Aquaestil otvorila novi pogon vrijedan 8 milijuna kuna

Autor: Snježana Bičak/VL , 24. studeni 2015. u 15:17
Prošireni pogon u ozaljskoj poslovnoj zoni/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Veća hala, više strojeva i do 30-ak novih djelatnika udvostručit će mjesečnu proizvodnju.

Ozaljska tvrtka Aquaestil, jedan od najvećih hrvatskih proizvođača kupaonske opreme, uredila je novu proizvodnu halu u ozaljskoj poslovnoj zoni, veliku čak dvije tisuće četvornih metara i vrijednu osam milijuna kuna zbog nužnog proširenja proizvodnje. Tržište je, naime, 'gladno' za kompozitnim materijalom, na tržištu poznatom pod nazivom 'astone'. 

Popularni u inozemstvu
Drugim riječima, imaju velike narudžbe za materijal od kojeg se rade pultovi za banke, hotele, aerodrome, razni šankovi ili površine u kupaonicama u koje su ugrađuju umivaonici, ali i velike samostojeće kade koje su sada vrlo pupularne na domaćem, a još više stranom tržištu. Naime, osnovni impuls za dogradnju pogona za proizvodnju specijalnog 'solid surface' materijala, odnosno 'astone' materijala došao je od partnera iz Nizozemske s kojim proizvode plasiraju na svjetsko tržište. Osim osam milijuna kuna uloženog u halu, još polovicu tog iznosa tvrtka ulaže u kupnju najmodernijih strojeva.

"I do sada smo u proizvodnji imali taj kompozitni materijal već nekoliko godina i proizvodili smo ga oko 30 tona mjesečno, a sada ćemo, s većom halom i više strojeva i s do 30-ak novih djelatnika, to udvostručiti i moći ćemo mjesečno proizvesti i do 60 tona materijala", kazao je Stjepan Basar koji je, uz Borisa Ferkulu, suvlasnik tvrtke. U poslovnoj zoni u gradu Zrinskih i Frankopana tvrtka koja čak 85 posto svojih proizvoda izvozi, već ima zaposleno više od stotinu djelatnika. Stanovnici ozaljskoga kraja, od Ozlja, pa sve do Kamanja, Ribnika, sada ponovno imaju priliku naći posao u Aquaestilu. 

Posao u Kataru
"Uz prodaju kupaonske opreme po trgovinama diljem Hrvatske, od tuš kabina, kupaonskih ormarića, kada, umivaonika, sustava za wellnes, radimo neke manje poslove u Hrvatskoj, od opremanja studentskog centra u Zagrebu, nekih bolnica, hotela, a s partnerima smo kandidirali i za opremanje novog aerodroma u Zagrebu. No, najviše posla imamo izvan Hrvatske, po čitavom svijetu. Uz pomoć distributera iz Njemačke opremali smo i hotel Hilton u Dohi u Kataru. Za njih smo radili posebne kade i samostojeće umivaonike od iznimno kvalitetnog materijala i tako uredili preko 200 kupaonica. Naši su dizajneri osmislili poseban, jedinstven izgled kada i umivaonika prilagođenog njihovom podneblju i naručitelju se svidjelo", dodao je Basar.

Opremali su i najveći švedski hotel u Gotebourgu s 1500 soba, te brojne druge hotele i turističke objekte, a njihova je kupaonska oprema ugrađena i u brojne kruzere. Osim u Ozlju, gdje je tvrtka osnovan 1998. godine, tvrtka ima još nekoliko pogona.  Danas zapošljavaju oko 350 radnika i to u Ozlju, Dugoj Resi, Generalskom Stolu i Našicama. Lani su otvorili pogon u Generalskom Stolu, gdje su kupili i uredili nekadašnji pogon Pamučne industrije. Tamo je zaposleno 20 ljudi, a uređenje je stajalo pet milijuna kuna. Boris Ferkula, suvlasnik Aquaestila, kazao je tada kako je tvrtka uspjela, unatoč velikoj krizi i zatvaranju sličnih proizvođača, čak i povećati proizvodnju, jer su povećali izvoz. 

Komentirajte prvi

New Report

Close