Turizam – moneta 
za potkusurivanje narodnih masa

Autor: Mislav Šimatović , 20. kolovoz 2015. u 22:01

Ako je istina da će ove godine turisti potrošiti 8 milijardi eura, bilo bi zanimljivo vidjeti koliko će od tog iznosa Hrvatska stvarno zaraditi.

Mi smo ekonomija propuštenih prilika, izjavio je ovih dana predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević, upirući na nedovoljno gospodarsko iskorištavanje nacionalnih prirodnih i kulturnih predispozicija, prije svega kroz turizam. Istina je, političke elite razbacuju se svake sezone ciframa koje ćemo ubrati u turizmu, miješajući pritom prihode i zaradu. Ako je istina da će ove godine turisti u Hrvatskoj potrošiti 8 milijardi eura, bilo bi zanimljivo vidjeti koliko od tog iznosa stvarno ostaje u Hrvatskoj, a koliko se toga koristi za financiranje tuđih ekonomija kroz – da se zadržimo na turizmu – uvoz hrane, namještaja, motornih vozila i ostalih dobara. Takva računica zasad ne postoji.

Ali to nije ni važno dok god je sustav postavljen tako da omogućuje ljudima zaradu kroz unosnu rentu bez prevelike muke. Proteklih godina mali iznajmljivači doživjeli su pravi procvat, a zimmer frei koncept uzima sve više maha po dalmatinskim gradovima poput Zadra, Splita i Dubrovnika. Taj uzlet privatnog smještaja nije posljedica naglog porasta broja stranih turista već poreznog sustava kojim se stimulira iznajmljivanje stanova i soba. I to vlastitih nekretnina u kojima ti isti iznajmljivači izvan sezone žive. Takvi iznajmljivači ne plaćaju PDV već samo paušalni iznos poreza na dohodat (300 kn po ležaju), nisu čak niti obvezni imati fiskalne blagajne. S pravom se pitaju veliki hotelijeri, koji su uložili stotine milijuna eura u svoje kapacitete, zašto država stimulira male iznajmljivače. Svakome, pogotovo u ova krizna vremena, dobro dođe dodatna zarada, popunjavanje kućnog budžeta bez prevelikog truda. Međutim, postavlja se pitanje zašto država to potiče odričući se vlastitih prihoda u budžetu. OK za iznajmljivače koji su sagradili kuću s apartmanima i sobama za iznajmljivanje te svake godine u njih investiraju kako bi zadržali kvalitetu i cijenu na tržištu. Ali što je s objektima koji nemaju komercijalnu namjenu a na njima se zarađuje renta? Stvar je prilično jasna.

Zimmer frei vladajućim elitama ustvari služi kao moneta za potkusurivanje raznih socijalnih skupina. Pojednostavljeno, u situaciji nedovoljnog ekonomskog rasta, nedostatka radnih mjesta i sveopće ekonomske apatije, turizam je platforma za osiguranje socijalnog mira. Možda Dalmatinci i Primorci nemaju neku gospodarsku perspektivu, ali imaju unosnu rentu zbog koje nemaju potrebe ni raditi pa uvoze radnu snagu iz istočnih dijelova države, a ovi pak na toj istoj renti zarade koju plaću više i tako lakše prezime

Komentari (10)
Pogledajte sve

Pojašnjenje:


Iznajmljivanje se u ovom kontekstuodnosi i na turističku djelatnost, stoga su i vlasnici apartmana dužni od 1. siječnja 2016. godine, prije iznajmljivanja pribaviti energetski certifikat ukoliko se radi o zgradi koja se iznajmljuje i koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2, te ukoliko se radi o posebnom dijelu zgrade koji se iznajmljuje (apartman) i koji se nalazi u zgradi koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2 bez obzira na površinu tog posebnog dijela (apartmana).

Jel jasno ?
Kazna 5.000,00 do 30.000,00 kn !

Unatoć tome što imamo najveće poreze na svjetu ,
ova SDP + HNS Kukuriku Vlada protiv svake logike ,
i pred toga što nas je zadužola za 100 miliardi ,
svaki dan nestavlja izmišljati nove poreze ,
kojima uništava Hrvatsko gospodarstvo kako bi zaposlili svoje uhljebe.

Jedino možete platiti ili otkazati djelatnost iznajmljivanja i iznajmljivati na crno .

Što bi Maminjo rekao : Nečeš razbojniče !

.

povrat na kapital na privatni smještaj je nikakav. to se jedino i isplati iznajmiti po trenutnim uvjetima

Mislave, potplaćeni skorojeviću

uskoro-nova-runda-pljacke-gradjana

kroz-energetske-certifikate

VLADA RH povećava namete i tako hrvatskim građanima nastoji svaki sljedeći dan života učiniti gorim od jučerašnjeg.
Od iduće godine svim iznajmljivačima apartmana i stanova nametnuta je obveza energetskog cerfiticiranja objekata.
U protivnom čekaju ih visoke kazne.
Izravnu financijsku korist od ovog nameta neće imati samo vlast, nipošto, tu je i kasta energetskih certifikatora kojih se namnožilo točno 1844 (što fizičkih, što pravnih osoba).
Na svakom izdanom certifikatu utržit će od 900 do 2500 kuna.

Dakle jasno je da ova obveza šteti najmodavcima jer ih košta novaca, a koristi kleptokratsko-kronističkoj klijenteli koja zarađuje na nečemu što na tržištnim osnovama realno ne bi ni postojalo.
Ova veza mogla bi se grublje definirati i kao fašistička.
Svi koji nisu u milosti vlasti realno su u nemilosti, a oni koji su u milosti žive jako dobro od ovakvih transfera.
Trošak certificiranja prelit će se na visinu rente, što će u izvjesnoj mjeri utjecati i na rast crnog tržišta.

Ako ne želite sudjelovati u ovoj farsi i financirati prokletu kleptokratsko-kronističku mafiju preporučam da svoj smještaj registrirate na Airbnb ili ostanete u potpunosti ispod radara.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/uskoro-nova-runda-pljacke-gradjana-kroz-energetske-certifikate/841317.aspx

Ili zatvorite i iznajmljujte na crno.
Što bi rekao Maminjo:

Nečeš razbojniče !

New Report

Close