Ovih 12 hrvatskih tvrtki našlo se na listi 500 najvećih u Srednjoj Europi

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2013. u 12:01
SXC

Zauzevši 28. mjesto među 500 najvećih u Srednjoj Europi, među hrvatskim se tvrtkama i ove godine najbolje plasirala INA.

Na ovogodišnjoj ljestvici 500 najvećih tvrtki u Srednjoj Europi, koju je objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, našlo se 12 hrvatskih tvrtki. Prihod od prodaje koji je u 2012. trebalo ostvariti za uvrštavanje na ljestvicu iznosio je 483 milijuna eura. Zauzevši 28. mjesto među 500 najvećih u Srednjoj Europi, među hrvatskim se tvrtkama i ove godine najbolje plasirala INA. Za njom slijedi koncern Agrokor, koji je zauzeo 30. poziciju. U bankarskom sektoru Zagrebačka banka se i ove godine uspjela plasirati među 10 najvećih banaka SE regije, dok je od osiguravatelja najbolji plasman ostvarilo Croatia osiguranje, priopćeno je iz Deloittea.

Niti ove godine nije bilo značajnih promjena pri vrhu ljestvice 500 najvećih tvrtki Srednje Europe, pa su prve tri pozicije ponovno zauzele dvije tvrtke iz sektora energetike – poljski PKN Orlen i mađarski MOL – dok se na trećoj poziciji našla češka Škoda. Poljske su tvrtke nastavile dominirati Deloitteovom ljestvicom 500 najvećih te čine jednu trećinu ukupnog broja tvrtki koje su se ove godine uvrstile na ljestvicu. S druge strane, ovogodišnju ljestvicu karakterizira usporavanje rasta prihoda tvrtki, pa je tako ove godine taj rast iznosio 3,3 posto, dok je prošle godine iznosio 9,8 posto. Trend usporavanja nastavljen je i u 2013., a u prvom je kvartalu zabilježen pad prihoda od 0,5 posto.

Potrošački sektor i transport te sektor energetike i ove godine čine gotovo dvije trećine tvrtki koje su se ove godine uspjele uvrstiti na ljestvicu. „Iako je sektor robe široke potrošnje i transporta zastupljen s većim brojem tvrtki, sektor energetike prednjači po ostvarenim prihodima, čineći čak 42 posto ljestvice.“, komentira Ivica Krešić, direktor u Deloitteovom Odjelu financijskog savjetovanja, te nastavlja „Sektor tehnologije, medija i telekomunikacija od 2008. bilježi konstantan pad prihoda, koji na godišnjoj razini prosječno iznosi oko 3 posto, a osim toga bilježi i pad broja tvrtki koje se uspijevaju uvrstiti na ljestvicu – od nekadašnjih 48 tvrtki danas je zastupljen sa 33.“

Na listu 500 najvećih tvrtki u Srednjoj Europi ove se godine plasirala 41 tvrtka iz Adria regije (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Slovenija), jednako kao i lani. „Ovo se može smatrati i pozitivnim iznenađenjem, budući da su države regije u prosjeku zabilježile pad gospodarske aktivnosti u 2012. godini, u usporedbi s kakvim-takvim rastom zabilježenim u Srednjoj Europi.“, navodi Krešić. Slovenija je i ove godine zabilježila najviše predstavnika na CE Top 500 listi, čak 18. Za njom slijedi Hrvatska s 12 predstavnika na listi, dok je Srbija ove godine zabilježila pad broja predstavnika te je s lanjskih 11, pala na 8 predstavnika na listi. Za razliku od prošle godine, kada nije imala niti jednog predstavnika na listi, BiH ih ove godine bilježi 2, a Makedonija 1. Tri najveće tvrtke iz Adria regije ove su godine bile INA s ostvarenih 3,97 milijardi eura prihoda od prodaje, Agrokor grupa s 3,95 milijardi eura prihoda i slovenska Petrol Grupa, koja je lani ostvarila 3,75 milijardi eura prihoda.

Promatrano s aspekta neto dobiti najbolju 2012. godinu u regiji imao je NIS, s 401 milijunom eura dobiti, dok se na drugoj poziciji našao, inače tradicionalno vodeći, Hrvatski Telekom, čija se dobit u odnosu na 2011. smanjila 8,5 posto te je u 2012. ostvario 225 milijuna eura dobiti. Slovenska Krka treća je najprofitabilnija tvrtka u regiji, a slijede je Telekom Srbije, INA, i zanimljivo Tarkett, tvrtka iz Srbije, koja se bavi proizvodnjom materijala za uređenje interijera, s 66 milijuna eura neto dobiti.

Hrvatske tvrtke na listi dolaze uglavnom iz energetskog sektora te iz potrošačkog sektora i transporta, dok su sektor telekomunikacija i javni sektor zastupljeni s po jednom tvrtkom. Za Inom i Agrokorom ove godine slijedi HEP, koji je s ostvarenih 1,68 milijardi eura prihoda od prodaje preskočio Konzum (1,62 milijarde eura) i našao se na 101. mjestu. Za njima slijede T-HT grupa (206.), Prirodni plin (208.), Orbico (313.), Atlantic Grupa (342.), HEP – Proizvodnja (394.), Zagrebački holding (414.), Crodux Derivati Dva (418.) i HEP – Operator distribucijskog sustava (467.), stoji u priopćenju.

Osim liste 500 najvećih tvrtki, Deloitte je kreirao i rang-ljestvice 50 najvećih banaka i osiguravajućih društava. „Kao i prošle godine, vodeću poziciju je zauzela poljska PKO BP banka, s imovinom koja je u 2012. iznosila 47,526 milijardi eura. Među prvih deset ove se godine našla i Zagrebačka banka.“, navodi Tatjana Sučić, viša menadžerica u Deloitteovom Odjelu revizije, te nastavlja „Kada usporedimo plasman hrvatskih tvrtki iz bankarskog sektora s plasmanom tvrtki iz ostalih industrijskih grana u Hrvatskoj, uočljivo je da je on razvijeniji, pa tako udio hrvatskih tvrtki na ljestvici 500 najvećih iznosi svega 2,4 %, dok udio hrvatskih banaka među 50 najvećih u Europi iznosi 6 %.“

Među osiguravateljima prednjači poljski PZU, s ostvarenih 3,88 milijuna eura ukupne zaračunate premije. Što se tiče osiguravatelja iz Hrvatske, najbolji plasman i dalje ima Croatia osiguranje, koje se nalazi na 19. mjestu regionalne ljestvice, a slijedi ga Allianz Zagreb (49.), zaključuju iz Deloittea.

Komentirajte prvi

New Report

Close