Presude Europskog suda pravde mijenjaju hrvatsku poreznu praksu

Autor: Pere Mioč , 23. siječanj 2017. u 22:00

Dosadašnja praksa je pokazala da su hrvatski poduzetnici nedovoljno upoznati sa svojim pravima koje donose ove presude ili da ih nedovoljno koriste kao relevantan izvor pri svakodnevnim poreznim izazovima.

Presude Europskog suda pravde dio su pravne stečevine Europske unije te su ih države članice EU obvezne primjenjivati, pa samim time i Republika Hrvatska. Štoviše, čak i presude koje su donesene u razdobljima prije samog ulaska Hrvatske u EU su direktno primjenjive u Hrvatskoj te su obvezujuće za postupanje svim državama tijelima i sudovima. 

Sporni računi na hrvatskom
Europski sud pravde se bavi raznim pitanjima, a za cilj ima osigurati jednakost tumačenja i primjene prava EU u svim državama članicama. Jedno od takvih područja je i zajednički sustav poreza na dodanu vrijednost za koje je Europski sud pravde već donio više stotina presuda. Predmetne presuda Europskog suda pravde polako ali sigurno oblikuju i hrvatsku poreznu prasku kao i dosadašnji način i pristup Porezne uprave poduzetnicima.

Primjerice, bili smo svjedoci da se je upravo zbog presude Europskog suda pravde (predmet C-15/15) Porezna uprava ustuknula od svoje prakse da zahtjeva izdavanja računa isključivo na hrvatskom jeziku iako je račun namijenjen stranim poduzetnicima, a isto tako u zadnjim zakonskim izmjenama je napokon prihvaćena i stara presuda iz predmeta C-141/00 koja navodi da oslobođenje od PDV-a za usluge medicinske skrbi ne ovisi o pravnom obliku poreznog obveznika koji pruža takve usluge. Temeljem ove presude, iako stare gotovo 15 godina, potiho je izmijenjen Zakon o PDV-u u sklopu "porezne reforme" kojim je propisano oslobođenje od PDV-a za usluge što ih obavljaju dentalni tehničari i doktori dentalne medicine neovisno o pravnom obliku pružatelja usluge.

 Dosadašnja praksa i zakonske odredbe su oslobođenje od PDV-a propisale samo za doktore koji su dentalne usluge obavljali u okviru privatne prakse, dok oslobođenje nije bilo primjenjivo za trgovačka društva. Europski sud u obrazloženju presude u ovom predmetu navodi da primjena temeljnog načela neutralnosti i jednakosti podrazumijeva da svi subjekti koji obavljaju iste djelatnosti trebaju imati isti porezni tretman. 

Oslobođeni od PDV-a
Iz samog teksta presude je jasno da hrvatska praksa od ulaska u EU nije bila u skladu s ovom presudom Europskog suda jer je stavila u nepovoljniji položaj trgovačka društava u odnosu na doktore koji su obavljali djelatnost dentalne medicine kao samostalnu djelatnost. Ipak, od 2017. godine usluge što ih obavljaju dentalni tehničari u sklopu trgovačkih društava će biti oslobođene PDV-a, ali trgovačka društva zbog toga neće moći odbiti ulazni PDV povezan s ovim isporukama.

Iz predmetne presude je vidljivo kako se Europski sud pravde u svojim presudama vodi temeljnim načelima jednakosti i neutralnosti PDV-a te je znatno više usmjeren na samu srž transakcije i ispunjenje materijalnih uvjeta nego na zadovoljavanje formalnih uvjeta (krivi broj računa, OIB i sl.) kao što je čest slučaj prilikom nadzora Porezne uprave. Kod navedenih presuda uvijek je riječ o stvarnim problemima s kojima su se susretali poduzetnici u praksi prilikom poreznog nadzora. Budući da Europski sud pravde često donosi odluke u korist poreznih obveznika, navedene presude mogu biti snažno uporište za porezne obveznike pri raznim postupcima u procesima s poreznim vlastima.

Promjena prakse sudova 
Dosadašnja praksa je pokazala da su hrvatski poduzetnici nedovoljno upoznati sa svojim pravima koje donose ove presude ili da iste nedovoljno koriste kao relevantan izvor koji im može pomoći pri svakodnevnim poreznim izazovima. Također, iako postoji određeni napredak, postoji i dalje velik broj slučajeva gdje je hrvatska porezna praksa, pa čak i same zakonske odredbe, u kontradikciji s naputcima Europskog suda pravde.  Stoga ćemo u narednim člancima upravo iznositi zaključke iz takvih predmeta s ciljem informiranja javnosti o njihovim pravima, ali i podizanjem javne svijesti o potrebi promjene takve prakse od strane Porezne uprave, ali i samih hrvatskih sudova.

Komentirajte prvi

New Report

Close