Prije tri mjeseca preuzeo ključeve POS-ovog stana, a sada ga prodaje za dvostruko više

Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Na internetskim oglasnicima na prodaju je ponuđen jedan od stanova.

Samo tri mjeseca nakon što su u novoizgrađeni višestambeni kompleks podignut provedbom programa društveno poticane stanogradnje, u Punatu na Krku, uselili sretni kupci državim i lokalnim potporama podignutih stanova, na internetskim oglasnicima na prodaju je ponuđen jedan od stanova, i k tomu procijenjen po gotovo dvostruko većoj cijeni od one po kojoj ga je 'sretni kupac' ondje kupio, piše Novi list.

Informacija da se, tek po useljenju u građevinu čija je izgradnja, sukladno odredbama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, bila obilato financijski potpomognuta i od države, ali i same Općine Punat, netko od kupaca odlučio okoristiti situacijom i masno zaraditi na tržišnim uvjetima baziranoj preprodaji jeftino kupljene novogradnje, brzo je prostrujala Puntom. To i ne čudi s obzirom na to da je zbog potrebe poštovanja zakonskih odredbi i njima propisane maksimalne cijene POS-ovih stanova, a koja po kvadratu ne smije biti viša od 1,125 eura, Općina osigurala vlastito učešće u financijskom zaokruženju tog projekta.

Da se pažnja lokalne javnosti i opravdano nezadovoljstvo otočana tim saznanjem pročulo i do samog prodavatelja potvrđuje i to što je, nakon što se o tom slučaju počelo intenzivno ćakulati među Puntarima, oglas postavljen na Njuškalu, ali i web-oglasniku jedne otočne agencije za prodaju nekretnina brže-bolje uklonjen. Ipak, spoznaja da među kupcima javnim novcem isfinanciranih stanova postoje i neki koji ondje očito nisu rješavali svoje odnosno stambeno pitanje svojih obitelji sve koji su to uvidjeli opravdano je ispunila ogorčenjem.

Komentari (33)
 • Jethro
  Jethro 22:24 22.2.2019.

  Mannu


  Jethro


  čovjek kupio stan, vlasnik je i prodat će ga. u čemu je problem? u cijenu uračunat i njegov status, muka i sl. prilika čini lopova. valjda stan ima kupca i u slobodnoj prodaji. bilo je vjerojatno stanova i u slobodnoj prodaji.


  Program se zove društveno poticajna stanogradnja a ne društveno poticajno bogaćenje pojedinaca. Znači da je stan kupljen i poticajima zajednice pa je zajednica utoliko i suvlasnik tih stanova. Znači u fazi gradnje stana bit ćemo u socijalizmu pa ćemo raditi sve zajednički a onda kad stan bude gotov i prepiše se na mene najednom ćemo preskočti u kapitalizam, stan je moje vlasništvo i ja ga na otvorenom tržištu mogu prodati kome želim i po cijeni koju želim. E pa ne može, pajdo. Izvoli najprije agenciji doplatiti razliku između povaštene i tržišne cijene pa onda raspolaži njime kako hoćeš. Inače stan vrati pa seli gdje hoćeš. Ipak bi trebalo imati na umu da te stanove posredno sufinanciraju i oni koji nikada neće imati niti jednu nekretninu i cijeli život će ostati podstanari.

  kako ne može? vidiš li da može? jel zakon takav? je. jel prekršio zakon? nije. u čemu je problem? u moralu? gdje to piše? nitko se ne ravna po nepisanim zakonima. da nadoplati agenciji nešto? što, koliko i gdje piše to? jedno je što se može a ne bi trebalo tako, a drugo je što se ne može i nebitno je da li bi to trebalo tako. ja ne mogu u svoj stan po zakonu jer je u njemu zaštićen najmoprimac koji mi odlukom suda plaća 2,5 kn/m2 (dvijeipokune po m2) pa sam ja kupio pos stan umjesto njega.
 • kanabis
  kanabis 6:35 10.2.2019.

  Ima hrpa stanova na drazbama u pola cijene, pa neka kupuju ljudi. Jos nesto taj nesretnik ako ga proda unutar 2 god. morat ce platiti porez od 30% na razliku cijene. Znaci treba naci kupca koji ima dio u kesu pa da laziraju cijenu.

 • dragon2000
  dragon2000 20:20 9.2.2019.

  Ne može se prodaja spriječiti jer ima masa pravnih instrumenata kako se sistem može preveslati uz sve zabrane koje bi eventualno nastupile.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve