Vladimir Nišević

Vladimir Nišević

Inicijativa Nenada Bakića glasan je poziv političarima da se probude

Ulaganje u obrazovanje jedno je od temelja uspjeha bilo kojega društva, a time i gospodarstva, što znaju sve razvijene države, dok velike i uspješne korporacije već godinama posebnu pažnju posvećuju obrazovanju svojih zaposlenika i ulaganju u istraživanje i razvoj.

U Hrvatskoj dosad neviđen uspjeh koji je ostvarila crowdfunding kampanja Nenada Bakića, koju smo mi u Poslovnom kolokvijalno nazavli "STEM revolucija", zaslužuje velike pohvale i otvaranje što više medijskog prostora. Ne zato što je riječ o medijima uvijek zanimljivom ulagaču i poduzetniku Nenadu Bakiću, niti zato što je toliko važan iznos prikupljenog novac, već zato što je to jasna borba za budućnost naše djece.

U državi čiji je društveni prostor već više od sto godina opterećen, i možemo slobodno reći zagađen prošlošću, bilo kakva inicijativa koja nosi pogled u budućnost zaslužuje svaku vrst podrške. Naime, ulaganje u obrazovanje jedno je od temelja uspjeha bilo kojega društva, a time i njegovog gospodarstva. Sve razvijene države svijeta toga su svjesne, a sve velike i uspješne korporacije, one o kojim počesto govorimo s divljenjem, a o njihovim čelnicima snimaju igrane filmove, već godinama posebnu pažnju posvećuju obrazovanju svojih zaposlenika i ulaganju u istraživanje i razvoj. Ima takvih kompanija i u Hrvatskoj, uostalom jedan od njih nedavno je organizirala i konferenciju po nazivom Znanje u fokusu.

Talentirani odlaze
Znanje je ono što bilo kome, bez obzira je li riječ o kompaniji, državi ili pojedincu donosi komparativnu prednost i ono što ih čini brojem jedan u odnosu na ostale konkurente. I nekako se čini da svi to znaju. Međutim, stanje u Hrvatskoj u ovom trenutku po tom pitanju je više nego loše. Iako smo dospjeli na Bloombergovu ljestvicu 50 najinovativnijih država našli smo se u situaciji da već drugu godinu zaredom padamo na tom istom popisu. Ušli smo u odabrano društvo i umjesto da nam je to bio motiv za napredak i razvoj mi dvije godine zaredom gubimo pozicije. Razlog tome je nesustavnost naših vladajućih elita i donekle nedostatak jasne vizije razvoja društva i gospodarstva.

Neizravno to je i isti razlog zbog kojeg talentirani pojedinci napuštaju državu. U tom svjetlu inicijativa Nenada Bakića zasluženo plijeni veliku pažnju, ali da bi stvari bile paradoksalne (kako kod nas obično i jesu) jednako precizno kao skalpel ukazuje na jad i čemer u koje se nalazimo kada borba za budućnost naše djece ostaje samo na pojedincima koji imaju dovoljno volje i snage da se za tu budućnost bore.

Naši političari i svi ostali kojima su u ovom trenutku usta puna domoljublja kada pričaju o Ini, strateških pitanja kada govore o Hrvatskoj elektroprivredi i sl. trebali bi stati i dobro se zamisliti. Pitanje bi trebalo glasiti: Nastavimo li s obrazovnim i istraživačkim razvojem na način na koji to sada činimo kome mi u stvari ostavljamo Inu i HEP? Za koga se mi to borimo kako bi zadržali strateški važne kompanije i prirodne resurse kojima raspolažemo. Iz gore navedenog dalo bi se zaključiti kako će talentirani i tako otići.

Bez jasne strategije
Ako nastavimo putem kojim idemo kada je u pitanju naše obrazovanje - bez strategije i uz političku obojenost, onda će čuvanje strateških resursa biti samo za rijetke, one koji su imali sreće ući u Bakićev STEM program. A što je sa svima ostalima? Hoće li oni u konačnici biti nekonkurentni plagijatori? Inicijativa Nenada Bakić dobar je putokaz i vrlo glasan poziv na buđenje. To je zvono koje moramo čuti svi i možda i posljednji trenutak da se vladajuće elite priključe ozbiljnom promišljanju naše budućnosti. Možemo se barem nadati da su čuli poziv. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!