Kako je 33-godišnji šef Burger Kinga potpuno rekonstruirao tvrtku

Autor: Poslovni.hr , 25. srpanj 2014. u 10:28
Foto: YouTube screenshot / Burger King

Shwartz je prvih mjeseci radio u kuhinji, ali je čistio i sanitarne čvorove te komunicirao sa gostima.

Novi izvršni direktor Burger Kinga Daniel Schwartz ima samo 33 godine, a u svega 13 mjeseci na novom poslu posve je restrukturirao ovaj lanac brze prehrane – zajedno s mladim menadžerskim timom kojeg predvodi 28-godišnji šef financija, Shwartz je davljenika pretvorio u financijskog "kralja hamburgera", piše Business Insider, pozivajući se na reportažu Bloomberg BusinessWeeka.

Kako nije imao iskustva u ovoj industriji (radio je kao kreditni analitičar), Shwartz je prvih mjeseci radio u kuhinji, ali je čistio i sanitarne čvorove te komunicirao sa gostima. Ta iskustva dovela su ga do spoznaja da zbog kompliciranih menija posjetitelji restorana predugo čekaju, i "okrenuo" je restorane spremanju jednostavnija jela.

Pod vodstvom brazilske private equity tvrtke 3G Capital (koja je 2010. kupila Burger King, a za koju je Schwartz ranije i radio), mladi izvršni direktor "refranšiziranjem" restorana reducirao je  korporativni broj radnika sa 38.884 na 2.425 što znači da su ti radnici sada odgovorni vlasnicima franšiza. Kako bi srezao troškove, zatvorio je i mnoge raskošne urede i otkazao godišnju proslavu u Italiji vrijednu milijun dolara.

Osim rezanja troškova, Schwartz je dogovorio i nove poslove u Brazilu, Kini i Rusiji što je dovelo do otvaranja novih restorana – čak 13.667 u posljednjih godinu dana. U prvom kvartalu ove godine, prihod novo otvorenih restorana narastao je za 2%, a neto dobit Burger Kinga udvostručena je na 60,4 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close