Nije najvažnije imati najbolji traktor već konkurentan proizvod

Naslovnica Forum Komentari članaka Nije najvažnije imati najbolji traktor već konkurentan proizvod

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

[emo_zloban]

.

mislim da se većina Grčićevih suboraca, ne bio složila sa ovom tvrdnjom, dobar traktor u presudnim situacijama znači spas, možeš s njim šlajsati i svoj balvan na novu lokaciju i prezimiti jednu zimu s tim drvima

Nasa poljoprivreda nikako ne moze biti strateska grana, upravo iz razloga, koji su ovdje navedeni. Nas seljak se ne zeli mijenjati, ne zeli zadruge, ne zeli razne pristenove, ne zeli hladnjace, ne zeli agrobanku…U principu bi on to mozda i htio, kad bi netko drugi snosio troskove!? Jedino sto nas seljak zeli je, sto vece poticaje i po mogucnosti tri-cetiri godine unaprijed isplacene, naravno bez ikakve drzavne kontrole.
Kad se govori o uvozu robe sumnjive kvalitete u odnosu toboze na nasu, podsjetiti cu vrlog novinara, da je psenica pozenjena 2014 godine, na hrvatskim poljima, toliko lose kvalitete, da je se moze upotrijebiti samo za prehranu zivotinja. Ili zasto se uvoze “poboljsicavi” iz Madjarske, koji se dodaju nasoj psenici? Osim toga, hvala Bogu imamo slobodno trziste. Da tome nije tako i dandanas bi litra mlijeka bila sedam kuna i a litra ulja petnaest. Zasto ne gledamo na ovu tematiku iz kuta osobe, koja recimo ima mirovinu od 1.800,00 kuna a i manje!?

Naš seljak hoće i treba samo ono što ima konkurencija, povoljne kredite, potpore isplaćene u punom iznosu i na vrijeme, brzu i učinkovitu pravnu zaštitu na tržištu (s obzirom da je u nas poslovna kultura na vrlo niskom nivou), razvijenu prateću prerađivačku industriju…Tko u podjednakim uvjetima ne opstane široko mu more.

Na upravo raspisanim mjerama istina da je najveći interes za strojevima. Razlog tomu je što se sve više seljaka okreće ratarstvu koje je u masovnom smislu jedino danas isplativo. Da, HR je veliki izvoznik žitarica i na tom mnogi dobro zarađuju, čak i seljaci. Žitarice su naša komparativna prednost.
Da su u tim mjerama omogućili okrupnjavanje (kupnja zemljišta), onda bi tu isto bio veliki interes. Tko je danas više lud graditi farmu krava.

Naša pšenica vrlo lako pronalazi inostranog kupca, toliko o kvaliteti. A što se tiče uvoza poboljšivača, stvar je ovakva – u HR nema potražnje za tvrdom (durum) pšenicom jer ne postoji mlin koji ju može samljeti i zbog toga se uvozi gotovo brašno (poboljšivač).

New Report

Close