Tehnologija ne smije biti prepreka

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2014. u 10:55
Zoran Šteković i Marko Lokas

Donosimo intervju s Markom Lokasom i Zoranom Štekovićem iz web agencije Broj 42.

Na 7. Weekend Media Festivalu održat će se niz radionica na kojima će polaznici moći naučiti praktične stvari koje su im potrebne u svakodnevnom poslu te se vratiti s Weekenda s konkretnim znanjima. Jedna od radionica je „Treba nam novi web. A što sad?“ koju će održati Marko Lokas i Zoran Šteković iz web agencije Broj 42.

O čemu ćete govoriti na radionici na „Treba nam novi web. A što sad?“

Tema radionice je kako što bolje strukturirati natječajni zadatak i kako što uspješnije provesti natječaj za izradu novih web stranica. Često se susrećemo s natječajnim zadacima koji su ili prekompleksni ili nedovoljno jasni i kod kojih u startu znamo da neće biti osnova za kvalitetne prijedloge rješenja i, u konačnici, izbor adekvatnog izvođača. U jednom i u drugom slučaju priprema ponude je dugotrajna i samim tim skupa, natječajni proces nejasan, a ishod neizvjesan za obje strane. Cilj nam je prezentirati vodič za kvalitetnu provedbu natječaja za novi web i provesti polaznike, korak po korak, kroz proces. 

Što danas znači napraviti dobar web?

Strategija nastupa na webu mora biti usklađena s poslovnom i brand strategijom. Tehnologija nikako ne smije biti kamen spoticanja nego mora podržavati zamišljene funkcionalnosti i procese na svim uređajima jednako kvalitetno. Nerijetko smo svjedočili kvalitetno zamišljenim i produciranim web stranicama za koje nakon puštanja u produkciju nije bilo sredstava za kvalitetno održavanje niti strategije daljnjeg razvoja. Napraviti dobar web znači napraviti web koji aktivno služi ciljevima organizacije na način koji je financijski i poslovno dugoročno izvediv, isplativ i produkcijski održiv.

Koje primjere dobrih projekata na kojima ste radili biste mogli izdvojiti?

Jako volimo projekt ShoeBeDo web shop-a jer smo s njim uspjeli dokazati da se hrvati ipak ne boje kupovati cipele online. To je izvrstan primjer toga kako dugoročna i aktivna suradnja klijenta i web agencije može donijeti izvrsne rezultate. Najdraže nam je kad se možemo pohvaliti činjenicom da projekt ispunjava i debelo premašuje početno zadane ciljeve kao što je ovdje slučaj. Redizajn Maistrinih web stranica je također projekt na koji smo ponosni i za koji mislimo da efikasno odrađuje svoju ulogu u većoj digitalnoj slici hotelske kompanije. Dobar primjer korporativnog weba nastao na uspješnoj suradnji timova je web Atlantic Grupe, a ponosni smo i na mnoge druge projekte odrađene za klijente kao što su Hrvatski Telekom, Croatia osiguranje, Grupa products, Istraturist, GONG  i mnogi drugi.

Koliko se razlikuje web prije pet godina od današnjih webova?

Suštinski, web treba biti u službi dobro definiranih i mjerljivih ciljeva koji se nužno vežu za razne procese u organizaciji. Razlika između danas i prije pet godina je ta da su danas veće mogućnosti integracije weba s takvim procesima jer je tehnologija razvijenija i pristupačnija, a količina i raznolikost uređaja s kojih se pristupa webu nemjerljiva. Sučelja su ugodnija za korištenje i komunikacijskih kanala je više zahvaljujući sveprisutnosti društvenih mreža. Općenito, korisnici su bogatiji za 5 godina iskustva korištenja i življenja u digitalnom okruženju, što u startu ruši većinu barijera koje su prije bile teško premostiv problem.

Koliko se razumijevanje osoba u kompanijama o procesima izrade web stranice promijenilo u zadnjih pet godina?

Razumijevanje se uveliko promijenilo jer su razni ljudi na relevantnim pozicijama već stigli jednom ili više puta proći taj proces i prikupiti dobrih i loših iskustava. Naravno da se dublje poznavanje problematike ne očekuje budući da to nije ono čime se klijenti bave, a i tehnologija i standardi se svakodnevno mijenjaju. Edukacija klijenata na početku i tijekom projekta je iznimno važna i mi joj posvećujemo posebnu pažnju. Izuzetno nam je važno da klijent po završetku procesa izrade web stranica razumije isporučeno i samim tim se osjeća zadovoljnim. Sigurni smo da danas gotovo svi naši klijenti znaju što su npr. wireframe-ovi.

Zašto bi svi koji žele naučiti nešto o procesu izrade novog weba trebali doći na vašu radionicu?

Zato što je ovo jedinstvena prilika za sve zainteresirane da nauče kako što uspješnije provesti natječaj za izradu novih web stranica. Drago nam je da je Weekend Media Festival prepoznao potrebe tržišta jer nigdje nemate priliku naučiti kako postaviti tu vrstu pitcha. Proces je prečesto shvaćen olako iz razloga što se radi o domeni digitalnog. Često je dojam klijenata da se sve može lako promijeniti u hodu, što nije netočno, ali donosi dodatne troškove, produžuje rokove izrade i često zna stvoriti pad motivacije svih uključenih u projekt. Važno je razumijeti da svakodnevno korištenje interneta nužno ne znači imanje potrebnog znanja za provođenje procesa izrade weba i da „susjedov mali“ na kraju možda i nije takav genij kakvim se činio na početku.

Komentirajte prvi

New Report

Close