Mario Žižek preuzima čelnu poziciju Hypo banke

Autor: Ana Blašković , 23. prosinac 2015. u 22:00
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

S mjesta predsjednice Uprave odlazi bankarka Tea Martinčić.

Kraj godine i konverzija kredita u švicarskom franku donijela je poprilično nervoze većim bankama: sa strane klijenata pršte stotine prigovora, vlasnici su nervozni jer se radi o desecima milijuna eura minusa, a zakon je za taj posao ostavio vrlo kratak rok. Raiffeisen i Sberbank popustile su pod kritikama ocijenivši da im je očito jeftinije slati korigirane izračune više u korist klijenata, i najavile da će na adrese svih klijenta uskoro stići nove kalkulacije.

Jedina banka koja se zasad “ne da” je Hypo, u kojoj se u aneksima i dalje nalazi klauzula o ništetnosti u slučaju da Ustavni sud sruši model konverzije iako je HNB zatražila od banaka da takvu formulaciju izbace. Udruga Franak u srijedu je od HNB-a zatražila da reagira prema Hypou oduzimanjem dozvole za rad jer se banka oglušuje na zahtjeve regulatora i ne želi izbaciti sporne dijelove iz aneksa, a najavili su i val prekršajnih prijava. Iz banke poručili da se konačan tekst aneksa još usuglašava uz poruku da klijenti neće biti stavljeni u nepovoljniji položaj. “Konačan tekst aneksa se usuglašava te oni obuhvaćeni njime ni na koji način neće biti stavljeni u nepovoljniji položaj. Rok za prihvat konverzije jest 30 dana od dana zaprimanja prijedloga konverzije, a nakon prihvata konverzije u spomenutom roku nije definiran rok za potpisivanje aneksa”, kažu u Hypou.

Čini se ipak, da će o konačnom tekstu odlučivati nova Uprava u toj banci. U srijedu je, naime, iz banke stiglo priopćenje da čelnu poziciju banke napušta Tea Martinčić koja je banku vodila finalnom periodu njezine prodaje Adventu i EBRD-u. Kormilo preuzima Mario Žižek koji u Hypo stiže s mjesta zamjenika predsjednika Uprave Raiffeisen banke. Uz Žižeka, u Upravu dolazi i njegov kolega iz RBA Ivan Jandrić koji će biti zadužen za poslovanje s pravnim osobama te malim i srednjim poduzetništvom.

U bankarskim krugovima ‘tvrdoglavost’ Hypoa i nije iznenađenje. Nagađa se da je to posljedica činjenice što je cijena akvizicije Hypo grupe definirana u rasponu, a ovisit će i o rezultatu iz 2015. Ključno je stoga pitanje, hoće li gubitke konverziji u Hrvatskoj snositi novi vlasnik ili austrijski porezni obveznici. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Čemu nova uprava u silaznoj putanji?

New Report

Close