TS potvrdio stečajni plan Heliosa Farosa

Autor: Suzana Varošanec , 14. studeni 2018. u 22:01
Predviđena su renoviranja hotela i dizanje kvalitete usluge, Foto: HELIOS FAROS

Objava rješenja očekuje se sljedeći tjedan.

Nakon više od godinu dana od odluke skupštine stečajnih vjerovnika Helios Farosa da prihvaćaju zajedničku ponudu Valamar Riviere i fonda PBZ Croatia osiguranje, za ulaganje i dokapitalizaciju u tu hotelsku tvrtku, glavno stečajno tijelo izglasalo je stečajni plan koji je i sačinjen slijedom njihove ponude. Sudska odluka o potvrđivanju plana uslijedila je nakon glasovanja vjerovnika na ročištu, a nakon što je utvrđeno da je po svim skupinama vjerovnika sukladno Stečajnom zakonu potrebnom većinom izglasan stečajni plan. Kako je to riješeno, objava rješenja o potvrdi u pisanom obliku očekuje se idućeg tjedna.

Namirenje u dionicama

Tada će početi teći rok za eventualnu žalbu, pa ako žalbi ne bude, rješenje o potvrdi plana postat će pravomoćno, čime kreće realizacija stečajnog plana. 
Namirenje vjerovnika u novčanom obliku kroz isplatu provest će se nakon pravomoćnosti stečajnog plana iz sredstava uplaćenih od strane ponuditelja. Prije toga potrebno je donijeti niz odluka koje su predviđene stečajnim planom, što je u ingerenciji stečajne upraviteljice Mire Hajdić, a tiču se intervencija u temeljni kapital radi pokrića gubitaka. Sljedeći korak je dokapitalizacija u iznosu od 91,2 mil. kn iz koje se vjerovnici namiruju u roku od 3 dana od uplate. Razlučni vjerovnici se novčano namiruju u iznosu 50% od glavnice potraživanja, dok se za ostatak duga namiruju u dionicama društva, kao i vjerovnici drugog višeg isplatnog reda. Vjerovnici prvog višeg isplatnog reda, radnici i država za radnička potraživanja, namiruju se novčano u 100% iznosu. U konačnici će Valamar i PB CO imati iznad 90% udjela u Helios Farosu, dok će preostale dionice ostati u rukama vjerovnika temeljem nenovčanog namirenja, u najvećem dijelu RH i Grada Stari Grad. Sva imovina po stečajnom planu ostaje društvu kako bi se nesmetano moglo nastaviti poslovanje, a na računu im se izgleda ostavlja i oko 5 mil. kn. 
Ako bi se netko žalio, VTS je dužan o tome odlučiti u roku od 60 dana, što je bio razlog i listopadske odluke u žalbenom postupku na potvrdu Agrokorove nagodbe. 
“Uvjereni smo da je stečajni plan napravljen sukladno zakonu i u interesu svih vjerovnika te se nadamo da će postati pravomoćan.

Suprotni scenarij

Suprotni scenarij dovodi do zatvaranja hotelskih kapaciteta u 2019., a moguće i u 2020., jer je alternativni scenarij likvidacijski stečaj u kojem se po posebnim pravilima unovčuje imovina. Po toj varijanti jedino bi razlučni vjerovnici (Ministarstvo financija i HBOR) naplatili dio tražbina, radnici bi dobili beznačajni dio, a vjerovnici drugog višeg isplatnog reda – ništa”, kaže upraviteljica. 
Ako žalbi ne bude, da krene provođenje navedenih odluka potrebno je manje od mjesec dana, što znači da bi kad se zaključi stečaj hoteli pod palicom novih vlasnika, iako ne još uvijek i pod njihovim brendom, poslovali u narednoj turističkoj sezoni. Planirano ulaganje novih vlasnika do 2024. iznosi oko 560 mil. kuna, sve kako bi se cijeli resort podigao na najmanje 4 zvjezdice što je od velike važnosti za lokalnu zajednicu gdje budućnost sagledavaju kao visoko kategoriziranu destinaciju, ali i po određenoj dinamici tako da cijelo naselje ne bude zatvoreno, nego da radi u kontinuitetu. Predviđa se renoviranje hotela Lavanda, a nakon toga rušenje i izgradnja novog hotela Arkada te izgradnja ostalih smještajnih i

Komentirajte prvi

New Report

Close