Izbjegavajte ove pogreške ako ne želite plaćati više poreza na dobit

Autor: Mazars Cinotti , 16. siječanj 2015. u 14:21
Thinkstock

Zaključno bi naveli da su sve promjene većinom usmjerene na veću kontrolu djelatnosti poreznog obveznika.

Nedavno se promijenio Zakon o porezu na dobit o čemu je više riječi bilo u prethodnim člancima. U okviru izmjena i dopuna Pravilnika o porezu na dobit su dodatno razrađene odredbe o reinvestiranju dobiti, dodatnim dokumentima koji se predaju uz poreznu prijavu i slično, a o svemu više možete pronaći u nastavku.

Reinvestirana dobit

Nedavnim zakonskim izmjenama je uređeno da će se umanjenje porezne osnovice uslijed reinvestiranja u PD prijavi za 2015. godinu  priznati samo u slučaju da je reinvestirani iznos uložen u dugotrajnu imovinu, te da kroz dvije godine od reinvestiranja nije smanjen broj zaposlenika.

Pravilnikom se sada dodatno pojašnjava da se dugotrajnom imovinom u smislu odredbi o reinvestiranoj dobiti podrazumijeva:

  • dugotrajna materijalna i nematerijalna imovina utvrđena prema računovodstvenim standardima;
  • upisana u poslovnim knjigama korisnika;
  • stavljena u uporabu;
  • rashodi od korištenja takve imovine su porezno priznati (napomena: podrazumijeva da se koristi u poslovne svrhe);
  • za istu se ne koristi olakšica prema Zakonu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okružja.

Iznimno od gore navedenoga, imovina ne mora biti stavljena u uporabu na zadnji dan poreznog razdoblja ili do datuma podnošenja porezne prijave zbog toga što je investicija još uvijek u tijeku. Tada porezni obveznik za takvu investiciju mora također podnijeti svu obveznu dokumentaciju koju navodimo u nastavku, a olakšicu ne može ponovno koristiti u idućem poreznom razdoblju.

Obvezni dokumenti koji se predaju uz PD obrazac u slučaju reinvestirane dobiti su:

  • popis nabavljene dugotrajne imovine i vjerodostojna dokumentacija o izvršenim investicijama u dugotrajnu imovinu;
  • dokaz o povećanju temeljnog kapitala sa sudskog registra (u roku od 6 mjeseci od predaje PD obrasca);
  • izjava da se po ovoj osnovi ne koriste olakšice prema Zakonu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okružja.

Prijava poslovne jedinice

Zakon o porezu na dobit definira da je porezni obveznik i  tuzemna poslovna jedinica inozemnog poduzetnika (nerezident) u situacijama kada ista obavlja gospodarsku djelatnost u RH uz određeni oblik stalnosti u RH.

Prijava oporezive djelatnosti

Iako je i ranije važeći zakon predvidio mogućnost oporezivanja poslovne jedinice nerezidenta, do sada je postojao provedbeni problem takve odredbe jer nije bilo izvjesno da li se strani poduzetnik mora prijaviti hrvatskoj Poreznoj upravi, te kako će biti praćene njegove porezne obveze.

Sada Pravilnik navodi da se strani poduzetnik koji u RH obavlja djelatnost za koju nastaje obveza poreza na dobit, prijavljuje nadležnoj Poreznoj upravi u roku od 8 dana od dana početka obavljanja djelatnosti, a sve radi dodjele OIB broja i utvrđivanja poreznih obveza.

Prijava djelatnosti koja nije oporeziva radi postojanja međunarodnog ugovora

Dodatno, Pravilnik navodi da, ako strani poduzetnik u RH ima:

  • sjedište uprave,
  • podružnicu ili poslovnicu,
  • tvornicu ili radionicu,
  • rudnik, naftni ili plinski izvor, kamenolom ili bilo  koje drugo mjesto iskorištavanja prirodnih bogatstava,
  • gradilište odnosno građevinski ili montažni projekt koji čine stalnu poslovnu jedinicu ( ako traje dulje od šest mjeseci),

a ovakva prisutnost ne rezultira obvezom poreza na dobit radi primjene ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, takav poduzetnik prijavljuje obavljanje djelatnosti neovisno što se ista neće oporezivati.

Umanjenje osnovice za udjele u dobiti ili dividende

Zakonom o porezu na dobit je nedavno uređeno da se kao umanjenje osnovice poreza na dobit neće priznati udjeli u dobiti ili dividende koje je isplatitelj u svojoj državi prikazao kao porezno priznate rashode.

Navedene odredbe su donijete iz razloga što se u praksi događalo dvostruko neoporezivanje, tj. izbjegavanje plaćanja poreza radi različitog tretmana iste transakcije u dvije jurisdikcije, tj. radi hibridnih financijskih instrumenata.

Pravilnik sada propisuje koje dokaze poduzetnik koji iskaže umanjenje porezne osnovice za prihode od udjela u dobiti ili dividendi mora dostaviti uz PD obrazac, a sve kako slijedi:

  • dokaz o stečenom kapitalu isplatitelja (napomena: za očekivati je da je to potvrda sa sudskog registra ili SKDD-a);
  • evidenciju o danim zajmovima povezanim osobama i iznosima iskazanih prihoda po osnovi danih zajmova;
  • ako je isplatitelj nerezident, dokaz o njegovoj rezidentnosti, kao i potvrdu da je riječ o obvezniku poreza na dobit koji je osnovan kao društvo kapitala ili sličnom pravnom obliku za koji je način obračuna i plaćanja poreza usporediv s obveznicima poreza na dobit po RH zakonima;
  • izjavu isplatitelja da prihode od dividendi i udjela u dobit koje je isplatio poreznom obvezniku nije u zemlju svoje rezidentnosti iskazao kao porezno priznat rashod (napomena: ovdje nije propisano izuzeće za rezidente što smatramo neuobičajenim).

Zaključak

Uz ranije opisane, izmjene Pravilnika o porezu na dobit donose još neke promjene koje su već uključene u pročišćeni tekst Pravilnika o porezu na dobit, kao i nedavne zakonske izmjene o kojima smo već bilo pisano.

Zaključno bi naveli da su sve promjene većinom usmjerene na veću kontrolu djelatnosti poreznog obveznika, što bi u konačnici trebalo rezultirati povećanjem administrativnog tereta za poreznog obveznika.

Samim time, svakako preporučamo poduzetnicima da budu pažljivi prilikom sastavljanja prijave poreza na dobit i obveznih priloga, kako ne bi zbog administrativnih pogrešaka plaćali više poreza na dobit.

Članak napisao Mazars Cinotti Consulting

 

Mazars Cinotti Audit, Mazars Cinotti Consulting i Mazars Cinotti Accounting su specijalizirana društva koja počivaju na principima profesionalnosti, te pružanja vrijednosti za novac našim klijentima.

Društva Mazars Cinotti su specijalizirana za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno – knjigovodstvenih usluga. Pokrivamo cijeli spektar usluga s navedenih područja te za iste posjedujemo potrebne licence te višegodišnje međunarodno i domaće iskustvo. Mazars Cinotti društva su članovi Mazars grupe. Mazars je međunarodna, neovisna organizacija specijalizirana u područjima poreza, revizije, računovodstva te pravnog i poslovnog savjetovanja (www.mazars.hr i www.mazars.com).

Tekstovi su informativnog karaktera te se isti ne bi trebali koristi za donošenje poslovnih odluka.

Komentirajte prvi

New Report

Close