Rusi odustali od Crne Gore

Autor: Poslovni dnevnik , 28. veljača 2017. u 15:45
Teško će se ponoviti građevinski bum otprije 10 godina

Prošle godine prodaja stanova na Crnogorskom primorju bila je loša, kao i ove godine u siječnju i veljači.

Cijene nekretnina u Crnoj Gori padaju i taj će se trend nastaviti i u budućnosti, kaže ekonomski analitičar Vasilije Kostić za Pobjedu. Prosječna cijena četvornog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori prošle godin iznosila je tisuću eura i manja je 7,2 posto u odnosu na 2015. godinu, pokazuju podaci Monstata. Prosječna cijena četvornog metra stana u novogradnji 2016. u Podgorici je iznosila 1,09 tisuća eura, Baru 1,5 tisuća eura, Budvi 955 eura i Nikšiću 599 eura.

Slaba rentabilnost
"Oporavak tržišta ne treba očekivati ubrzo. Impulsi koji bi mogli djelovati u tom pravcu, poput dinamiziranje ekonomije ne proizvode u najvećem broju slučajeva trenutna prilagođavanja cijena na tržištu pa tako ni prilagođavanja cijena na tržištu nekretnina, već se to događa s odloženim učinkom", rekao je Kostić. Prema njegovim riječima, do oporavka tržišta neće doći i zbog još kreditne aktivnosti banaka, koju označavaju visoke kamatne stope. Danas investitori više nisu spremni održati cijene visokima, kao što su to radili ranije, unatoč tome što se potražnja i tada smanjivala. "To upućuje na to da njihov trenutni obujam prodaje ne osigurava potrebnu razinu rentabilnosti, što ih dodatno goni da snižavaju cijene", tvrdi Kostić.

 

7,2 posto

bile su niže cijene kvadrata 2016. u odnosu na 2015.

Mira Radović, direktorica podgoričke agencije Iva nekretnine, navela je da su se u Podgorici cijene stanova ustalile na istoj razini u posljednje dvije-tri godine. "Postoji potražnja za stanovima u Podgorici jer ipak je ona središte Crne Gore. Tko god nešto proda u Crnoj Gori dolazi i kupuje stan u Podgorici. Građani prodaju nekretnine na sjeveru i Primorju i kupuju stanove u glavnom gradu, tako da uvijek postoji potražnja za stanovima u Podgorici", objasnila je Radović, dodajući da najveće zanimanje vlada za nove stanove u City Kvartu i na Starom aerodromu. Cijene stanova na Starom aerodromu kreću od 1000 do 1050 eura po četvornom metru, dok se u City Kvartu prodaju po 1200 do 1250 eura.

U Budvi do 3000 eura
Vladan Stanišić, menadžer budvanske agencije Gold agent, ocjenjuje je da je prošle godine prodaja stanova na Crnogorskom primorju bila loša, kao i u siječnju i veljači. Prema podacima te agencije, prosječna cijena stana u Budvi iznosi od 1500 do 2000 eura, a pojedini se prodaju i po 3000 eura. Prema njegovim riječima, crnogorskom tržištu nekretnina nedostaju ruski kupci.  "Trenutno ih nema, postoje samo pojedinačni slučajevi, mi smo sada za njih skupi", rekao je Stanišić. 

Nitko neće stare stanove

'Cijene će se promijeniti ako dođu arapski investitori'
Za starije stanove u Podgorici malo je zainteresiranih, cijena četvornog metra u Podgorici u prosjeku se kreće od 600 do 800 eura. Mira Radović, iz agencije Iva nekretnine, prognozira da će i u sljedećem periodu cijene u Podgorici biti na sadašnjoj razini. "Cijene neće rasti, osim ako ne dođu neki arapski investitori, koji će promijeniti tržište, kao što su to uradili Rusi prije desetak godina", zaključuje Radović.

Komentirajte prvi

New Report

Close