Zastupnici u EP-u za besplatan pristup internetskim uslugama i ukidanje roaminga

Autor: Poslovni.hr , 03. travanj 2014. u 17:16
Thinkstock

Zastupnici u Europskom parlamentu žele jasna pravila kako bi spriječili pružatelje internetskih usluga u promoviranju jednog tipa usluga nauštrb drugih.

Prema posljednjem nacrtu legislativnog paketa EU-a o telekomunikacijama o kojem je danas (četvrtak) glasovao Europski parlament, pružatelji internetskih usluga neće smjeti obustaviti ili usporiti odabrane usluge iz ekonomskih i inih razloga. Zastupnici su podržali i zabranu naplate roaminga za korištenje mobilnih telefona u drugim državama članicama EU-a od 15. prosinca 2015. godine.

"Današnje glasanje važan je korak prema jačanju jedinstvenog tržišta telekomunikacijskih usluga. Europski parlament odlučan je ukinuti roaming na glasovne poruke, SMS poruke i podatkovne usluge do 15. prosinca 2015. godine, kao i poboljšati upravljanje radijskim frekvencijama i razviti mreže 4G i 5G diljem Europe", izjavila je izvjestiteljica Pilar del Castillo Vera (Europska pučka stranka, Španjolska).

Pažnja EP-a je i na pružateljima internetskih usluga

Zastupnici u Europskom parlamentu žele jasna pravila kako bi spriječili pružatelje internetskih usluga u promoviranju jednog tipa usluga nauštrb drugih. Europski regulator telekomunikacijskih aktivnosti BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications) izvijestio je kako je nekoliko pružatelja usluga blokiralo ili usporavalo korištenje programa kao što je "Skype", uz pomoć kojega se može telefonirati putem interneta.

Zastupnici su skratili i popis iznimki Europske komisije kod kojih bi pružatelji internetskih usluga smjeli blokirati ili usporavati internet. Zastupnici su se složili da bi se ove prakse smjele dopustiti tek ako se radi o izvršenju sudske presude, o sigurnosnom statusu mreže ili kod sprječavanja privremene blokiranosti mreža. Kad bi se i koristile ovakve mjere za upravljanje prometom, one moraju biti transparentne, proporcionalne i ne smiju biti diskriminatorne, a isto ih se tako ne bi smjelo provoditi dulje nego je potrebno, zaključio je Europski parlament.

Pristup internetu treba biti moguć u skladu s principom neutralnosti mreže, što bi značilo da se cjelokupni internetski promet tretira na jednak način, bez diskriminacije, ograničavanja ili ometanja, neovisno o pošiljatelju, primatelju, tipu, sadržaju, uređaju, usluzi ili aplikaciji. 

Odzvonilo roamingu u EU: ukida se 2015. godine

Zastupnici su izmijenili tekst legislativnog prijedloga kako bi se do 15. prosinca 2015. godine ukinula naplata usluge roaminga (dodatna naplata za korištenje mobilnog telefona, slanje SMS poruka ili pristup internetu u drugoj državi članici EU-a). Za slučajeve zloupotrebe roaminga bile bi nametnute dodatne kazne za operatere, složili su se zastupnici u Europskom parlamentu.

Idući koraci

Europski parlament glasao je u prvom čitanju legislativnog prijedloga kako bi se objedinile sve dosad postignute aktivnosti, a isti u konsolidiranom obliku predao na rad novom sazivu Europskog parlamenta nakon europskih izbora 25. svibnja 2014. godine. Ovime će se osigurati da u svibnju izabrani zastupnici po pitanju telekomunikacijskih usluga mogu nastaviti raditi upravo tamo gdje je stao aktualni saziv.

Komentirajte prvi

New Report

Close