak godina je primat preuzeo SAD koji danas drži oko 53 posto svjetske proizvodnje. Hrvatska godišnje proizvede oko 1800 tona, a što je 20 posto domaćih potreba.

Sport i biznis

Školovanje u SAD i karijera u Atlanticu
Mate Miliša je karijeru košarkaša počeo u Ciboni. Igrao je u košarkaškoj reprezentaciji Hrvatske, poslije i u SAD-u, gdje je završio studij menadžmenta, zatim i dvije godine u Cedeviti, a onda je 3,5 godine radio u Atlantic grupi. Nakon odlaska iz te grupe pokrenuo je vlastiti biznis s obnovljivim izvorima energije, ali je od toga odustao.

Komentirajte prvi

New Report

Close