Najveći uspjeh RIT Croatia naši su diplomanti

Autor: Marta Duić , 22. travanj 2015. u 15:00
Don Hudspeth, predsjednik i dekan RIT Croatia

Cilj nije bio samo inicirati razvoj privatnog visokog obrazovanja u Hrvatskoj, već i stimulirati razvoj specijaliziranih, praktičnih znanja koja će omogućiti bolju integraciju studenata na tržište rada. RIT je prepoznat kao najbolji partner za takav poduhvat.

Don Hudspeth, predsjednik je i dekan RIT Croatia od 1999.godine. Njegova dosadašnja karijera uključivala je rad i u prehrambenoj i financijskoj (bankarskoj) industriji, a stručnost i profesionalni interesi obuhvaćaju područja uslužne djelatnosti, prodaju i menadžment. Iako je Kanađanin, preselio se u Dubrovnik za koji kaže da je njegov dom već gotovo 20 godina.

Odakle ideja za širenje američkog koncepta na Hrvatsku?

 RIT Croatia, ranije poznat kao Američka visoka škola za management i tehnologiju (ACMT), osnovan je 1997. godine u Dubrovniku kada je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske odlučilo inicirati osnivanje privatnih visokoobrazovnih institucija. Kao partnera u spomenutim nastojanjima odabrali su renomirano američko sveučilište – Rochester Institute of Technology (RIT). RIT sveučilište se nalazi u Rochesteru, država New York, SAD, globalno je poznato po career-education obrazovanju (studiji su osmišljeni tako da su usmjereni na razvoj karijere studenta) i po tome što ima jedan od najvećih i najstarijih programa stručne prakse u svijetu.

Govorim to jer su upravo to bili razlozi zbog kojih je hrvatsko Ministarstvo pristupilo RIT-u sa željom za suradnju. Cilj nije bio samo inicirati razvoj privatnog visokog obrazovanja u Hrvatskoj, već i stimulirati razvoj specijaliziranih, praktičnih znanja koja će omogućiti bolju integraciju studenata na tržište rada. RIT je prepoznat kao najbolji partner za takav pothvat.

Inače, RIT nudi više od 230 akademskih studija čiju kvalitetu potvrđuju brojna priznanja uglednih svjetskih organizacija i medija. Riječ je o desetom po veličini privatnom sveučilištu u SAD-u koje trenutno broji više od 18.000 studenata. Danas, gotovo 20 godina nakon osnivanja ACMT-a, Hrvatska je jedna od ključnih lokacija za RIT (uz Rochester u New Yorku (SAD) te Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima).Jedini smo američki koledž u Hrvatskoj i naši su studiji jednaki onima koji se izvode na kampusu RIT-a u Americi. Nastava se održava na engleskom jeziku, studenti dobivaju jednako kvalitetno obrazovanje i jednako vrijedne diplome kao i studenti koji studiraju u Rochesteru ili Dubaiju. Također, napomenuo bih da je RIT Croatia jedina visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj koja studentima po završetku studija dodjeljuje dvije diplome, američku diplomu koju dodjeljuje matična institucija u SAD-u i hrvatsku diplomu koju dodjeljuje RIT Croatia. Naravno, međunarodno priznata američka diploma donosi prednost onima koji razmišljaju o karijerama na globalnoj razini.

Kako ste se odlučili za uvođenje Masters of science programa? Koliki je interes bio od uvođenja studija?

Učvršćivanje postojećih te stjecanje novih znanja u svim fazama života, i kroz formalno i neformalno obrazovanje, obogaćuje pojedinca i razvija društvo u cjelini. Nastavno na usavršavanje, u sklopu svojih aktivnosti poticanja cjeloživotnog obrazovanja, Rochester Institute of Technology na zagrebačkom kampusu RIT Croatia izvodi Master of Science studij Service Leadership and Innovation – i s time smo krenuli relativno nedavno (2011. godine). Svi profesori i predavači dolaze s američkog kampusa RIT-a te se nastava u potpunosti odvija na engleskom jeziku. Studenti po završetku dobivaju američku diplomu Master of Science koju dodjeljuje RIT. Program je namijenjen osobama različitih profila koje žele steći napredna znanja i vještine u područjima inovacija, leadershipa i menadžmenta. Polaznici mogu razvijati svoja znanja i vještine kroz koncentraciju u području upravljanja ljudskim resursima. U proteklih nekoliko godina izvođenja ovog studija obrazovali smo više od 50 polaznika iz različitih industrija poput telekomunikacija, obrazovanja, financija, marketinga, arhitekture itd. Grupe su ciljano i planski male kako bi se osigurali najbolji uvjeti rada za polaznike. Ovaj se studij razvija u skladu s planovima i očekivanjima, a posebice kada vidimo koliko su polaznici zadovoljni rezultatima. Evo, taman popunjavamo novu grupu polaznika i imamo natječaj za stipendije vrijedne 5500 eura na koji uvijek imamo dobar odaziv kandidata.

