Prije tri mjeseca preuzeo ključeve POS-ovog stana, a sada ga prodaje za dvostruko više

Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Na internetskim oglasnicima na prodaju je ponuđen jedan od stanova.

Samo tri mjeseca nakon što su u novoizgrađeni višestambeni kompleks podignut provedbom programa društveno poticane stanogradnje, u Punatu na Krku, uselili sretni kupci državim i lokalnim potporama podignutih stanova, na internetskim oglasnicima na prodaju je ponuđen jedan od stanova, i k tomu procijenjen po gotovo dvostruko većoj cijeni od one po kojoj ga je 'sretni kupac' ondje kupio, piše Novi list.

Informacija da se, tek po useljenju u građevinu čija je izgradnja, sukladno odredbama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, bila obilato financijski potpomognuta i od države, ali i same Općine Punat, netko od kupaca odlučio okoristiti situacijom i masno zaraditi na tržišnim uvjetima baziranoj preprodaji jeftino kupljene novogradnje, brzo je prostrujala Puntom. To i ne čudi s obzirom na to da je zbog potrebe poštovanja zakonskih odredbi i njima propisane maksimalne cijene POS-ovih stanova, a koja po kvadratu ne smije biti viša od 1,125 eura, Općina osigurala vlastito učešće u financijskom zaokruženju tog projekta.

Da se pažnja lokalne javnosti i opravdano nezadovoljstvo otočana tim saznanjem pročulo i do samog prodavatelja potvrđuje i to što je, nakon što se o tom slučaju počelo intenzivno ćakulati među Puntarima, oglas postavljen na Njuškalu, ali i web-oglasniku jedne otočne agencije za prodaju nekretnina brže-bolje uklonjen. Ipak, spoznaja da među kupcima javnim novcem isfinanciranih stanova postoje i neki koji ondje očito nisu rješavali svoje odnosno stambeno pitanje svojih obitelji sve koji su to uvidjeli opravdano je ispunila ogorčenjem.

Komentari (34)
 • dragon2000
  dragon2000 1:31 1.3.2019.

  Moj prijatelj je na račun sina kupio nekretninu u Zagrebu, točnije stan od 60 kvadrata iz POS-a i sad ga renta već 2 godine dnevno i šiba po 1.000 eura u prosjeku a može ga sutra prodati za 30% (30.000 eura) više novaca nego što je platio. Što je najbolje, nije ga ni platio tako da može odmah ubrati 40.000 eura zarade računajući dvogodišnji najam. stanovi na prodaju Istra [kvintet.hr]

 • Jethro
  Jethro 22:24 22.2.2019.

  Mannu


  Jethro


  čovjek kupio stan, vlasnik je i prodat će ga. u čemu je problem? u cijenu uračunat i njegov status, muka i sl. prilika čini lopova. valjda stan ima kupca i u slobodnoj prodaji. bilo je vjerojatno stanova i u slobodnoj prodaji.


  Program se zove društveno poticajna stanogradnja a ne društveno poticajno bogaćenje pojedinaca. Znači da je stan kupljen i poticajima zajednice pa je zajednica utoliko i suvlasnik tih stanova. Znači u fazi gradnje stana bit ćemo u socijalizmu pa ćemo raditi sve zajednički a onda kad stan bude gotov i prepiše se na mene najednom ćemo preskočti u kapitalizam, stan je moje vlasništvo i ja ga na otvorenom tržištu mogu prodati kome želim i po cijeni koju želim. E pa ne može, pajdo. Izvoli najprije agenciji doplatiti razliku između povaštene i tržišne cijene pa onda raspolaži njime kako hoćeš. Inače stan vrati pa seli gdje hoćeš. Ipak bi trebalo imati na umu da te stanove posredno sufinanciraju i oni koji nikada neće imati niti jednu nekretninu i cijeli život će ostati podstanari.

  kako ne može? vidiš li da može? jel zakon takav? je. jel prekršio zakon? nije. u čemu je problem? u moralu? gdje to piše? nitko se ne ravna po nepisanim zakonima. da nadoplati agenciji nešto? što, koliko i gdje piše to? jedno je što se može a ne bi trebalo tako, a drugo je što se ne može i nebitno je da li bi to trebalo tako. ja ne mogu u svoj stan po zakonu jer je u njemu zaštićen najmoprimac koji mi odlukom suda plaća 2,5 kn/m2 (dvijeipokune po m2) pa sam ja kupio pos stan umjesto njega.
 • kanabis
  kanabis 6:35 10.2.2019.

  Ima hrpa stanova na drazbama u pola cijene, pa neka kupuju ljudi. Jos nesto taj nesretnik ako ga proda unutar 2 god. morat ce platiti porez od 30% na razliku cijene. Znaci treba naci kupca koji ima dio u kesu pa da laziraju cijenu.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!