Američke kompanije počele vraćati proizvodnju iz Kine

Autor: Tomislav Oharek , 26. rujan 2013. u 10:56
U Kini više nije jeftina radna snaga/FOTOLIA

Plaće u Kini rasle su godišnje po prosječnoj stopi između 15 i 20 posto, s druge strane, plaće su u SAD-u od 2011. porasle u prosjeku 1,6 posto.

Američke kompanije u posljednje vrijeme intenziviraju povratak proizvodnje svojih kompanija u matičnu državu i to ponajviše iz Kine.

Ta promjena paradigme odražava pad kineske kompetitivne prednosti kao svjetskog središta za jeftinu proizvodnju, nakon godina postojanog rasta plaća, ali i rasta zaposlenosti u američkom proizvodnom sektoru.Kako piše The Financial Times nedavni primjeri prakse povratka proizvodnje iz Kine u domovinu su američki proizvođač igračaka K'Nex, zatim proizvođač robe od bioplastike Trellis Earth Products, kao i proizvođač grudnjaka Handful.Istraživanje Boston Consulting Groupa (BCG) pokazalo je kako 21 posto od 200 anketiranih direktora i menadžera američkih kompanija razmatra povratak proizvodnje u Sjedinjene Američke Države u iduće dvije godine, ako to već nisu učinili. Uz to, još njih 33 posto izjasnilo se da o tome razmišlja i vjerojatno će se na povratak proizvodnje kući odlučiti u bliskoj budućnosti. Riječ je o vrlo velikom skoku u odnosu na prošlogodišnje istraživanje Boston Consulting Groupa kada je samo 10 posto ispitanih radilo na preseljenju proizvodnje, a još ih je 27 posto razmatralo tu mogućnost.

Kako tvrde menadžeri, glavni faktor proizvodnje u Kini bila je cijena rada u toj zemlji, međutim on u posljednje vrijeme sve više kopni. Naime, plaće u Kini rasle su godišnje po prosječnoj stopi između 15 i 20 posto. S druge strane, plaće su u Sjedinjenim Američkim Državama od 2011. godine porasle u prosjeku tek 1,6 posto.Ipak, u SAD-u još nisu vidljivi zamjetniji pomaci po pitanju zaposlenosti u industriji i proizvodnji. Naime taj je sektor gospodarstva teško pogodila recesije i njezine posljedice pa je u njemu trenutno zaposleno oko 12 milijuna Amerikanaca. Međutim, Hal Sirkin iz Boston Consulting Groupa uvjeren je kako će se repatrijacija proizvodnje američkih kompanija početi mijenjati te podatke već u idućih nekoliko godine.

"Glavni indikatori su već prisutni. Ako želite da tvornica počne s proizvodnjom primjerice 2015. godine, planiranje mora početi 2011. ili najkasnije 2012. godine", rekao je za The Financial Times Hal Sirkin. Njegova kompanija procjenjuje kako će do kraja desetljeća repatrijacija i rast izvoza u Sjedinjenim Američkim Državama rezultirati otvaranjem između 600 tisuća i 1,2 milijuna proizvodnih radnih mjesta.Učinci će varirati ovisno o vrsti industrije, a glavni kandidati za povratak proizvodnje u SAD su kompanije koje imaju relativno niske troškove rada i relativno visoke troškove transporta. Izvjesno je i da će se američka revolucija s masovnom eksploatacijom plina iz škriljca odraziti na repatrijaciju i otvaranje novih radnih mjesta u petrokemijskoj industriji.?

Na povratak dijela proizvodnje u SAD još se krajem prošle godine odlučio i Apple. OPredsjednik Uprave te kompanije Tim Cook tada je najavio je da će kompanija tijekom ove godine preseliti u SAD dio svoje proizvodnje. Cook je tom prilikom rekao kako nije izgledno da se proizvodnja u skorije vrijeme potpuno preseli u SAD iz Kine, a zanimljivo je što razlog tome nije cijena rada koliko znanje i osposobljenost radnika."Neka su znanja povezana s proizvodnjom otišla iz Amerike i Appleova je inicijativa sastavni dio usklađenih napora da ih se vrati", rekao je direktor Applea. Naglasio je da se taj potez uklapa u društvenu odgovornost kompanije, ustvrdivši ujedno da Apple već pomaže otvarati nova radna mjesta u SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close