Pet pravila za prvih 90 dana na novom radnom mjestu

Autor: Marta Duić , 04. veljača 2015. u 16:45
Mary Barra

Žena kojoj je uspjelo uspeti se u vrh gotovo isključivo muške branše imala sreću radni vijek proživjeti u jednoj tvrtki što je rijetkost.

Mary Barra u svijetu vrhunskog biznisa izuzetno je cijenjeno ime.

Ne samo zbog činjenice da je od 2013. na čelu najvećeg američkog proizvođača automobila General Motorsa, već i stoga što je žena na vrhu gotovo isključivo muške branše. Barra je u GM-u izgradila i provela cijelu svoju karijeru koju je prije dvije godine "okrunila" vodećom pozicijom i danas kaže kako je jedna od rijetkih koja je imala sreću radni vijek proživjeti u jednoj tvrtki. Njezin slučaj, priznaje i sama, u današnje je vrijeme rijetkost.

"Tipičan zaposlenik u SAD-u danas promijeni najmanje desetak radnih mjesta u svojoj karijeri, a pripadnici generacije milenijalaca i dvostruko više", napisala je Barra u nedavnom postu na LinkedInu kao uvod u tekst u kojem savjetuje ključne korake koje bi svatko trebao poduzeti u prvih 90 dana na novom radnom mjestu. "Gradite li karijeru u jednoj ili 20 tvrtki, važno je da na svakoj novoj poziciji krenete odlučno i osmišljeno", kaže ova ugledna menadžerica i preporučuje sljedećih pet koraka:

Klijent je središte svega
Bez obzira radite li u računovodstvu, marketingu, prodaji ili proizvodnji, zapamtite da fokusiranje na klijenta uvijek vodi do vašeg boljeg učinka. Njihove potrebe trebale bi oblikovati sve vaše odluke. Ako mišljenje klijenta već nije sastavni dio vašeg procesa odlučivanja, obavezno to promijeniti u prvih 90 dana na vašoj novoj poziciji.

Ojačajte svoj tim
Jedna od vaših odgovornosti kao vođe je da osigurate prave ljude za svoj poslovni tim. Očekujte i zahtjevajte vrhunsku predanost poslu od svih. nemate li prave ljude, ne radite svoj posao kako treba jer ste prezauzeti odrađivanjem onog što su oni trebali učiniti. Imate li zaposlenike čije nezadovoljstvo sputava ostale, pomozite im da sreću pronađu negdje drugdje.

Preuzmite odgovornost
Ako ste s novim poslom naslijedili i neke probleme, ne otpisujte ih kao loše nasljedstvu. Nikad se nemojte skrivati ia svog statusa novog čovjeka i koristiti ga kao izliku za odgađanje i izbjegavanje poteza koje treba povući. Prigrlite problem, razvite plan njegova rješavanja i uhvatite se u koštac s njim.

Slušajte suradnike
Prvih 90 dana na novom radnom mjestu najbolja su prilika da zaslužite poštovanje i povjerenje ljudi s kojima radite. Vjerujte, ljude nije briga što sve znate i možete sve dok im ne dokažete da vam je stalo. Budite otvoreni, tražite njihovu pomoć u iznalaženju poslovnih rješenja i slušajte više nego što sami pričate. Kad naučite cijeniti ono što drugi pričaju, oni se počnu otvarati i otvara se kvalitetniji protok ideja koji na kraju vodi do boljih poslovnih rezultata.

Prilagodite se i učite
Na kraju dana vaš će uspjeh u velikoj mjeri ovisiti ne samo o tome koliko su kvalitetni vaši planovi nego i o tome jeste li se u stanju uspješno prilagoditi kako biste ispunili potrebe klijenata koje se neprestano mijenjaju. Prilagodba se, zapravo, svodi samo na jedno – istinsko liderstvo. A veliki dio liredstva počiva upravo na pitanju jeste li sposobni gledati dalje od horizonta i predvidjeti promjene koje dolaze.

Komentirajte prvi

New Report

Close