Nakon Nove TV i RTL je ukinuo snimanje programa ‘na zahtjev’

Autor: Saša Paparella (VLM) , 02. siječanj 2014. u 09:43
Pitanje je hoće li zbog ukidanja snimalice pasti gledanost RTL kanala

RTL je kabelske i OPTV operatere izvijestio da zabranjuje snimanje svojih programa.

Od prvog dana nove godine, RTL više ne dopušta domaćim kabelskim i IPTV operaterima da njihovi televizijski programi RTL televizija, RTL 2, kao i RTL plus (program za IPTV i kabelsku televiziju) budu na 'snimalici'.

Podsjetimo, snimalica je interaktivna, dodatno plaćena usluga na zahtjev koja omogućuje korisniku da snimi – ovisno o operateru- između deset i 30 sati određenog sadržaja na odabranim programima te ga pregleda kada želi u roku od deset ili 20 dana. Isto tako, sav program je, korištenjem tehnike kontinuiranog snimanja, moguće pogledati i 48 sati nakon emitiranja. Također. onu emisiju koja je već počela može se gledati od početka, a moguće je i pauzirati program koji se upravo emitira. Već neko vrijeme snimalicu nije moguće koristiti niti za program Nove tv, tako da će – od tri velike televizije s nacionalnom koncesijom-  ta usluga ostati u funkciji samo za programe HTV-a. Isto tako, snimati se i nadalje može na desetak stranih kanala koje  operateri nude hrvatskim gledateljima, primjerice HBO i Discovery.

 

3RTL-ova

TV kanala odsad više nije moguće snimati i naknadno gledati

Usluga snimalice dobro je prihvaćena među klijentima kabelskih i IPTV operatera, jer im omogućava da donekle sami kreiraju raspored televizijskog programa, pa tako mogu pogledati zanimljive sadržaje emitirane u vrijeme kad nisu bili u blizini tv aparata ili pak filmove koji se emitiraju kasno navečer. Tek treba vidjeti kako će gledatelji reagirati na ukidanju pogodnosti na koju su navikli, ali i na odluku Uprave RTL-a da se suprotstavi takvom globalnom trendu kao što je personalizacija televiziiskog programa. Na RTL-u su se odlučili nas medijsku šutnju, pa ne samo da u ovoj prilici nisi izdali priopćenje već niti Poslovni dnevnik nije od Uprave RTL-a uspio dobiti odgovor na pitanje zašto su i oni pribjegli takvom, nepopularnom rješenju. Na RTL-u nismo uspjeli doznati na temelju kojih podataka su se odlučili za takav potez, te imaju li možda neku projekciju, primjerice koliko će, ukidanjem snimalice, ubuduće više zarađivati od marketinga.

 Može se samo pretpostaviti da je osnovni razlog za odustajanje od snimalice što prilikom gledanja snimke gledatelji obično prevrte blokove reklama, što nikako nije dobro za komercijalne televizije koje od reklama žive. Onaj tko želi pratiti RTL, odsad to mora činiti u vrijeme  kad se program emitira, skupa sa svim pripadajućim reklamama. Reklamni blokovi na RTL-u znaju biti iritantno dugački, pa je pitanje hoće li zbog ukidanja snimalice možda pasti gledanost tog kanala. Tu se postavlja pitanje kako se mjeri gledanost nekog programa, odnosno da li statistika registrira i naknadno gledanje neke snimljene emisije, filma ili utakmice, ili se pak mjeri samo gledanje u vrijeme  kad je određeni sadržaj emitiran. Tek na financijskim rezultatima za 2014. vidjet ćemo da li je odluka Uprave RTL-a bila ispravna.

Komentari (11)
Pogledajte sve

Uopće ne gledam program koji prekidaju emitiranjem reklama.

Reklamu bi eventualno pogledao prije ili poslije emisije.

Iako su programi Nove Tv i RTL-a za mene bili uglavnom nezanimljivi, ponekad se našao i koji film za pogledati. To je meni bilo moguće jedino korištenjem snimalice, jer NE ŽELIM da TV program uređuje moj život. Gledam ono što me zanima isključivo u vrijeme kada meni odgovara. Snimalica je meni SUPER stvar. Ovom odlukom ove dvije TV mreže su izgubile jednog (odnosno cijelu obitelj) gledatelja. Ne razumijem poslovni razlog za takve odluke, ali činjenica je da više neću ni sekunde gledati program RTL, kao što se desilo s Novom TV. Ionako imaju program katastrofičan. Meni nije žao. Ukoliko bi sve mreže odustale od snimalice, ja ne bih ništa gledala, osim predivni Mezzo program.

Kada bi uveli plaćanje tv programa po želji, HRT bi primao novce samo od jugoslovena, srba, ateista, homoseksualaca i ponekog turista koji bi greškom uplatio novac misleći da će vidjeti nešto originalno.

New Report

Close