Jeste li zadovoljni svojim računovođom?

Autor: Filip Jelić , 04. ožujak 2013. u 09:50
Thinkstock

Gotovo svaki poduzetnik i obrtnik koji pokreće poslovanje analizira prednosti i nedostatke internog i eksternog računovodstva, tj. postavlja si pitanje zadovoljava li njegove poslovne potrebe zaseban računovodstveni odjel unutar poslovnog sustava ili je isplativije koristiti usluge vanjskih stručnjaka.

Gotovo svaki poduzetnik i obrtnik koji pokreće poslovanje analizira prednosti i nedostatke internog i eksternog računovodstva, tj. postavlja si pitanje zadovoljava li njegove poslovne potrebe zaseban računovodstveni odjel unutar poslovnog sustava ili je isplativije koristiti usluge vanjskih stručnjaka.

Odgovor na to pitanje nije jednoznačan, a najvažniji faktor o kojem ovisi je vrsta djelatnosti kojom se tvrtka/obrt bavi. Također, ovisi i o veličini tvrtke, osobnim preferencijama vlasnika i menadžmenta te o njihovim potrebama za različitim vrstama te kvaliteti informacija u svakodnevnom poslovanju. Unatoč podijeljenom mišljenju, vanjsko računovodstvo može jednako  kvalitetno funkcionirati i kod tvrtki sa više od 100 zaposlenih kao i kod onih sa samo jednim zaposlenikom. Najvažnije je, dakle, odrediti što točno zadovoljava vaše potrebe, na koji način želite voditi poslovanje te što očekujete od računovodstva.

Osnovna svrha računovodstva je da, pružajući zaokruženu i cjelovitu uslugu, omogući vama kao poduzetniku da se posvetite onome u čemu ste najbolji  te da istovremeno posluži kao sredstvo upravljanja poslovanjem koje nam omogućava da razumijemo rezultate naših poslovnih radnji i da nam pomogne kod donošenja odluka. Konačno, cilj svakog poduzetnika je u svakom trenutku znati   posluje li vaša tvrtka profitabilno. Računovodstvo je potrebno svakoj tvrtki/obrtu, bilo kao sastavni dio poslovnog sustava ili unajmljivanjem te usluge od tvrtki koje se profesionalno bave računovodstvenim uslugama.

Međutim, pogotovo kod malih tvrtki/obrta, ključan faktor kod donošenja odluke o računovodstvu predstavlja troškovna efikasnost. Vanjsko računovodstvo je najčešće jeftinije s obzirom da zapošljavanje stručne osobe nije mala stavka u mjesečnim troškovima. Uz to, takav stručnjak mora se i kontinuirano educirati da bi uvijek bio u toku s novim propisima i promjenama Zakona te da bi vladao modernim znanjima s područja računovodstva.

Kvalitetnog i proaktivnog čovjeka s iskustvom nije lako naći što pridonosi činjenici da je za male tvrtke vrlo skupo oformiti unutarnje računovodstveno. Vanjski računovođe u pravilu rade za tvrtke koje se bave različitim djelatnostima pa posjeduju i široko iskustvo iz prakse što je također vrlo bitan faktor.

Pitanje pravovremenosti i dostupnosti informacija također predstavljaju faktor koji treba uzeti u obzir. Ovdje prednost preuzima unutarnje računovodstvo budući da računovođu u ovom slučaju imate na raspolaganju puno radno vrijeme i u svakom trenutku možete dobiti izvještaj ili informaciju koji su Vam potrebni. Često u manjim poduzećima računovođe obavljaju još neke pomoćne administrativne poslove radi racionalizacije troškova što predstavlja određenu pogodnost, ali samo ako to ne umanjuje kvalitetu računovodstva i financija u poduzeću.

Neke od osnovnih prednosti za unutarnje tj. vanjsko računovodstvo su dakle:

UNUTARNJE

• Brzi pristup informacijama
• Kontrola informacija
• Spajanje srodnih funkcija u poduzeću (za male tvrtke)

VANJSKO

• Manji trošak
• Znanje i iskustvo
• Fleksibilnost

Kao i u svakom dijelu poslovanja i života, vrhunski pojedinci su oni koji čine razliku. Zbog toga, nakon što odlučite koji tip računovodstva je optimalan za vaše trenutno poslovanje, tražite zaposlenike ili partnere koji će spojiti sve prednosti oba koncepta. Pokušajte zaposliti pojedinca koji će biti motiviran za kontinuirano učenje i koji će u konačnici posao doživljavati osobno. Kao drugu opciju započnite suradnju za vanjskim partnerom koji će ispunjavati sva vaša očekivanja, prilagoditi usluge vašim potrebama, svakodnevno vam pružati podršku i savjete u poslovanju te u kojeg ćete imati potpuno povjerenje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close