Što biste izdvojili kao glavne prednosti RIT Croatia?

Naša jedinstvenost se očituje u visokokvalitetnom autentičnom američkom obrazovanju koje nudimo. Može se reći da smo s Dubrovnikom i Zagrebom europski kampus 185-godina starog sveučilišta – Rochester Institute of Technology. RIT Croatia se po mnogočemu razlikuje u odnosu na „klasične“ obrazovne institucije, no jedna od najvećih razlika, vidljiva u našim preddiplomskim stručnim studijima, svakako je naš fokus na razvoj karijere, praktičnih znanja i program stručne prakse. RIT je inače poznat upravo po career-focused obrazovanju te ima jedan od najstarijih i najvećih programa stručne prakse na svijetu. Nedavno istraživanje koje smo proveli na više od 20 kompanija s kojima redovito surađujemo tu u Hrvatskoj pokazuje njihovo izrazito zadovoljstvo našim studentima, a posebice njihovom snalažljivošću, proaktivnošću, točnošću i preciznošću te primjenom teorijskog znanja u praksi.

Kako sam napomenuo, RIT Croatia je jedina visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj koja studentima po završetku studija dodjeljuje dvije diplome, američku diplomu koju dodjeljuje matična institucija u SAD-u i hrvatsku diplomu koju dodjeljuje RIT Croatia.

Zašto baš Dubrovnik kao prva lokacija fakulteta?

Iako trenutno nudimo tri preddiplomska stručna studija te jedan Master of Science studij, prvi s kojim smo i krenuli prije gotovo 20 godina je Service Management studij, odnosno studij Menadžmenta u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima. S obzirom na fokus na uslužne djelatnosti, vjerujem da nema boljeg grada od Dubrovnika za studiranje o tome području – pogotovo u praksi.

Kako ste se odlučili proširiti i u Zagreb?

Odluka o otvaranju kampusa u Zagrebu je zapravo – vrlo logična. Prije tri godine započeli smo s radom u hrvatskoj metropoli, koja nakon pridruživanja države EU ima još važniju ulogu u privlačenju studenata iz drugih EU zemalja. Inače, što se tiče Zagreba, nalazimo se u Novom Zagrebu, u poznatom Bundek Centru.

Koji je najveći uspjeh RIT Croatia?

Bez sumnje – naši diplomanti. Iznimno smo ponosni na poslovne uspjehe diplomanata i održavamo bliske i dobre odnose s njima. Od 1997. godine do danas više od 1 700 studenata diplomiralo je na našem koledžu i vrlo sam ponosan što mogu reći da je velika većina njih vrlo uspješna u onome što radi. Većina ih radi na visokim, menadžerskim pozicijama; između ostalog, interno istraživanje nam je pokazalo da prosječna mjesečna neto plaća naših diplomanata iznosi više od 9.500 kuna. Neki rade u velikim kompanijama u Hrvatskoj poput Agrokora, T-HT-a, Ine, Dukata, Podravke, Zagrebačke banke, Cisco Systems-a, Adriatic Luxury Hotels, Valamar grupe, hotelskog lanca Starwood, konzultanata Roland Berger, itd. Neki su pak svoj uspjeh izgradili u inozemstvu – u SAD-u, Australiji, ali i na egzotičnim destinacijama poput Karipskog otočja i Dubaija. Također, neki rade u državnim institucijama i organizacijama, pa je tako jedna naša diplomantica preselila u Bruxelles kako bi radila u Europskom parlamentu. Naši diplomanti rade i u manjim tvrtkama ili su započeli vlastite poslovne projekte i pothvate, poput dvojice diplomanata koji su osnovali i vode vrlo popularan wine-bar u Zagrebu imena Basement. Također, jedan od interesantnih primjera je Sense Consulting, hrvatska tvrtka za poslovno savjetovanje koju je suosnovao naš diplomant. Ili pak Bazaar.hr, prva društvena mreža ponude i potražnje, zapravo obiteljski business kojeg vode brat i sestra – naš trenutni student i diplomantica. Naši diplomanti ostvaruju i svjetski uspjeh poput Izeta Ždralovića suosnivača tvrtke koja osmislila planetarno popularnu mobilnu aplikaciju PhotoMath koja je upravo proglašena jednom od najboljih inovacija 2014. godine i koju je, u svega tri mjeseca preuzelo više od 11 milijuna korisnika!

Interna istraživanja pokazuju da velika većina njih nađe posao u kratkom roku, posebice s obzirom na dugogodišnju krizu i nezaposlenost. No, važnije od samog vremenskog roka je činjenica da većina njih radi poslove koje su željeli i za koje su se obrazovali. I upravo je to ono na što se RIT Croatia fokusira: ponuda obrazovnih studija koji uspješno i učinkovito pripremaju mlade ljude na stvaran poslovni svijet koji je pred njima. I, kao što rekoh, upravo je njihov uspjeh ono na što smo najviše ponosni.

Komentirajte prvi

New Report

Close