Cijene kuća u blagom porastu

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2014. u 13:19
Thinkstock

Rujanske cijene kuća na mnogim područjima su zabilježile nešto više vrijednosti no mjesec ranije, dok su u prosjeku bile za 1,7 posto niže od cijena stanova.

Na portalu Crozilla.com većina je gradova tijekom rujna imala raspon traženih cijena od nekoliko stotina pa čak do nekoliko tisuća eura po metru kvadratnom, no bilo je i iznimaka, poput primjerice Siska i Osijeka u kojem su rijetke kuće imale cijenu višu od 1000 eura po kvadratu, ili pak Dubrovnik u kojem se na portalu Crozilla.com tijekom rujna nije našao oglas za kuću s cijenom „kvadrata“ nižom od 2000 eura. Nisu rijetkost niti gradovi u kojima je prosječna tražena cijena kuća sazdana tek od tri znamenke: u Bjelovaru je cijena metra kvadratnog tijekom rujna iznosila 637 eura, u Sisku 621 euro, a u Varaždinu 994 eura.

Prema podacima portala, na mjesečnoj razini Split bilježi najveći mjesečni pad cijena kuća, 2 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 2300 eura. U Puli je cijena na mjesečnoj razini pala za 1 posto, pa se prosječna tražena cijena kuće s uključenom okućnicom spustila na 1364 eura po metru kvadratnom.

Zagrebačkim je kućama cijena tijekom rujna na mjesečnoj razini porasla za 2,7 posto, pa je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 1178 eura. Mjesečni porast cijena od 0,4 posto zabilježen je u Rijeci gdje se za metar kvadratni kuće u prosjeku tražilo 1197 eura. Šibenskim je kućama cijena, s uključenom cijenom okućnice, iznosila 1242 eura po metru kvadratnom, što je 0,8 posto više no mjesec ranije. Najveći mjesečni porast od gotovo 12 posto bilježi Zadar u kojem su cijene tijekom rujna porasle na 1763 eura po „kvadratu“.

Cijene kuća na manjim otocima

Na portalu Crozilla.com trenutno je moguće pronaći nekretnine smještene na manje ili rijetko naseljene otoke, a na takvim je područjima potražnja najveća za starim kamenim kućama, no prodaja tamošnjih nekretnina ne odvija se baš glatko.

Kakvo je stanje s tržištem nekretnina na pojedinim otocima portal Crozilla.com doznaje od agencija za nekretnine koje rade na različitim dijelovima Jadrana. Kristijan Sobol, vlasnik agencije za nekretnine T.O.P.A. "SOBOL" rekao je o stanju na tržištu nekretnina na manjim otocima u blizini Lošinja, dok je Renata Bulat, licencirana agentica za nekretnine iz tvrtke Inter-servis Bulat d.o.o dala svoje mišljenje o tržištu na manjim otocima u blizini Šibenika.

Renata Bulat,za portal Crozilla.com rekla je kako je interes za kupnjom nekretnina na otocima pao, te dodaje: „Od 2009.godine do danas imamo godišnji postotak od cca. 5 posto kupaca koji iskazuju interes za kupnjom nekretnine na otocima.“
Slična je situacija i na manjim otocima na sjevernom dijelu Jadrana: „Na manjim otocima nije prevelik interes za kupnju nekretnina pogotovo ako se usporedi sa većim otocima i onima bliže kopnu. Najviše interesa pokazuju stranci, ali i naši građani koji godinama dolaze na manje otoke kao turisti pa odluče kupiti kućicu ili apartman da imaju za sebe i svoju obitelj. Takve se nekretnine u zadnje vrijeme kupuju za sebe, ali i za iznajmljivanje“ rekao je Kristian Sobol vlasnik agencije za nekretnine T.O.P.A. "SOBOL".

Mnogo je razloga koji doprinose slabijoj prodaji nekretnina na manjim otocima, a transport do otoka odnosno slaba prometna povezanost te troškovi prijevoza, kao i problemi s komunalnom infrastrukturom pojedinih nekretnina, ali i samih otoka faktori su koji utječu na potražnju i cijene na takvim područjima, pa kupci dvaput promisle prije nego li se zaista odluče za kupnju. Blizina obale, okućnica, starost i dotrajalost kao i pogled na more karakteristike su koje, prema riječima agenata, također imaju velik utjecaj na visinu cijena nekretnina na otocima.

Cijene starih kamenih kuća koje se na manjim otocima prodaju putem portala Crozilla.om vrlo su slične onima na kopnenim područjima, a nerijetko su i mnogo više od njih. Usporedbe radi, prema podacima portala Crozilla.com tijekom rujna je prosječna tražena cijena kuće u Zagrebu iznosila 1178 eura po metru kvadratnom, a kuće koje se putem istog portala prodaju na manjim otocima najčešće imaju oglašenu cijenu „kvadrata“ iznad 1000 eura.

„Cijene nekretnina na malim otocima nisu različite od cijena na većim otocima, a to znaci da su uglavnom previsoke. To su cijene koje se traže, ali se prodaje po najmanje desetak posto nižim cijenama od traženih. Prodaju se uglavnom stare kamene kuće, a cijena koja se traži varira od 900 do 1600 eura po metru kvadratnom.“ – rekao je Sobol. Cijena nekretnina na takvim područjima uvelike ovisi o kriterijima poput veličine dvorišta udaljenosti od mora, pogleda na more kao i stupnja uređenosti, odnosno dotrajalosti nekretnine.

Renata Bulat smatra da su cijene na otocima veće nego na kopnu iz razloga sto je sama gradnja na otoku zahtjevnija zbog dostave materijala, ali i zbog „rada rukama“, koje ponekad zamjenjuju strojeve s obzirom na teške pristupne puteve do pojedinih nekretnina.

Komentirajte prvi

New Report

Close