Nije najvažnije imati najbolji traktor već konkurentan proizvod

Autor: Robert Hadžić , 23. veljača 2015. u 22:00

Nitko ne govori o strojnim prstenovima, zajedničkim ulaganjima u poljoprivrednu mehanizaciju ili izradi inventara poljoprivredne mehanizacije unutar lokalne zajednice zbog učinkovitijeg korištenja i smanjenja troškova.

Svaki izbori, bili parlamentarni ili predsjednički, dotiču se pitanja sela i poljoprivrede.

Daju se razna obećanja, od stavljanja u funkciju milijun hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u roku od godinu dana, do ulaganja dvije milijarde kuna godišnje u poljoprivredu i ruralni prostor i otvaranja 50.000 radnih mjesta samo u tom sektoru. I tako iz mandata u mandat. A stanje u hrvatskoj poljoprivredi, kao što je konstatirano na 50. međunarodnom simpoziju agronoma održanom prošli tjedan u Opatiji, najlošije je od Drugog svjetskog rata. Sve političke opcije ističu poljoprivredu kao strateški značajnu granu. S druge strane slika sela i poljoprivrede je sve tužnija. Nestaju kompletna gospodarstva.

Napuštanje ruralnih sredina 
U nekim ruralnim  sredinama mladi su potpuno napustili domove i otišli trbuhom za kruhom. Hrane, često i sumnjivog podrijetla uvozimo sve više. Deficit u vanjskotrgovinskoj bilanci iz godine u godinu se povećava. Početkom 2000. godina deficit je bio 450 milijuna eura i dosegnuo je 908 milijuna eura u 2013., što je dvostruko više u odnosu na polaznu godinu. Deficit u 2013. je veći 23,4% u odnosu na 2012. Predviđeni deficit u 2014. će biti 1,3 milijarde eura (do listopada 1,05 milijardi eura).

Podizanje konkrentnosti  
Izvršna vlast se odlučila započeti s raspisivanjem javnih natječaja za mjere iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. za koji još nismo dobili zeleno svjetlo od strane Europske komisije. Od ukupno skoro 2,4 milijarde eura u sedmogodišnjem razdoblju, 85% sredstava dolazi iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 15% iz hrvatskog proračuna. Od 11. veljače otvoreni su natječaji za tri operacije unutar Mjere 4 "Ulaganja u fizičku imovinu".

Tjedan dana od otvaranja natječaja na službenim stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) iz poziva na dostavu ponuda može se vidjeti u kom smjeru ide hrvatska poljoprivreda i ruralni prostor. Ukupan iznos potpora na raspolaganju poljoprivrednicima je 640 milijuna kuna za sve tri raspisane operacije. Natječaji su otvoreni do 10. travnja. Od ukupno 230 podnesenih poziva za dostavu ponuda u prvih tjedan dana, njih 192 se odnosi isključivo na poljoprivrednu mehanizaciju. To iznosi 83% svih poziva. Najveći broj zahtjeva za dostavu ponuda odnosi se na traktore i kombajne.

Cilj otvaranja tih natječaja trebao je biti podizanje konkurentnosti, olakšavanje restrukturiranja i modernizacije poljoprivrednih gospodarstava, osobito s ciljem povećanja sudjelovanja na tržištu i tržišne usmjerenosti, kao i poljoprivredne diversifikacije. Dolazimo do jednostavnog zaključka kako put u uspješniju hrvatsku poljoprivredu vodi preko traktora, kombajna i pripadajućih im priključaka. Rast prinosa po hektaru naših oranica, povrtnjaka, voćnjaka ili po grlu stoke omogućit će nam "najnovija mehanizacija". Nitko ne želi osporiti važnost mehanizacije i njezinu ulogu u ukupnoj produktivnosti poljoprivredne proizvodnje. Ali postavlja se pitanje je li hrvatski prioritet mehanizacija ili nešto drugo.

Poznati smo po tome da nerazumno gomilamo "željezo". Stupanj iskorištenja poljoprivrednih strojeva je na vrlo niskoj razini. Samim time je povrat investicije po poljoprivrednom gospodarstvu otežaniji i dugotrajniji. Umjesto da podižemo konkurentnost, mi je narušavamo. Nitko ne govori o strojnim prstenovima, zajedničkim ulaganjima u poljoprivrednu mehanizaciju, potrebom za izradom inventara poljoprivredne mehanizacije unutar lokalne zajednice sa svrhom što učinkovitijeg korištenja i smanjenja troškova i sl. Nije najvažnije imati najbolji traktor u selu, već je važnije imati kvalitetan i konkurentan proizvod za kojim će postojati potražnja na tržištu.

