Milanović: Izdavači sada zaista moraju dalje sami tražiti unutarnje rezerve

Autor: Poslovni dnevnik , 07. ožujak 2013. u 10:47
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Uskladite se s Europskom unijom, snizite porez koji ugrožava novine i radna mjesta.

"To je zadnja stvar koju u smislu popuštanja poreznog pritiska Vlada može učiniti za izdavaštvo, sada zaista moraju dalje sami tražiti unutarnje rezerve i konkurentnost na tržištu. Dakle to je erga omnes prema svima, svi izdavači će od toga imati nekakvu korist ili mali predah, ali nakon toga će opstati samo oni koji ozbiljno rade posao, koji znaju gdje treba štedjeti, a gdje ulagati", tim je riječima premijer Zoran Milanović na jutrošnjoj sjednici Vlade komentirao snižavanje stope PDV-a na tiskovine na pet posto.

Podsjetimo, udruga novinskih izdavača pri HUP-u u zatražila je da Vlada, zbog dramatičnog pada novinski naklada i prihoda od prodaje i oglašavanja, hitno smanji stopu PDV-a na tiskovine sa 10  na pet posto, a kako saznajemo, nacrt prijedloga Zakona o PDV-u s tom promjenom, bit će danas na dnevnom redu Vlade.

Prihvaćanjem apela izdavača Vlada će se, naglašavaju, uskladiti s politikom PDV-a prema novinama koju primjenjuje većina europskih zemalja. Naime, one uglavnom imaju PDV na novine do 5 posto (primjerice Francuska, Španjolska, Italija, Malta, Portugal, Češka…), dok neke imaju i nultu stopu (Belgija, Danska, Finska, Litva i Velika Britanija).  "Ističemo da su izdavači u posljednje četiri godine teške gospodarske krize napravili sve moguće racionalizacije na račun svojih proizvodnih procesa te je jedini preostali rashod na kojem je dalje moguće ostvariti uštede – smanjenje troškova osoblja. U tržišnim uvjetima s kojima smo suočeni svi pozitivni efekti smanjenja stope PDV-a na tiskovine neophodni su za očuvanje poslovanja i zaposlenosti na trenutnim razinama", stoji u pismu koje je u ime Udruge novinskih izdavača HUP-a ministru financija Slavku Liniću u siječnju uputio Boris Trupčević, direktor za Hrvatsku Styria Media International AG, tražeći po drugi put da se uvaži apel za nižom stopom PDV-a.

Naklade tiskovina u posljednje četiri godine pale su u prosjeku između 20 i 35 posto, naglašavaju u Udruzi, a samo  prihodi od oglašavanja, prema procjenama, pali su za više od 400 milijuna kuna. Prema podacima HGK, u Hrvatskoj je u posljednih osam godina ugašeno više od 400 tiskovina. Tijekom prošle godine na burzu se prijavilo više od 350 novinara. Prema procjenama Udruge, uštede koje bi izdavači morati ostvariti kroz racionalizaciju troškova osoblja, a koje bi mogle biti nadomještene pozitivnim efektima smanjenja PDV-a na 5 posto, značile bi otpuštanje više desetaka zaposlenih, a za državu, samo u prvom potezu, smanjene uplate poreza na dohodak, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te nezaposlenost u iznosu od nekoliko milijuna kuna na godišnjoj razini od strane – samo jedne izdavačke kuće. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Više sam sklon smanjenju poreza na lijekove.
Ovako dobivam dojam da je izdavačima smanjen porez kao nagrada jer su podržavali komuniste.

[emo_palacg]

New Report

Close