Poduzeća s ovog popisa sada vrijede 20 bilijuna dolara

Autor: Poslovni.hr , 03. srpanj 2018. u 22:00
Tencent i Alibaba po skoku vrijednosti slijede Amazon
, Foto: Reuters

Kapitalizacija rasla 15 posto.

Burzovna vrijednost stotinu najvećih poduzeća na svijetu porasla je za 2,6 bilijuna dolara, odnosno 15 posto u odnosu na kraj lanjskog ožujka, stoji u izvješću Global Top 100 konzultanske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC).

Poduzeća s tog popisa sada vrijede 20 bilijuna dolara. Valja istaknuti kako ukupna tržišna kapitalizacija od globalne financijske krize bilježi rast svake godine. SAD je zadržao vodeći položaj s 54 poduzeća među 100 najvećih i drži 61 posto ukupne kapitalizacije. Rast vrijednosti američkih tvrtki zahvaljuje se stabilnim gospodarskim uvjetima i vodećem položaju u tehnološkom sektoru. Kina je zauzela drugo mjesto s 2,82 bilijuna američkih dolara.

“Među ovogodišnjim brojkama najviše se ističu velika povećanja vrijednosti vodećih kineskih poduzeća. Američka poduzeća niz su godina koristile svoj globalni doseg, financijsku snagu i sposobnost stvaranja inovacija kako bi se izdigle iznad ostatka svijeta. Kina se sada oslanja na jednaka uporišta”, komentirao je Ross Hunter, PwC-ov partner i voditelj centra za usluge pri inicijalnim javnim ponudama. Uspon “Kineza”ilustrira podatak da je među prvih 10 osam američkih i dva kineska poduzeća, dok su lani u Top 10 bila samo američka poduzeća.

Broj europskih poduzeća porastao je za jedno i sada ih je 23. No, udjel europskih poduzeća u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji ostao na 17 posto. Gledano pojedinačno, Amazon je najuspješniji prema apsolutnom rastu kapitalizacije, ostvarivši vrijednost od 278 milijardi dolara ili 66 posto više u odnosu na 2017. Slijede ga dvije kineske tvrtke: Tencent, s rastom za 224 milijardi dolara, odnosno 82 posto i Alibaba s rastom za 201 milijardu dolara, odnosno 75 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close