Uloga izvršne vlasti
Izbor prioriteta i mjera u sprovođenju neke politike, ključna je za krajnji rezultat. Pogrešan odabir dugoročno može ugroziti stanje u nekom sektoru, u našem slučaju poljoprivredi. Unatoč činjenici da 95% poljoprivrednika nema adekvatno strukovno obrazovanje, nego samo praktično iskustvo, i da nam je produktivnost u poljoprivredi na 58% one u EU, u Programu ruralnog razvoja za Mjeru 1 (prijenos znanja, cjeloživotno učenje) predviđa se 0,4% ukupnog iznosa sredstava za ruralni razvoj. Za mjere koje potiču udruživanje i suradnju proizvođača poljoprivrednih proizvoda, istraživačkih institucija i subjekata u lancu hrane planirano je svega 0,7%.

Navedeno potvrđuje da izvršna vlast nije u stanju upravljati strateškom granom koja u kratkom roku može donijeti pozitivan učinak na zaposlenost, rast društvenog proizvoda i smanjivanje vanjskotrgovinskog deficita poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Još nemamo viziju i strategiju hrvatske poljoprivrede. Prethodnica izradi Programa ruralnog razvoja trebao je biti dokument "Hrvatska poljoprivreda i ruralni razvoj do 2030", koji je trebao postaviti jasne ciljeve temeljem uključenosti i javne rasprave svih dionika u razvoju poljoprivrede i ruralnog prostora. To se u državama koje znaju što hoće radi sustavno i godinama, a ne preko noći. 

Kompetentnost kadrova
Poljoprivreda ne smije biti djelatnost koja je podložna ambicijama pojedinih političkih opcija, nego trebamo konsenzus o stvarnim mogućnostima i potrebama hrvatske poljoprivrede i društva u cjelini. Ne mogu se odluke donositi iz ureda i kabineta bez poznavanja i uvažavanja stanja na terenu. Kompetentnost, a ne politička podobnost mora biti ključna za odabir kadrova u svim sferama agrarne politike.  Zajednički moramo raditi na promicanju i podizanju svijesti o značaju i odgovornosti poljoprivrednika za proizvodnju zdrave hrane, očuvanje okoliša i bioraznolikosti, te utjecaja na klimatske promjene.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Naš seljak hoće i treba samo ono što ima konkurencija, povoljne kredite, potpore isplaćene u punom iznosu i na vrijeme, brzu i učinkovitu pravnu zaštitu na tržištu (s obzirom da je u nas poslovna kultura na vrlo niskom nivou), razvijenu prateću prerađivačku industriju…Tko u podjednakim uvjetima ne opstane široko mu more.

Na upravo raspisanim mjerama istina da je najveći interes za strojevima. Razlog tomu je što se sve više seljaka okreće ratarstvu koje je u masovnom smislu jedino danas isplativo. Da, HR je veliki izvoznik žitarica i na tom mnogi dobro zarađuju, čak i seljaci. Žitarice su naša komparativna prednost.
Da su u tim mjerama omogućili okrupnjavanje (kupnja zemljišta), onda bi tu isto bio veliki interes. Tko je danas više lud graditi farmu krava.

Naša pšenica vrlo lako pronalazi inostranog kupca, toliko o kvaliteti. A što se tiče uvoza poboljšivača, stvar je ovakva – u HR nema potražnje za tvrdom (durum) pšenicom jer ne postoji mlin koji ju može samljeti i zbog toga se uvozi gotovo brašno (poboljšivač).

Nasa poljoprivreda nikako ne moze biti strateska grana, upravo iz razloga, koji su ovdje navedeni. Nas seljak se ne zeli mijenjati, ne zeli zadruge, ne zeli razne pristenove, ne zeli hladnjace, ne zeli agrobanku…U principu bi on to mozda i htio, kad bi netko drugi snosio troskove!? Jedino sto nas seljak zeli je, sto vece poticaje i po mogucnosti tri-cetiri godine unaprijed isplacene, naravno bez ikakve drzavne kontrole.
Kad se govori o uvozu robe sumnjive kvalitete u odnosu toboze na nasu, podsjetiti cu vrlog novinara, da je psenica pozenjena 2014 godine, na hrvatskim poljima, toliko lose kvalitete, da je se moze upotrijebiti samo za prehranu zivotinja. Ili zasto se uvoze “poboljsicavi” iz Madjarske, koji se dodaju nasoj psenici? Osim toga, hvala Bogu imamo slobodno trziste. Da tome nije tako i dandanas bi litra mlijeka bila sedam kuna i a litra ulja petnaest. Zasto ne gledamo na ovu tematiku iz kuta osobe, koja recimo ima mirovinu od 1.800,00 kuna a i manje!?

mislim da se većina Grčićevih suboraca, ne bio složila sa ovom tvrdnjom, dobar traktor u presudnim situacijama znači spas, možeš s njim šlajsati i svoj balvan na novu lokaciju i prezimiti jednu zimu s tim drvima

[emo_zloban]

New Report

Close